vineri, aprilie 19, 2024
AcasăCaleidoscopO nouă teorie despre soarta maşinii lansate în spaţiu

O nouă teorie despre soarta maşinii lansate în spaţiu

Cercetătorii canadieni susţin că maşina lui Elon Musk ar putea cădea pe Pământ peste milioane de ani.

 

Automobilul Tesla Roadster, lansat de Elon Musk în spaţiu în cadrul unui prim test reuşit al rachetei Falcon Heavy şi care se află pe o orbită eliptică în jurul Soarelui, ar putea să cadă înapoi pe Pământ sau pe planeta Venus peste câteva milioane de ani, conform rezultatelor unui nou studiu, informează Space.com.

Iniţial cercetătorii de la SpaceX susţineau că maşina va orbita Soarele „vreme de milioane, poate chiar miliarde de ani”. Într-o conferinţă de presă, Elon Musk s-a întrebat la ce s-ar gândi reprezentanţii unei specii extraterestre dacă ar găsi maşina Tesla plutind prin spaţiu, în condiţiile în care compania SpaceX a plasat şi alte obiecte în interiorul maşinii, în afara manechinului şofer. Printre aceste obiecte se numără şi o maşinuţă de jucărie, replică a automobilului Tesla, cu tot cu o miniatură a manechinului Starman la bord. „Poate că va fi găsită de o rasă extraterestră şi extratereştrii se vor gândi ce am vrut să facem… dacă maşina este un obiect de cult şi de ce există o maşină mai mică la bord? Cu siguranţă vor fi puşi în încurcătură”, a susţinut el.

Imediat după lansare, compania SpaceX anunţa că automobilul nu va mai trece pe lângă Marte, ci prin Centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, după cum informa Space.com, citată de Agerpres. Elon Musk a anunţat că cea de-a doua treaptă a rachetei, cu maşina ataşată, a trecut cu bine prin centurile de radiaţii, însă automobilul a fost eliberat pe o traiectorie ce a depăşit planeta Marte şi se îndreaptă spre Centura de asteroizi. Atunci se afirma că dacă nu se va ciocni cu niciun asteroid, automobilul va fi treptat afectat de radiaţiile cosmice, părţile din piele şi plastic de la bord urmând să se dezintegreze în interval de timp de aproximativ un an.

În prezent, „Starman” şi bolidul Tesla roşu se află pe o orbită eliptică în jurul Soarelui. În cel mai îndepărtat punct al său, această orbită se extinde pe aproape 390 milioane de kilometri, adică de 2,61 de ori distanţa medie dintre Pământ şi Soare (distanţă de 150 de milioane de kilometri). Planeta Marte se află la o distanţă medie faţă de Soare de 228 de milioane de kilometri.

 

Probabilitate de 6% să cadă pe Pământ

 

Acum, o echipă de cercetători a stabilit că orbita circumsolară pe care se află automobilul îl poartă până dincolo de cea a planetei Marte, în punctul cel mai îndepărtat al ei şi respectiv până aproape de Pământ în cel mai apropiat punct al acestei orbite. Aceştia au dorit să afle care va fi soarta automobilului. Cercetătorii au testat traiectoria maşinii în cadrul unor simulări computerizate pentru următorii trei milioane de ani. Conform rezultatelor, automobilul are 6% şanse să cadă înapoi pe Pământ peste un milion de ani şi respectiv 2,5% şanse să cadă pe Venus în acelaşi interval de timp. În concluzie, peste câteva zeci de milioane de ani este aproape sigur că automobilul va cădea pe una dintre aceste două planete. „Deşi nu putem să precizăm cu certitudine pe care dintre planete va cădea automobilul, putem afirma că nu va rămâne în spaţiu mai mult de câteva zeci de milioane de ani”, a explicat coordonatorul acestui studiu, Hanno Rein, directorul Centrului pentru Ştiinţe Planetare din cadrul Universităţii din Toronto. La apropierea de una dintre aceste două planete, maşina va arde complet în timpul trecerii prin straturile atmosferice.

Traiectoria orbitală a unor obiecte mici, aşa cum este această maşină electrică, este foarte greu de preconizat cu exactitate pe perioade foarte lungi de timp. Bolidul Tesla se va confrunta cu numeroase influenţe gravitaţionale din partea Pământului, dar şi a lui Venus, de-a lungul milioanelor de ani şi este greu de preconizat cum exact îi vor modifica traiectoria aceste influenţe. „În funcţie de detaliile acestor întâlniri (gravitaţionale), automobilul Tesla poate fi împins pe o orbită mai largă sau mai mică”, a explicat unul dintre co-autorii studiului, Dan Tamayo de la Universitatea din Toronto.

Cercetătorii au ajuns şi la concluzia că automobilul va trece la o distanţă relativ mică faţă de Pământ, de ordinul a câteva sute de mii de kilometri, în 2091.

Acest studiu despre soarta lui „Starman” va fi publicat în revista „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”.

 

Falcon Heavy a intrat în istorie

 

Racheta Falcon Heavy, care a lansat în spaţiu automobilul Tesla Roadster al lui Elon Musk, este proiectată să amplaseze pe orbita joasă standard a Pământului, la un cost de 90 de milioane de dolari pe lansare, o încărcătură de până la 70 de tone, de două ori mai mult decât capacitatea de ridicare a celei mai mari rachete existente în flota spaţială americană – Delta 4 Heavy, a rivalei United Launch Alliance (ULA), un parteneriat între Lockheed Martin Corp şi Boeing Co – la un cost cu circa un sfert mai mic.

Zborul demonstrativ a făcut ca Falcon Heavy să intre în istoria misiunilor spaţiale fiind cea mai puternică rachetă operaţională din lume, cu o capacitate de încărcare mai mare decât a oricărui vehicul spaţial care a zburat după Saturn V, racheta care i-a pus pe astronauţi pe traiectoria spre Lună şi a fost retrasă de NASA în 1973, sau după Energia, din epoca sovietică, a cărei ultimă misiune s-a încheiat în 1988.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
7.6 °
5.5 °
82 %
2.1kmh
46 %
vin
5 °
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...