spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăEditorialOare dacă ascultam muzică adevărată ne era mai bine? - Ciprian MITOCEANU,...

Oare dacă ascultam muzică adevărată ne era mai bine? – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Zilele trecute am avut parte de un adevărat șoc cultural, ca să-i spun așa… Trecut prin parc – prea mult spus plimbare. Și acolo, un grup de copii cel mult de clasa a doua, cântau de mama focului. „A ram sam sam… A ram sam sam…” Mda, se distrează și ei cu repertoriul de la Gașca Zurli. „Gouli gouli gouli gouli…”.

Din păcate, se pare că nu m-am mișcat suficient de repede, deoarece m-a ajuns din urmă și continuarea „Se uită toți mogulii la tine cum dansezi”. Ei bine, când am auzit și asta, m-a lovit realitatea în față. Manelizarea a ajuns la nivelul cântecelor pentru copii, astfel că România Educată are viitorul asigurat. Nu sunt adeptul cenzurii, cred în libertatea gândirii și exprimării, dar sunt de părere că nu poți construi o democrație funcțională fără a avea parte de educație în această direcție. Ori noi, românii, s-avem iertare, cum a fost educați pentru democrație?

În formarea intelectuală și socială a unui om, muzica are un rol foarte important și, când spun asta, mă gândesc la ce muzică ascultau părinții copiilor cu „se uită toți mogulii” după Marea Îmbulzeală, când erau la vârsta odraslelor sau chiar nepoților. Azur și Generic la care se adăuga o gașcă de sateliți. Muzică de calitate îndoielnică ascultată în draci, nu puteai să faci un pas sau să urci într-un autobuz fără să fii asaltat de „Mona” și alte „creații” lălăite de Ciotoi și Vlad. De înțeles, pe undeva, având în vedere cu ce muzică ne-a dopat Ceaușescu. Orice era mai bun decât Dolănescu, Ciobanu și cântecele de pupat în dos conducătorul iubit. Doar că noi, ca români, ne-am orientat către Azur și Generic, formații care au netezit drumul către manelizarea culturii din toate punctele de vedere, nu doar muzical. E drept, au existat câteva nume care au încercat să schimbe lucrurile, dar pur și simplu nu s-a putut. În loc să asculte rock protestatar, românii se călcau în picioare la concerte cu Azur și Generic. Cunosc persoane care, din tot ce au trăit până acum, singura chestie cu care se laudă e că le-a cântat Azur la nuntă. De ce să asculți Pink Floyd, Queen, Simon & Garfunkel, Metallica, Paraziții chiar și ce mai era de ascultat prin lumea bună când noi aveam la dispoziție Azur și Generic?

Programa școlară e praf și pulbere la capitolul muzică. Se insistă pe clasici, pe melodii din folclor și prea puțin pe ceea ce înseamnă muzica actuală. Oferta e mai mult decât variată, e la un clic distanță, nu mai e ca pe timpul Tovarășului, când riscai pușcăria pentru o casetă cu muzică adevărată, dar ce folos? Românii se dopează efectiv cu manele și administrarea acestora începe din fragedă copilărie, după cum se vede.

La bază, manelele sunt cântece turcești ce exprimă melancolie și amor; prin urmare nu prea au mare lucru în comun cu ceea ce numim manele, dar trebuie să avem în vedere că majoritatea celor care trăiesc de pe urma „manelelor” încalcă grosolan legea drepturilor de autor. Asta pe partea instrumentală, pentru că la capitolul versuri, ce să povestim? Uneori putem vorbi de originalitate, dar decât așa originalitate… Se uită toți mogulii la tine cum dansezi. Știe „artistul” care e treaba cu mogulii? Despre care moguli e vorba? Despre mogulii care făceau parte din dinastia mongolă care a cucerit India sau despre mogulii cu funcții mari, puteri discreționare și apucături dictatoriale?

Acum ceva zile niscaiva părinți de prin Oradea s-au scandalizat peste poate că la Balul bobocilor de la Colegiul „Iosif Vulcan” urma că cânte Erika Isak, cu Macarena ei cu tot. Acei părinți care visau să le cânte Nelu Vlad, doar că în tinereților lor individul era mult prea solicitat pentru a presta pe la baluri de boboci. Erika Isac, așa controversată cum e, a forțat lucrurile în direcția potrivită, ceea ce e de bine. Dar n-am auzit părinți care să sară în sus de trei stânjeni când și-au auzit plozii zornăind de zor „se uită toți mogulii…”. Încă suntem defecți, încă mai avem de recuperat. Și înainte de a avea pretenții de la ceea ce ascultă copii noștri ar fi bine să ne primenim chiar noi gusturile muzicale. Paraziții și Erika Isac ar fi un bun antidot contra Azur și Generic.

Știai că poți susține Monitorul fără să scoți bani din buzunar? Durează mai puțin de un minut să redirecționezi 3,5% din impozit către asociația noastră. Completaţi formularul de mai jos, iar de restul ne ocupăm noi.
Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21 °
20.5 °
45 %
4.4kmh
1 %
lun
18 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...