spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăCaleidoscopLocuri interzise oamenilor

Locuri interzise oamenilor

    

Se spune că poţi călători oriunde dacă ai posibilităţi şi dorinţă. Cu toate acestea, există câteva locuri pe Pământ care, oficial, sunt interzise turiştilor.

 

 

Insula Surtsey

 

Motivul interdicţiei: experimentele ştiinţifice

 

În anul 1963, în apele islandeze a avut loc erupţia unui vulcan subacvatic, după care, într-un timp destul de scurt, s-a format o nouă insulă cu o suprafaţă de 2,7 kilometri pătraţi. Aceasta a devenit imediat obiectul atenţiei oamenilor de ştiinţă din diferite ţări. De atunci, insula Surtsey, numită astfel în cinstea eroului Surt (n.r. – gigant cu sabie de foc din mitologia scandinavă), este folosită strict în scopuri ştiinţifice, fiind declarată o zonă închisă pentru turişti.

 

Insula Ilha da Queimada Grande

Motivul interdicţiei: numărul foarte mare de şerpi veninoşi

 

Insula Ilha da Queimada Grande este situată la 35 de kilometri de coasta Braziliei şi arată ca un colţ de rai. O călătorie în acest loc te poate costa viaţa, pentru că această zonă verde este plină de şerpi veninoşi: circa 4.000 de şerpi pe o suprafaţă de 0,43 kilometri pătraţi. Cel mai periculos este şarpele Bothrops (şarpele-lance). Veninul acestuia este de cinci ori mai puternic decât cel al şerpilor din această specie de vipere – în cazul unei muşcături, omul moare instantaneu. Prin urmare, autorităţile braziliene au interzis vizitarea insulei Ilha da Queimada Grande, care este numită popular Snake Island.

 

Insula Santinelei de Nord

Motivul interdicţiei: agresiunea aborigenilor

 

Insula Santinelei de Nord este parte a Insulelor Andaman din Golful Bengal, pe care locuiesc reprezentanţi ai tribului Santinelei, un trib foarte periculos: aceştia evită orice contact cu civilizaţia şi ripostează cu înverşunare oricărei intruziuni. Oamenii de ştiinţă presupun că aborigenii au trăit izolaţi până la 60.000 de ani în aceste locuri. Aceşti oameni îşi apără în mod activ teritoriul lor: de exemplu, în anul 2004, au tras săgeţi într-un elicopter al guvernului indian, care le-a făcut o „vizită” după un tsunami. Cele mai recente victime ale lor au fost nişte pescari rătăciţi: după uciderea lor, autorităţile indiene au cerut cetăţenilor să stea departe de oamenii din tribul Santinelei şi de pământul lor.

 

Templul Ise din Japonia

Motivul interdicţiei: accesul este permis doar celor aleşi

 

În Japonia, locul cel mai sfânt este lăcaşul de cult Ise Jingu. Templul este înconjurat de un gard de lemn foarte înalt, iar în interior pot intra doar preoţii templului şi membrii familiei imperiale.

Până în anul 1945, templul Ise a fost un loc la care se ajungea foarte greu: acesta a fost separat de lumea exterioară de râul Miyagawa, care simboliza graniţa pământului sacru. Călugărilor le era interzis să traverseze râul: se credea că acest fapt constituie o încălcare a sfinţeniei altarului şi va aduce răul asupra întregii Japonii.

 

Insula Gryuinard

Motivul interdicţiei: testarea armelor biologice

 

În anul 1942, guvernul britanic a cumpărat insula scoţiană Gryuinard pentru testarea armelor biologice – cum ar fi antraxul. Până în anii ’80, insula a fost una dintre cele mai mortale locuri de pe planetă. Abia în anul 1986, oamenii de ştiinţă s-au ocupat de „curăţarea” insulei otrăvitoare, iar în anul 1990 a fost declarată ca fiind sigură, însă nimeni nu s-a grăbit să locuiască acolo. Arheologii avertizează că sporii de antrax au rămas în solul insulei, ceea ce înseamnă că insula nu va fi locuibilă timp de sute de ani de acum încolo.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...