sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăAdvertorialCat de des ar trebui sa faceti baie unui caine?

Cat de des ar trebui sa faceti baie unui caine?

Pentru multi proprietari de caini, mai ales incepatori, poate fi dificil de determinat cat de des ar trebui sa va spalati catelul sau cainele adult. Adevarul este ca raspunsul depinde de multi factori. Cat de frecvent va trebui spalat un caine depinde de rasa, stilul de viata, lungimea blanii si nu in ultimul rand de proprietar. Cititi in continuare cat de des ar trebui sa faceti baie unui caine, luand in calcul toti acesti factori.

Potrivit expertilor, cat de des ar trebui sa faceti baie unui caine depinde de urmatorii trei factori:

1. Tip de blana

Tipul de blana al cainelui dvs. este un factor important in cat de des ar trebui sa faceti baie unui caine. Cu toate acestea, nu este atat de simplu. Daca parul este mai scurt, nu inseamna ca un caine nevoie de mai putina baie. Unele rase de caini fara par, cum ar fi Cainele chinezesc cu creasta sau Xoloitzcuintli, necesita de fapt o ingrijire destul de intensa, sub forma de baie saptamanala.

La celalalt capat al spectrului se afla rasele cu blana lunga, cum ar fi Bichon Maltez sau Collie. Evident, cu cat un caine are mai mult par, cu atat este nevoie de mai multa munca. Inclusiv o frecventa a baii mai mare. Cainii cu blana medie-mare ar putea necesita o baie saptamanala sau la fiecare 4-6 saptamani, atata timp cat blana este intretinuta corespunzator intre bai.

Insa o rasa de caini cum este Puli, care din punct de vedere tehnic are parul lung, nu este imbaiata la fel de des atunci cand parul este sub forma de franjuri. Puli nu dezvolta acel miros tipic de caine si, intr-adevar, nu necesita atat de multe bai ca majoritatea celorlalte rase.

Asadar, cum ramane cu rasele de caini situate intre aceste doua extreme? Cainii cu blana groasa, precum Golden Retriever, Labrador Retriever, Husky Siberian, etc., beneficiaza de izolatie suplimentara. Blana ii ajuta sa-si mentina caldura coporala. Imbaierea excesiva ar putea indeparta prea mult uleiurile beneficie de pe pielea acestora, perturband acest proces. Folosirea unui produs special pentru naparlire va ajuta la evitarea acestui lucru.

2. Starea de sanatate

Daca cainele dvs. sufera de anumite afectiuni de sanatate (de piele, mai ales – de exemplu dermatita atopica canina), medicul veterinar va poate sugera sa utilizati sampon medicamentos atunci cand spalati blana cainelui.

Chiar daca tovarasul dvs. canin este sanatos, un regim de ingrijire care foloseste produse cum ar fi instrumente si perii anti-naparlire il va ajuta sa ramana astfel. Toate animalele de companie beneficiaza de pe urma curatarii lunare a urechilor si a taierii unghiilor. Periajul si pieptanarea amanuntita, precum si ingrijirea blanii, sunt mai importante pentru sanatatea animalului de companie decat baia efectiva.

Apoi, mai este si sanatatea proprietarului de luat in calcul. Uneori baia este pentru confortul omului, nu al animalului de companie. In cazul proprietarilor care sufera de alergii, acestia vor reactiona de obicei la parul animalului de companie, care poate fi gestionat cu o rutina saptamanala de imbaiere. Un sampon anti-matreata pentru caini poate fi util pentru gestionarea alergiilor umane.

3. Stil de viata

Daca aveti un stil de viata activ, este mai usor sa ingrijiti o rasa de caine cu blana scurta, avand in vedere ca mentinerea cainelui curat intre bai necesita de obicei mai putin efort. In cazul cainilor cu par scurt, puteti inlocui baia cu stergerea cainelui cu o carpa umeda, pentru a indeparta murdaria colectata de afara.

Si desigur, cainii care se joaca in apa, vaneaza in apele noroioase sau pazesc oi toata ziua pot ajunge sa aiba nevoie de mai multe bai decat puii de caine care isi petrec cea mai mare parte a timpului in interior, indiferent de rasa.

Ca regula, ar trebui sa va spalati cainele atunci cand nu il mai puteti imbratisa (din cauza mirosului).

 

De ce baia regulata este importanta pentru cainele dvs.?

Daca cainele dvs. arata sau miroase de parca ar avea nevoie de o baie, probabil ca este timpul sa ii faceti o baie. La fel ca in cazul unei persoane, igiena este importanta si pentru cainele dvs. Baia nu doar ca inlatura murdaria acumulata in blana cainelui si il fac sa miroase grozav, dar ii mentine si pielea sanatoasa.

A va spala cainele inseamna mai mult decat a mentine un scut de aparare puternic in jurul acestuia decat doar a spori frumusetea. La urma urmei, pielea trebuie mentinuta curata si sanatoasa pentru a oferi o bariera protectoare fata de mediu.

Puteti face baie prea mult unui caine?

Ce se intampla daca cainele dvs. pur si simplu adora baia? Este posibil sa faceti baie prea mult cainelui dvs.? Raspunsul este: da. Asa cum nu este bine sa va samponati parul zilnic, medicii veterinari si ingrijitorii de caini spun ca prea multe bai pot face mai mult rau decat bine.

Daca spalati prea des un anumit tip de blana, aceasta poate afecta calitatea generala a blanii si poate indeparta uleiurile naturale ale acestora, ceea ce poate provoca iritatii. Daca observati ca pielea cainelui dvs. este uscata sau iritata si faceti des baie cainelui, optati pentru mai putine bai in viitor. Cel mai bine este sa urmati sfaturile de mai sus legate de stilul de viata, blana si starea de sanatate a cainelui dvs. Folositi un sampon special pentru caini precum si un balsam usor pentru a inlocui uleiurile naturale pe care samponul le poate indeparta.

Si nu utilizati niciodata un sampon pentru uz uman pe cainele dvs. Veti risca sa ii uscati pielea, afectand abilitatile sale de protectie si expunand cainele la probleme dermatologice.

Periati blana cainelui intre bai pentru a va mentine canimalul de companie sanatos

Indiferent cat de des faceti baie cainelui, toti beneficiaza de pe urma periajului regulat.  De asemenea, periajul mentine blana curata de mizerie, resturi si paraziti externi si distribuie uleiurile naturale ale pielii pe toti foliculii de par.

Periajul cainelui de mai multe ori pe saptamana poate ajuta la mentinerea blanii sale intr-o stare buna, mai stralucitoare si va reduce matuirea. Investiti intr-o perie pentru caini de calitate, potrivita caracteristilor blanii cainelui dvs. Utilizati-o de 1-2 ori/zi, dupa activitatile in aer liber. Rasele cu par lung necesita mai multa atentie, in timp ce cainii cu blana scurta sau aspra au nevoie in general doar de un periaj usor.

Acum stiti cat de des ar trebui sa faceti baie unui caine, si in plus unele sfaturi privind ingrijirea acestora. Nu va ramane decat sa aplicati cele de mai sus pentru a asigura stralucire si frumusete blanii patrupedului dvs.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
3.3 ° C
5.6 °
2.8 °
91 %
2.3kmh
23 %
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...