sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăCaleidoscopVacanţă în Ţinutul Conacelor

Vacanţă în Ţinutul Conacelor

În judeţul Covasna există peste 150 de conace şi castele care pot fi vizitate de turişti.

 

Pe lângă denumirea istorică de „Trei-Scaune”, judeţul Covasna mai este cunoscut şi drept Ţinutul Conacelor, şi asta pentru că, din motive social-istorice specifice acestui spaţiu cultural, mica nobilime a construit aici cele mai multe conace din toată Secuimea. Deşi în secolul XX multe dintre ele au dispărut definitiv, judeţul Covasna rămâne Ţinutul Conacelor datorită patrimoniului său arhitectural extrem de valoros, dar abia cunoscut, care face parte din identitatea aşezărilor secuieşti. De câţiva ani, Ţinutul Conacelor a devenit şi tema celui mai de succes proiect editorial din judeţul nostru.

Valea Zălanului, din Covasna a mai căpătat un important capital de imagine după ce prinţul Charles de Wales a cumpărat o casă în zonă, unde locuieşte de fiecare dată când vine în România. Casa este deschisă pentru cine doreşte să doarmă în patul moştenitorului Regatului Unit sau să mănânce un mic dejun regesc.

Ţinutul Secuiesc este o zonă superbă din Transilvania; nu-i de mirare că i-a cucerit inima Prinţului Charles şi că atrage o mulţime de turişti care vin în România să vadă ce are special această zonă încât l-a convins pe moştenitorul casei regale britanice să cumpere patru proprietăţi.

Valea Zălanului este o regiune pitorească din judeţul Covasna, cu panorame încântătoare oferite de munţii Baraolt şi de pădurile Zălanului şi Aitei Seci. Zona este perfectă pentru plimbări în aer liber, prin pădurile locului, pe dealurile presărate cu capiţe de fân sau pe uliţele înguste ale satelor, admirând casele vechi, tradiţionale.

 

Tradiţii păstrate cu sfinţenie

 

Nu doar peisajul este cel care atrage turişti în număr tot mai mare, ci şi tradiţiile şi meşteşugurile păstrate cu sfinţenie. Acum 400 de ani, când a fost fondat de familia Kalnoky, satul Valea Zălanului era format de muncitorii care lucrau la glajarie, fabrica de sticlă deţinută de familia Kalnoky. La începutul secolului XX fabrica s-a închis, dar oamenii au rămas şi au dezvoltat alte meşteşuguri. Intră într-un atelier de olărit, într-unul de sculptură sau în curtea unui meşter care transforma fierul forjat în cele mai minunate porţi sau obiecte decorative şi ai să rămâi uimit de câtă dibăcie ai să descoperi la oamenii locului.

Astăzi, satul număra puţin peste 100 de localnici, lucru pe care-l simţi imediat ce ajungi în zona şi-ţi dai seama că timpul şi civilizaţia nu şi-a lăsat prea mult amprenta pe Valea Zălanului; că oamenii şi-au păstrat ritmul şi rânduiala. Casele le sunt împodobite tot cu ştergare şi covoare ţesute la război, îşi prepara bucăţele după aceleaşi reţete tradiţionale moştenite de la bătrâni, trăiesc şi se bucura de liniştea locului la fel cum o făceau bunicii lor.

 

Cazare la Pensiunea Prinţului

 

Dacă optaţi pentru un weekend sau o vacanţă în Valea Zălanului, vă puteţi caza la Pensiunea Prinţului. Înconjurată de păduri şi dealuri pline de flori, pensiunea a fost renovată, însă toate obiectele de mobilier sunt cele originale, restaurate. De altfel, întreaga casă a fost renovată cu materiale tradiţionale şi decorată cu antichităţi.

Oaspeţii au la dispoziţie 5 camere duble, toate cu baie proprie şi duş cu cădiţa, uscător de păr şi halat de baie. Preţul unei camere duble, pe noapte, este de 220 de lei, cu mic dejun. Se pot face însă şi rezervări în regim de demipensiune sau pensiune completă, dar şi all inclusive, în preţul cărora sunt incluse cazarea, pensiunea completă (3 mese pe zi) şi excursiile zilnice cu ghid.

 

Conacul de la Micloşoara

 

Amplasat în Micloşoara, o altă zonă de poveste din Secuime, conacul de astăzi păstrează atmosfera şi farmecul vechi de un secol. Aflat încă în renovare, conacul de la Micloşoara va fi deschis în curând şi inclus în circuitul turistic. Proprietarul, Contele Kalnoky, va transforma întreagha clădire într-un muzeu care să arate cum trăiau locuitorii Transilvaniei acum o jumătate de secol, şi în acelaşi timp într-un spaţiu de promovare a tradiţiilor şi meşteşugurilor din secuime.

Cât despre spaţiile de cazare, oaspeţii vor avea la dispoziţie zece camere decorate în stil tradiţional şi o curte generoasă în care vă veţi bucura de aer curat şi de priveliştea deosebită.

Un mic amănunt: când ajungeţi în Valea Zălanului şi la Micloşoara nu căutaţi semnal la telefon, pentru că nu-l veţi găsi. Şi nici internet – de niciun fel. Veţi găsi în schimb oameni inimoşi şi primitori, bucuroşi să vă ospăteze cu un păhărel de pălincă, o slană cu ceapă şi brânză de oaie, o zacuscă şi o dulceaţă de rubarbă făcute în casă, sau cu un cozonac secuiesc. La fel de bucuroşi vor fi şi dacă le cerţi să vă plimbe cu căruţa pe dealuri sau pe uliţele satului.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
1.7 ° C
4.6 °
1 °
93 %
0.6kmh
10 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...