spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăEditorialIubirea pentru seniori cu perdele de fum - Cătălin MORARU, redactor șef

Iubirea pentru seniori cu perdele de fum – Cătălin MORARU, redactor șef

Dacă tot s-au terminat controalele la azile să analizăm de ce s-au făcut și dacă și-au atins scopul. Dar, pentru a înțelege, trebuie să ținem minte fraza asta, extrasă din documentele cercetării făcute la unul din azilele din Voluntari: „…bătrânii voiau să sape, cu mâinile goale, un tunel pentru a scăpa din subsolul în care erau închiși.”

Trebuie să nu uităm cuvintele astea, când mai auzim politicieni vorbind despre iubirea pentru seniori, despre respect pentru bătrâni, când mergem la vot etc.

De ce fraza respectivă e cheia? Pentru că PSD are comunicatori foarte buni la centru. Iar varianta de a muta atenția de la grozăviile de la azilele din Ilfov era evidentă: o perdea groasă de fum cu controale în toată țara despre care presa scrie zilnic ca proasta. Fără să mai documenteze ororile din zona Voluntari, cu bătrâni schingiuiți, torturați, lăsați flămânzi și fără medicație, cu sume imense câștigate pe pielea unor pensionari săraci.

Așa că au început controalele, cu rezultate comunicate pe sărite. Au găsit lămâi stricate, robinete ruginite, carne cu termen de validitate expirat, ba chiar au închis unele stabilimente, redeschise imediat cu judecătorii.

La Botoșani, de exemplu, am cerut autorităților o situație clară cu unde anume s-au dat amenzi, pentru ce, cum se numesc azilele și cine sunt administratori. Evident, nu am primit nimic, cei implicați în marea acțiune de control sunt conștienți că sunt doar actori într-o mare comedie națională.

Marea majoritate a celor controlați vor contesta amenzile (și vor câștiga în instanță) iar sancțiunile vânturate zilele astea vor fi, de fapt, minuscule.

Sunt conștient că azilele din Botoșani sau de aiurea nu sunt oaze de fericire și bunăstare, am scris destule povești din domeniu. Însă, de la robinetele ruginite din Botoșani sau lămâile putrede de la Brașov, până la schingiuit și bătut bătrâni e diferență de la cer la pământ.

Dar strategia PSD a funcționat impecabil. Atenția s-a mutat asupra controalelor locale, o grămadă de cititori ne ceartă de ce nu dăm numele instituțiilor controlate (cele ținute secrete de autorități, cum spuneam) și vor să afle „numele torționarilor care lucrează în azile”. Brusc, toți cei care lucrează în azile au devenit torționari, interesant, nu?

Comunicarea PSD se bazează pe uitare și devierea atenției. Punctajul de partid a fost ca șefii PSD să nu pomenească nimic de subiect și nici ceva de bătrâni, absolut nimic. Dacă urmăriți ultimele două săptămâni, de la Ciolacu la Doina Federovici acțiunile și discursurile s-au mutat pe religie și copii premianți, cuvântul bătrâni fiind scos complet din discursurile oficiale, de unde înainte erau plini de respect și de proverbe de genul cine nu are bătrâni, să-i cumpere (culmea, la Firea în zonă asta s-a întâmplat la propriu).

Sceneta asta politică are mulți actori. Ca să nu mă repet voi spune de la început că toți cei implicați în actul de guvernare știau de situația azilelor din Ilfov.

Pesediștii

Marcel Ciolacu a folosit, probabil și amplificat, scandalul pentru a scăpa de Firea, care reprezenta un pol de putere în PSD. Femeia avea ambiții mari, la primăria capitalei, la președinția partidului. Și a fost executată în stil PSD. Iar când îl auzi pe Ciolacu, vâslașul lui Dragnea, șeful partidului care ține România legată de gard de 30 de ani, vorbind de corectitudine, păreri de rău și legislație, pur și simplu nu poți să nu râzi. Însă, în urma acestui episod popularitatea lui Ciolacu a crescut, nu văd să aibă vreun adversar, dacă va pierde postul de premier va fi din cauza economiei care se deteriorează dramatic.

Marius Budăi a început să apară iar în public, pe la spectacole, să urce pe scenă, semnal că pesediștii cred că a trecut vârful crizei de imagine. Nu îi plângeți de milă, îl veți regăsi pe listele PSD la alegeri, la fel și pe Firea, iar românii îi vor vota cu ambele mâini.

A reușit, în mandatul lui, să interzică intrarea în azile a ONG-ului care făcea rapoarte despre condițiile de acolo. A comunicat asta într-o ședință online cu subordonații din domeniu, în aplauzele furtunoase ale acestora.

A fost amuzant în conferința de presă când a spus că a făcut asta pentru că acel protocol s-a făcut fără licitație care, evident, nu era necesară, cei de la ONG-ul respectiv făceau voluntariat. Dacă tot îi iubea așa tare pe seniori, Budăi ar fi trebuit să mai încheie vreo trei – patru protocoale similare cu alte organizații, nu doar cu cei de la CRJ.

