spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăCaleidoscopCeapa, un bun remediu naturist

Ceapa, un bun remediu naturist

Ceapa, consumată în stare crudă, sub formă de suc sau chiar ceai are nenumărate proprietăţi terapeutice.

 

Folosită de mii de ani şi apreciată atât pentru utilizările sale culinare, dar şi pentru aroma sa unică, ceapa poate fi folosită şi în scopuri curative. Printre numeroasele sale beneficii pentru sănătate se numără atât prevenirea anumitor tipuri de cancer, cât şi a bolilor cardiovasculare. Încă din antichitate, ceapa a fost folosită de multe popoare. La egipteni, ceapa simboliza „eternitatea”, iar în mormintele faraonilor s-a descoperit adeseori şi ceapă. În India, ceapa este foarte folosită ca remediu diuretic şi este foarte bună pentru digestie, bolile de inimă, de ochi şi durerile articulare. În Europa, în timpul Evului Mediu, ceapa era consumată şi recomandată pentru combaterea durerilor de cap, a muşcăturilor de şarpe sau pierderea părului. Indienii americani nativi au utilizat ceapa sălbatică atât la gătit, cât şi pentru diverse cataplasme sau tincturi.

 

Proprietăţi curative

 

Ceapa este bogată în flavonoide, fructani şi compuşi bogaţi în sulf. Flavonoidele din ceapă acţionează ca antioxidanţi puternici şi au un efect antitumoral direct şi ajută la menţinerea stării optime de funcţionare a sistemului imunitar.

Dintre flavonoide se evidenţiază quercetina care se găseşte din abundenţă în ceapă şi are un efect antioxidant important, protejând celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. În plus, quercitina are proprietatea de a ajuta la cicatrizarea ulcerelor stomacale. Mai multe studii medicale au demonstrat că quercetina poate inhiba dezvoltarea celulelor cancerigene în cazurile de cancer de sân, colon şi ovare.

Totodată, datorită compuşilor săi bogaţi în sulf, care îi conferă cepei aroma şi mirosul caracteristic, consumul de ceapă ajută la reducerea nivelelor de glucoză din sânge, la prevenirea atacurilor de astm şi la inhibarea agregării plachetare, care este utilă pentru prevenirea formării de cheaguri în sânge.

Ceapa mai este o sursă bogată de vitamine precum vitamina C, vitaminele din complexul B, vitamina K, acid folic şi minerale precum calciu şi crom. Această legumă este săracă în calorii, iar majoritatea acestor calorii provin din carbohidraţii pe care îi conţine.

Trebuie de asemenea menţionat că ceapa conţine o enzimă cunoscută sub numele de alinasa, care este responsabilă cu iritarea ochilor atunci când o tăiem, enzimă care se găseşte şi în usturoi.

 

Beneficiile cepei

 

Consumul regulat de ceapă crudă este foarte benefic pentru sănătatea noastră, aceasta protejând inima şi sistemul cardiovascular şi stimulează creşterea nivelelor de colesterol bun din sânge.

De asemenea, consumul de ceapă ajută la controlarea nivelelor de glucoză şi previne formarea ulcerelor gastrice. Ceapa mai este recomandată pentru reducerea inflamaţiei din corp şi tratarea anumitor infecţii, deoarece are puternice proprietăţi antibiotice şi antivirale.

 

Remedii naturiste

 

Ceapa poate fi folosită ca remediu pentru o multitudine de afecţiuni precum:

♦ Contra înţepăturii de albină – Aplicaţi puţin suc de ceapă proaspăt stors pe zona afectată şi lăsaţi-l să acţioneze câteva minute. Acest remediu ajută la reducerea inflamaţiei şi eliminarea durerii, cu condiţia ca persoana în cauză să nu fie alergică la înţepătura de albină, caz în care trebuie consultat urgent un medic.

♦ Pentru îmbunătăţirea circulaţiei sanguine – Ceapa favorizează producerea de colesterol bun, de aceea este recomandat să se folosească cât de des în stare crudă, în diverse reţete, cu scopul de a îmbunătăţi circulaţia sanguină.

♦ Contra tusei – Unul dintre remediile cele mai populare contra tusei este ceapa, tăiată rondele pe o farfurie şi lăsată lângă pat pe timpul nopţii. Acest remediu simplu, dar foarte eficient, ne poate ajuta la combaterea tusei, deoarece ceapa are proprietăţi antiseptice puternice şi acţionează ca un magnet care atrage germenii şi virusurile.

♦ Contra durerilor de articulaţii (artrită) – Extrageţi cu ajutorul unui storcător sucul proaspăt al unei cepe, apoi aplicaţi-l pe zona dureroasă cu ajutorul unui prosop umezit cu apă călduţă. Lăsaţi să acţioneze astfel timp de 30 minute-1 oră.

♦ Pentru eliminarea excesului de lichide (retenţiei de lichide)- Ceapa este diuretică, ceea ce o face ideală pentru persoanele care tind să facă retenţie de lichide, iar în plus, ajută la purificarea organismului şi la eliminarea toxinelor. Consumaţi cât mai multă ceapă crudă, simplă sau în diverse salate, pe cât posibil zilnic.

♦ Contra durerilor în gât: Dacă aveţi dureri în gât, tăiaţi o ceapă mare în bucăţi mai mici şi puneţi-le la fiert într-o crăticioară împreună cu două pahare de apă. Fierbeţi lichidul timp de 15 minute, apoi lăsaţi acoperit timp de 10 minute, strecuraţi bine, adăugaţi două linguri de miere (când lichidul s-a mai răcit), sucul de la o lămâie şi luaţi câte o lingură din această infuzie din 3 în 3 ore.

♦ Contra acneei: Tăiaţi o ceapă mai mică şi aplicaţi bucăţile pe zona afectată, lăsaţi să acţioneze timp de 15 minute, apoi clătiţi cu apă călduţă. Încercaţi să repetaţi acest procedeu zilnic până când acneea dispare.

♦ Contra firelor albe de păr: Acesta este un remediu eficient care poate reduce apariţia firelor albe de păr, dar ajută de asemenea şi la combaterea mătreţei şi a căderii părului. Cu o bucăţică de ceapă crudă frecaţi bine rădăcina părului, aplicaţi o cască de baie şi un prosop şi lăsaţi până dimineaţă. La trezire spălaţi părul în modul obişnuit.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
15.3 ° C
15.6 °
12.1 °
58 %
1.3kmh
100 %
mie
15 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...