duminică, iulie 21, 2024
AcasăAdvertorialCultură generală: Ce putere deținea fiecare dintre cei 12 zei din mitologia...

Cultură generală: Ce putere deținea fiecare dintre cei 12 zei din mitologia greacă

Este important să cunoaștem istoria cu date concrete, pentru a putea avea un viitor mai bun, evitând greșelile trecutului. La fel de important este să cunoaștem și datele legate de civilizațiile anterioare, credințele lor, modul în care se raportau la rațiunea existenței și la toate forțele universului. Cultura generală se realizează pe toată durata vieții, iar unul dintre subiectele de interes public, mereu de actualitate, este cel al mitologiei.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Cei 12 zei despre care se spune că trăiau pe Muntele Olimp continuă să fie elemente de referință în domeniul cultural și social, în multe situații, inclusiv în zona de divertisment. Mitologia greacă este bogată în povestiri despre zei și zeițe care dominau lumea antică a Greciei, iar societatea actuală se inspiră din aceste informații în lumea filmelor și serialelor, dar și în jocuri video.

Hercules: The Thracian Wars (2014), Clash of the Titans (2010) și Wonder Woman (2017) sunt doar câteva dintre producțiile de la Hollywood care au la bază elemente de mitologie greacă. Printre cele mai cunoscute jocuri video care abordează această tematică se remarcă Immortals Fenyx Rising, joc video de aventură din 2020 dezvoltat de Ubisoft, alături de Hades, joc video de acțiune lansat în același an de Supergiant Games. Pe nișa de casino Romania, mitologia greacă se regăsește în sloturi online ca Gates of Olympus (2021), din portofoliul producătorului de jocuri de cazinou Pragmatic Play sau Olympus Glory (EGT).

Chiar dacă nu participi la un joc de cultură generală televizat precum Vrei să fii milionar?, emisiunea TV consacrată în România de prezentatorul Virgil Ianțu, nu ar fi rău să cunoști câteva noțiuni generale despre astfel de subiecte precum Zeii Olimpului în mitologia greacă – cine au fost și ce puteri deținea fiecare.

Zeus – Regele Zeilor

Zeul suprem era considerat a fi Zeus. Acesta domnea peste Muntele Olimp, ca zeu al cerului, al tunetului și al fulgerului. Putea controla astfel vremea și era cunoscut pentru spiritul său al dreptății.

Hera – Regina Zeilor

Soția lui Zeus, Hera avea legătură cu relațiile dintre oameni – căsătoria și familia. Puterea sa era de a binecuvânta cuplurile în acest sens, fiind în același timp o protectoare a femeilor.

Poseidon – Zeul Mărilor

Pentru greci, transportul pe mare era de mare importanță economică. Astfel, exista un zeu al mării, Poseidon, care deținea controlul tuturor apelor lumii. El putea provoca și cutremure. Tridentul era simbolul său specific, cel cu care își exercita puterea.

Demetra – Zeița Agriculturii

Recoltele, agricultura în general, dar și fertilitatea, erau în „fișa postului” în cazul zeiței Demetra. Aceasta avea așadar control asupra creșterii plantelor și a fertilității solului.

Atena – Zeița Înțelepciunii

Atena este cea care a dat numele capitalei actuale a Greciei. Era zeița înțelepciunii, a războiului strategic și a meșteșugurilor. Putea proteja eroii și armata, fiind invocată în strategiile de război.

Apollo – Zeul Soarelui

Despre Apollo știm că era asociat cu lumina naturală, puterea Soarelui asupra planetei. Apollo era și maestru al muzicii și artelor în general. Putea aduce lumină inclusiv pe plan spiritual, prin muzică și poezie. De toate acestea se lega și sănătatea umană, de asemenea sub controlul lui Apollo.

Artemis – Zeița Vânătorii

Vânătoarea și natura sălbatică erau asociate cu Artemis, o zeiță care proteja animalele și mediul înconjurător. Despre Artemis se mai spunea că ocrotea femeile în timpul nașterii.

Ares – Zeul Războiului

Un zeu aprig și nemilos, Ares reprezintă brutalitatea și haosul bătăliei. Războinicii aveau nevoie de o abordare uneori mai puțin rațională, de furie și curaj pentru a se sacrifica pentru binele comunității, protejând cu orice preț.

Afrodita – Zeița frumuseții

Iubirea, frumusețea și dorința sunt strâns legate de imaginea zeiței Afrodita. Aceasta era responsabilă cu stârnirea pasiunii amoroase, fiind un simbol al frumuseții perfecte.

Hefaistos – Zeul Focului

În mitologia greacă, Hefaistos este zeul focului, al metalelor, al fierarilor, al sculptorilor și al artizanilor de orice fel. Meșter desăvârșit, acesta era capabil să creeze arme divine. Vulcanii și furia pământului erau asociate de asemenea cu zeul care controla focul și metalurgia.

Hermes – Mesagerul Zeilor

Fiul lui Zeus și al pleiadei Maia, acest zeu este considerat protector al curierilor și păstorilor. Apare menționat ca zeu al comerțului și chiar al hoților. Poate călători între lumi și poate trimite mesaje.

Hestia – Zeița Căminului

Soră a lui Zeus, Hestia este zeița căminului, a vetrei și a focului sfânt, precum și a familiei. Era invocată în toate mesele și ritualurile casnice, simbolizând armonia pe plan personal.

 

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
22.9 ° C
23.3 °
21.6 °
62 %
0.9kmh
100 %
Dum
26 °
lun
29 °
mar
33 °
mie
31 °
joi
27 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Aşa-i la noi circuitul apei în natură: lichidul vital se scurge dintr-o ţeavă spartă într-o canalizare înfundată.

EDITORIAL

A devenit oficial. Ostașul s-a săturat să tot stea în slujba țării și vrea președinte. Nu știm sigur dacă visează să doarmă la Cotroceni...

EPIGRAMA ZILEI

Mult mai bine vom trăi, Bani la buget or să fie Dacă se va stabili Un impozit pe prostie!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...