Budăi a fost sacrificat de Ciolacu pentru că era prea implicat. El rămâne un soldat credincios al partidului, cu căciula în mână, umil în fața șefilor de la București.

Cuplul Pandele – Firea e așa de conectat cu ce se întâmpla în azile încât nu au putut fi salvați. Dacă mai aruncă mult cu venin prin jur s-ar putea să fie și arestați puțin, ca să se calmeze. De notat sunt două aspecte aici. Primul e scuza lui Pandele, vătaful din Voluntari, că nu a știut, secretara nu i-a arătat documentele. Nu râdeți, este tot timpul cineva, la primărie la Pandele, în minister la Firea sau la Budăi, care se ocupă de chestiile astea, pentru a-i oferi șansa șefului de a nega, el nu a știut. Bineînțeles că știe, dar poate produce oficial hârtii care îl disculpă. Cu ce a venit Budăi la conferința de presă? Exact, cu acte. Asta e principala grijă a bugetarului român, să-și acopere fundul cu hârtii.

Al doilea aspect e legat de lumea interlopă și relația cu politicul. Cetățeanul acela Godei, tot pozat alături de Firea, arunca cu zeci de mii de euro, era proprietar de azil, dar lucra șofer la primăria lui Firea. Când vom avea răspunsul clar cine pe cine păzea de fapt, Firea pe Godei sau Godei pe Firea, vom înțelege mai bine cum funcționează lucrurile.

Am scris ani de zile de legile justiției făcute bucăți de Dragnea. Care nu conțin doar aspecte legate de corupție, ci și de furt, viol, tâlhărie, șantaj etc. Dragnea cu siguranță nu avea de gând să violeze pe nimeni, nici să se facă tâlhar la drumul mare. Dar prietenii din lumea interlopă făceau toate astea și doreau să iasă din pușcărie mai repede. De aia și legile.

AUR

Nu trebuie uitat AUR în ecuația asta. Simion, altul care iubește bătrânii pe tot internetul, nu a spus o șoaptă, nu s-a dus să facă vreun live cu telefonul la un azil, nimic, nimic. Asta pentru cei care încă nu erau convinși că AUR e remorca PSD. Iar dacă lucrurile se împut, îl vom regăsi pe Pandele pe listele AUR, ba chiar și pe Firea, deși la ea e mai puțin probabil să renunțe la PSD.

Liberalii

Alții care tac mâlc sunt liberalii, pentru că sunt niște pesediști cu galben și, mai ales,  pentru că situația din Ilfov era binecunoscută chiar de șeful PNL, premierul de atunci Nicolae Ciucă, căruia i-au fost trimise cel puțin trei memorii. Motiv destul de bun pentru ca Ciucă să fie aruncat de la șefia partidului și trimis înapoi în uitare, în cazul în care prietenia cu PSD se strică înainte de alegeri.

USR

Useriștii au fost singurii care au cerut demisiile lui Budăi și Firea. Ba chiar europarlamentarul USR Vlad Botoș, care vine la Botoșani zilele astea, a scris pe facebook că demiterile lui Budăi și Firea sunt o victorie a partidului, însă a corectat imediat eroarea. Pentru că e evident că demiterile respective sunt o victorie a ziariștilor Ovidiu Vanghele și Bianca Albu, care au scris din ianuarie, a ONG-ului care a sesizat peste tot starea de fapt, a societății civile care a reacționat dur și eventual a unor lucrători din DIICOT.

De ce? Pentru bani

De ce s-a ajuns la torturi neverosimile în România anului 2023? Pentru că România a pierdut demult orice capacitate de reacție administrativă. Și pentru bani, evident. Din datele de la ministerul finanțelor, sintetizate de economistul Iancu Guda, în ultimul deceniu numărul azilelor a crescut de opt ori, cifra de afaceri de 28 de ori, iar randamentul capitalului investit a ajuns la 300% pe an. Cele mai performante sunt 18 azile cu venituri de peste o sută de mii de euro pe an, cu o medie de trei angajați, atât. Jumătate din acestea sunt în București și Ilfov.

Ce se poate face?

Soluția cea mai simplă este ca românii onești să intre în politică, chiar nu contează în ce partid. Politicul a ruinat România, iar reparațiile tot prin politic se vor face, nu e altă cale. Fără îndoială că mulți din cei internați în azile au votat ani la rând PSD, iar politica nu i-a interesat prea tare. Numai că politica s-a interesat de ei, că așa se întâmplă. Și nu a ieșit bine deloc.

O altă direcție este să țineți aproape de comunitățile în care trăiți. Sprijiniți ziariști independenți ca Ovidiu și  Bianca, că dacă nu ar fi ei, nu ați afla absolut nimic. Sprijiniți cum puteți ONG-urile care ajută membrii defavorizați ai comunității sau care monitorizează activitatea instituțiilor statului.

Sunt activități care consumă timp, energie, nervi, bani chiar. Dar foarte necesare.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
75 %
1.5kmh
81 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...