Aleșii locali au aprobat modificarea temei de proiectare pentru Parcul de pe versantul Pacea, în cadrul unei ședințe recente. Decizia a fost luată pentru a adapta lucrările în curs la situațiile „dificile” descoperite în teren, fără a modifica indicatorii tehnico-economici stabiliți anterior.
Deși ar fi trebuit să fie gata de mai bine de un an de zile, constructorii au semnalat necesitatea unor ajustări la cel mai mare parc de aventură din Moldova.
Printre cele mai importante modificări aprobate se numără renunțarea la captarea apei din pânza freatică, fiind folosită conducta de alimentare cu apă existentă pentru irigații. Se va modifica sistemul de colectare a apelor uzate, cu bazine vidanjabile dedicate fiecărui obiectiv și se va înlocui sistemul rutier propus cu unul mai adecvat și reprofila aleile.
Modificări importante din cauza situațiilor neprevăzute ivite în teren
Totodată, a fost nevoie de executarea mai multor drenuri pentru prevenirea infiltrațiilor și stabilizarea versantului, asta după ce la scurt timp după demararea lucrărilor, muncitorii trebuiau să se ocupe de o alunecare de teren.
Fenomenul a surprins doar autoritățile și asta deoarece botoșănenii cunosc deja situațiile precedente în care și Cimitirul din imediata vecinătate risca să o ia la vale.
În plus este nevoie de repoziționarea stâlpilor de iluminat „pe partea opusă datorită amplasării reţelei de gaz pe amplasament, după obținerea autorizației de construire şi pentru evitarea anumitor accidente” și a tirolienelor pentru „evitarea obstacolelor regăsite în teren”, se arată în raportul de specialitate.
Toate modificările propuse și aprobate vin ca urmare a cerințelor tehnice reale, fără a genera depășiri de buget față de valorile deja aprobate.
Proiectul a suferit întârzieri semnificative
Finalizarea lucrărilor la cel mai mare parc de aventură din Moldova a fost amânată de mai multe ori. Inițial, termenul stabilit era finalul anului 2023, însă a fost împins pentru jumătatea anului 2024.
Acum, municipalitatea susține că investiția va fi finalizată în cursul acestui an.
Parcul vine în completarea Zonei de Agrement Cornișa
Întins pe 21 de hectare, Versantul Pacea ar urma să fie un complex în completarea Zonei de Agrement Cornișa. Valoarea proiectului este de 14 milioane de lei și a fost finanțat din fonduri europene. Parcul de aventuri va cuprinde 4 foișoare, 12 grătare cu mobilier, 40 mese picnic, 62 bănci smart, skatepark (1.467 mp), zonă pentru jocuri de iarnă – pârtie săniuș și tubing (2.200 mp), Loc de joacă pentru copii (2.000 mp), Zonă paintball (5.000 mp).
Totodată, mai sunt prinse în proiect și o zonă de escaladă (172 mp), piste pentru tir cu arcul (562 mp), 2 căsuțe în copaci, zonă de tiroliană, terenuri de sport – fotbal și baschet (2.091 mp), labirint (920 mp), alei pietonale, piste de alergare și pentru biciclete/role.
…..se reconfigureaza spaga…