vineri, mai 10, 2024
AcasăLocalMEMORIALUL IPOTEŞTI: Cu ocazia zilei scriitorului, Memorialul Ipotești lansează un nou proiect

MEMORIALUL IPOTEŞTI: Cu ocazia zilei scriitorului, Memorialul Ipotești lansează un nou proiect

Dragi prieteni, cu ocazia Zilei Internaționale a Scriitorului, inițiem un nou proiect. Zilnic, vom posta pe pagina Memorialului Ipotești câte un medalion care va conține o scurtă prezentare biobibliografică a unui scriitor român și un (fragment de) text al acestuia. Astfel, zi de zi, vom încerca să evocăm scriitorii români și, în același timp, să vă provocăm la (re)lectură.

Primul în lista noastră este GRIGORIE ȚAMBLAC (1367-1419), călugăr, ucenic al marelui cărturar Eftimie de Târnovo, scriitor religios de origine bulgară, considerat „primul reprezentant al literaturii române vechi, avându-se în vedere perioada petrecută în Moldova și unele scrieri atribuite lui” (Constantin Teodorivici, „Dicționarul literaturii române de la origini până la 1900”, 1979).

După ce își desăvârșește învățătura la Athos, de unde trece la Constantinopol, fiind egumen al mănăstirii Pantocrator, în 1401, Grigorie Țamblac este trimis de Patriarhia din Constantinopol la Suceava, unde este dascăl la „școala domnească”, apoi egumen la mănăstirea Neamț. Peste cinci ani, pleacă la Kiev, unde e ales, în 1415, mitropolit.

A fost una dintre personalitățile sub al căror imbold „se începe în Moldova opera pioasă de copiere a manuscriselor religioase” (N. Cartojan, „Istoria literaturii române vechi”, vol. I, 1940).

În 1402, Alexandru cel Bun aduce la Cetatea Albă moaștele lui Ioan cel Nou, declarat sfânt „protector” al Moldovei. Cu această ocazie, Grigorie Țamblac scrie „Martiriul sântului, slăvitului martir Ioan cel Nou carele s-a martirizat la Cetatea Albă”, un panegiric care atrage atenția prin descrierile „însuflețite de o participare intens afectivă, aproape o retrăire”, dar și prin elementele realiste din final, care „prezintă un deosebit interes istoric, deoarece cuprind însemnări de martor ocular al întâmplărilor din Moldova de la începutul domniei lui Alexandru cel Bun” (Constantin Teodorivici, op. cit.). Panegiricul a fost tradus din slavonă de Mitropolitul Varlaam și inclus în „Cazania” sa, apărută la 1643.

Conform cercetătorilor, „povestea muceniciei lui loan cel Nou a inspirat şi pe autorii frescelor de la Voroneţ şi Suceviţa, care au transpus în imagini scrierea lui Grigorie Ţamblac” („Literatura română veche (1402-1647)”. Introducere, ediție îngrijită și note de G. Mihăilă și Dan Zamfirescu, vol. I, 1969).

Grigorie Țamblac a scris mai multe predici și „cuvinte”: „Cuvânt la nașterea lui Ioan Botezătorul”, „Cuvânt de laudă lui Petru și Pavel”, „Cuvânt despre post și lacrimi”, „Cuvânt despre milostenie și săraci”, „Cuvânt despre adormiți” ș.a.

Este și autor de versuri, precum: „Stihul sărutării”, „Dor de Dumnezeu”.

MUCENICIA SFÂNTULUI ȘI SLĂVITULUI

MARTIR IOAN CEL NOU

Spre răsărit,

unde mă cheamă Anatolia,

iaste o cetate mare

și vestită, la care

toat corăbiile derept mare

năzuiesc întru îndestulare…

(1402)

DOR DE DUMNEZEU

Nici grijile ce vin grămadă,

Nici temniţă şi nici corvoadă,

Şi nici, mai tulbur, văzul meu –

Nu vor putea nicicând să scadă

Din dorul meu de Dumnezeu.

(1404)

În imagine: „Portretul și stema lui Grigorie Țamblac și misiunea sa la conciliul din Constanța” (după C.I. Karadja, 1944).

Selecție text – Lucia Țurcanu, cercetător II,

Memorialul Ipotești Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16.1 ° C
16.7 °
13.6 °
62 %
1.5kmh
81 %
vin
20 °
sâm
18 °
Dum
17 °
lun
17 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru încurajarea sportului se semnalizează clar că există și surse alternative de apă.

EDITORIAL

Analizând toate trăsăturile și caracteristicile cu care oamenii au fost înzestrați de către Divinitate, constatăm lesne o corespondență clară cu lumea animalelor în ceea...

EPIGRAMA ZILEI

Elena ce mișca partide În cazul lui, și-a schimbat genul Că altfel, nu-l putea ucide; Deci asasin a fost ... elenul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...