spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăLocalParcul de pe versantul Pacea o ia la vale. Municipalitatea nu știe...

Parcul de pe versantul Pacea o ia la vale. Municipalitatea nu știe câți bani pierde din cauza întârzierii lucrărilor

Natura pare că se împotrivește construirii parcului de pe versantul Pacea. O alunecare de teren le-a dat bătăi de cap autorităților care nu au luat în calcul această posibilitate, deși zona este cunoscută pentru astfel de fenomene. În plus, Municipalitatea ar fi pierdut bani europeni din cauza nefinalizării la termen a proiectului.

Astfel, finalizarea lucrărilor la cel mai mare parc de aventură din Moldova, care ar fi trebuit să fie gata la finalul anului 2023, s-a amânat pentru jumătatea anului 2024.

Noul parc o ia la vale

La ultima vizită pe șantier, primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, susținea că termenul de inaugurare este fixat pentru începutul acestui an, după obținerea tuturor avizelor, dar s-a dovedit că natura nu este de aceeași părere. Acum, muncitorii trebuie să se ocupe de o alunecare de teren apărută la începutul acestei luni. Fenomenul surprinde doar autoritățile și asta deoarece botoșănenii cunosc deja situațiile precedente în care și Cimitirul din imediata vecinătate risca să o ia la vale.

„Problema micii alunecări de teren va fi rezolvată prin intervenții minore, constând în montarea unui tub de dren. Stadiu fizic lucrări: 85%. Rest de lucrat: montarea echipamentelor care au fost aduse deja în depozit, finalizarea pavajelor. Termen finalizare lucrări: iunie 2024”, au fost răspunsurile din partea reprezentanților primăriei în privința stadiului de pe șantier.

Reporterii „Monitorul” au încercat să se informeze cu privire la banii europeni pe care Municipalitatea i-a pierdut ca urmare a nefinalizării proiectului la timp și de câți bani vor mai fi alocați din bugetul local, dar primăria încă nu știe. „Contractul de execuție este încă în desfășurare iar la finalul lucrării vor fi efectuate și calculele”, au transmis reprezentanții primăriei.

Pe de altă parte, surse din primărie susțin că a fost aproape dublată suma alocată din bugetul local pentru construirea acestui obiectiv. Dacă alocarea inițială era de 4,4 milioane de lei, aceasta a crescut la 7,3 milioane de lei.

Parcul vine în completarea Zonei de Agrement Cornișa

Întins pe 21 de hectare, Versantul Pacea ar urma să fie un complex în completarea Zonei de Agrement Cornișa. Valoarea proiectului este de 14 milioane de lei și a fost finanțat din fonduri europene. Parcul de aventuri va cuprinde 4 foișoare, 12 grătare cu mobilier, 40 mese picnic, 62 bănci smart, skatepark (1.467 mp), zonă pentru jocuri de iarnă – pârtie săniuș și tubing (2.200 mp), Loc de joacă pentru copii (2.000 mp), Zonă paintball (5.000 mp).

Totodată, mai sunt prinse în proiect și o zonă de escaladă (172 mp), piste pentru tir cu arcul (562 mp), 2 căsuțe în copaci, zonă de tiroliană, terenuri de sport – fotbal și baschet (2.091 mp), labirint (920 mp), alei pietonale, piste de alergare și pentru biciclete/role.

Pasaj subteran între Cornișa și parcul de pe versantul Pacea

În acest proiect este cuprins și un pasaj subteran care va lega Cornișa de noul obiectiv. Zeci de botoșăneni își pun viața în pericol traversând neregulamentar drumul național ce vine dinspre Suceava și intră în municipiu. În zona dintre Cornișa și Pacea oamenii fac slalom printre mașinile care trec în viteză. Subtraversarea va face posibil accesul în siguranță dintr-o zonă în alta atât pentru pietoni, cât și pentru bicicliști. Proiectul cuprinde amenajarea a 13,5 kilometri de pistă pentru biciclete, cu trei ramuri care vor avea ca punct final Parcul Cornișa.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
16.6 ° C
16.6 °
12.7 °
62 %
0.8kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...