joi, aprilie 18, 2024
AcasăAdvertorialCum alegem cele mai bune vinuri atunci când nu știm nimic despre...

Cum alegem cele mai bune vinuri atunci când nu știm nimic despre ele?

Cine nu a fost niciodată complet pierdut când vine vorba de alegerea unor vinuri? Deși, evident, nu există o formulă magică pentru a remedia acest lucru, vă putem oferi câteva sfaturi valoroase pentru a vă ajuta. În acest fel, nu veți da greși niciodată atunci când alegeți vinuri.

Reguli de bază pentru a alege vinuri atunci când nu știi nimic (sau aproape nimic) despre ele

Fiți curioși și deschiși la lumea vinului

Nu este niciun secret, vinul este un produs incredibil de complex, așa că trebuie să petreci ceva timp descoperindu-l pentru a dobândi cunoștințele de bază de care ai nevoie pentru a înțelege această lume fascinantă. Nu este nevoie să citiți o enciclopedie pentru vinuri pentru a face acest lucru, dar vă sfătuim să profitați de orice ocazie pentru a afla ceva mai multe.

Învățați să citiți o etichetă de vin

Mai întâi de toate, rețineți că mențiunea „Grand vin” nu înseamnă nimic, ea este permisă pentru toate vinurile, atâta timp cât acestea sunt realizate în cadrul unui AOC. În mod similar, termenul „vieilles vignes” nu este reglementat. Mențiunea „crus” este interesantă, dar eterogenă. În Burgundia, premier cru și grand cru oferă o idee bună despre calitatea terroir-ului din care provine vinul – un grand cru fiind mai complex, mai profund și mai capabil să îmbătrânească decât o denumire de sat. AOC vă permite să localizați vinul și să fiți sigur că a fost produs conform specificațiilor denumirii, dar există și vinuri excelente în afara denumirii și, dimpotrivă, vinuri din denumirile foarte mari care nu sunt la înălțime. Anii de recoltă vă pot da câteva indicii cu privire la gustul vinului și la potențialul său de învechire.

Faceți diferența între vinurile cu un mare potențial de învechire și cele care sunt destinate a fi băute tinere

Vinurile pe care le cumpărați au două utilizări principale: consum rapid sau învechire. Și, în funcție de obiectivul dumneavoastră, nu veți alege aceleași vinuri. Dacă sunteți în căutarea unor sticle pe care să le deschideți în următoarele câteva luni sau 2-3 ani, ați putea prefera vinuri suple, nu prea puternice și nu prea puternic învechite, digerabile și fructate. Anumite soiuri de struguri și anumite denumiri sunt, în general, mai potrivite pentru învechire.

Pe de altă parte, dacă sunteți în căutarea unui vin care să îmbătrânească în pivniță și să fie consumat în câțiva ani, ar trebui să alegeți ceea ce noi numim „vin de garde”: vinuri mari care se disting prin echilibru (aciditatea fiind deosebit de importantă aici), concentrare, structură taninică, eventual maturare îndelungată în lemn și o proprietate de calitate. Puteți găsi vinuri bune și la crame românești precum Jidvei, Recaș etc.

Alegeți recoltele potrivite

Desigur, vinurile nu sunt totul, dar nu trebuie neglijate! De exemplu, printre recoltele recente, 2017, 2016, 2015, 2010, 2009 sunt bune aproape peste tot, iar o recoltă poate fi excelentă într-o regiune și teribilă în alta. Puteți încerca aceleași tipuri de vinuri de la crame românești precum Jidvei sau Recaș și să observați cum se schimbă gustul și în funcție de an, dar și în funcție de sol.

Dobândiți reflexele potrivite de asociere a mâncării și vinului

Instinctiv, probabil că știți deja că, în general, vinurile albe se potrivesc mai bine cu peștele și carnea albă, iar vinurile roșii cu carnea roșie sau, pentru cei mai puțin puternici, cu carnea albă. Și, în linii mari, cam atât! În ceea ce privește brânzeturile, cele mai puternice se potrivesc cel mai bine cu vinurile roșii, în timp ce celelalte se potrivesc cel mai bine cu vinurile albe. Puțină subtilitate: brânzeturile albastre se potrivesc perfect cu vinurile dulci, în timp ce Comté vechi este partenerul ideal pentru un vin galben.

Nu vă concentrați pe preț

Este adevărat că prețul este adesea corelat cu calitatea vinului, dar există atât de multe excepții de la această regulă încât nu ar trebui să-i acordați prea multă importanță! De exemplu, vinurile destinate consumului rapid sunt, în mod normal, mai ieftine decât vinurile destinate îmbătrânirii, dar pot fi la fel de delicioase. Acest aspect se regăsește și în cazul vinurilor de la crame românești, cum sunt Jidvei, Știrbey sau Recaș.

Aveți încredere în marile nume, dar asumați-vă și câteva riscuri

Nu știți prea multe despre vin, dar numele celor mai mitice vinuri nu vă sunt străine: ar trebui să știți că cele mai mari nume sunt rareori dezamăgitoare, mai ales dacă le considerați independent de prețul lor (adesea destul de ridicat). Puteți încerca vinuri românești de la crame precum Jidvei sau Recaș, care au producții excelente de vinuri.

Cum să cumpărați vin online sau din supermarket

Rafturile gigantice, unde sunt aliniate sute de referințe, sunt în general o sursă de neliniște pentru cei ce nu cunosc și, mai ales, oferă vinuri de calitate eterogenă. Unele prezintă oportunități bune, dar cum le descoperiți? Urmând sfaturile de mai sus, veți putea alege un vin decent chiar și într-un supermarket sau online.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6 ° C
6.1 °
4.3 °
96 %
0.9kmh
100 %
joi
7 °
vin
11 °
sâm
16 °
Dum
13 °
lun
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E păcat să nu faci o plimbare în aer liber, că de mâine se răcește vremea.

EDITORIAL

Am stat foarte mult în cumpănă dacă și cum să scriu despre fostul edil al Botoșaniului. Faptul că aș putea fi acuzat de o...

EPIGRAMA ZILEI

Când privesc câte-o zăludă Trăgând din țigări de ... fân, Pricep de ce iarba crudă Place țapului bătrân...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...