joi, martie 28, 2024
AcasăCaleidoscop17 ani de la tragedia de la WTC

17 ani de la tragedia de la WTC

Chiar şi acum World Trade Center este un cuţit înfipt şi învârtit în inima americanilor.

 

Atentatele de la 11 septembrie 2001, considerate cele mai sângeroase din istorie, au fost comise de 19 terorişti din reţeaua al-Qaida, care au deturnat patru avioane, lovind turnurile World Trade Center din New York şi clădirea Pentagonului, situată în apropiere de Washington.

Turnurile gemene ale World Trade Center, cei mai înalţi zgârie-nori din New York, au fost lovite la un interval de câteva minute de două dintre avioanele deturnate. Primul aparat, un Boeing 767 al companiei American Airlines, având 92 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, a lovit primul turn la ora locală 8:46 (15:46 ora României), distrugând etajele superioare ale clădirii. La ora locală 9:03 (16:03 ora României), al doilea Boeing, model 767, aparţinând companiei United Airlines şi având 65 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, a lovit cel de-al doilea turn al World Trade Center, un eveniment care a fost transmis în direct de posturile de televiziune din întreaga lume.

La ora locală 9:43 (16:43 ora României), un Boeing 757 al companiei American Airlines, cu 64 de persoane la bord, dintre care cinci terorişti, s-a prăbuşit peste Pentagon, provocând pagube însemnate la faţada vestică a clădirii Departamentului American al Apărării.

Un al patrulea aparat Boeing 757, al companiei United Airlines, care transporta 44 de persoane la bord, dintre care patru terorişti, s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania, în estul ţării. Obiectivul precis al teroriştilor a rămas, până astăzi, necunoscut, la fel ca şi împrejurările exacte ale producerii catastrofei. Se pare că unii pasageri, informaţi prin telefonul mobil despre evenimentele din New York , i-au atacat pe terorişti.

Patru români morţi în atacurile teroriste

 

Cele două turnuri ale World Trade Center s-au prăbuşit unul după celălalt, turnul sudic la ora locală 10.05 (17.05 ora României), iar cel nordic la 10.28 (17.28 ora României).

Sub dărâmături au fost prinse sute de persoane care nu putuseră fi evacuate şi mulţi salvatori, în timp ce întregul cartier Manhattan a fost acoperit de un nor de fum negru şi de praf.

Preşedintele George W. Bush, care în momentul producerii atentatelor vizita o şcoală din Florida , a fost condus la o bază militară, din motive de securitate. Reîntors la Washington în cursul aceleiaşi seri, el şi-a afirmat hotărârea de a-i pedepsi pe autorii acestor „atentate ruşinoase”, subliniind că nu va face nicio diferenţă între „teroriştii care au comis aceste acte şi cei care îi protejează”.

În atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 de la turnurile World Trade Center şi Pentagon au murit aproape 3.000 de oameni, printre aceştia aflându-se şi patru cetăţeni americani de origine română.

Progresele studiului ADN redeschid răni vechi

 

Progresele în analiza ADN-ului pot ajuta la identificarea mai multor victime ale atacurilor din 11 septembrie 2001 de la New York, dar evoluţiile ştiinţifice sunt o consolare minoră pentru familiile care au rude ale căror rămăşiţe pământeşti s-ar putea să fi fost îngropate într-o groapă de deşeuri din Staten Island, relatează luni Reuters.
Numărul victimelor confirmate oficial în urma atacurilor de la World Trade Center este de 2.753, între care se află şi cei dispăruţi şi presupuşi morţi. Doar 1.642 dintre victime, sau aproximativ 60%, au fost identificate.
Biroul de Examinare Medicală din New York a lucrat timp de 17 ani pentru a identifica rămăşiţele a 1.100 de victime, utilizând tehnici tehnici de extragere a ADN-ului pentru a identifica numeroase persoane, fiind astfel realizate încă cinci identificări.
Dar progresele nu consolează familiile victimelor atacurilor de la 11 septembrie 2001, care au luptat fără succes pentru a opri construcţia unui parc în zona depozitului de deşeuri Fresh Kills din Staten Island, unde 1,8 milioane de tone de resturi din Turnurile Gemene au fost aruncate şi îngropate.
Curtea de Apel din New York a decis în 2009 că autorităţile locale au dat dovadă de „neglijenţă” atunci când au îngropat rămăşiţele la Fresh Kills, dar acest verdict nu a fost suficient pentru a da în judecată oraşul.
Oficialii din New York s-au apărat la acea vreme negând că ar fi fost insensibili sau că ar fi dorit să jignească familiile victimelor. Pentru a crea parcul, Fresh Kills Landfills a fost acoperit cu straturi de pământ şi alte materiale pentru a preveni eliberarea de gaze toxice generate de descompunerea gunoiului în atmosferă, conform Freshkills Park Alliance, organizaţie non-profit din New York City şi partener în dezvoltarea parcului.

Liderul al-Qaida, ucis în Pakistan în 2011

Preşedintele american, Barack Obama, anunţa în mai 2011 că Osama bin Laden, responsabil pentru moartea a mii de persoane în atentatele din 11 septembrie 2001, a fost ucis în Pakistan, în urma unei operaţiuni a forţelor americane.

Pe 1 mai 2011, SEAL Team 6 avea să facă istorie, după ce, în cadrul unei operaţiuni desfăşurate la reşedinţa lui Osama bin Laden, din oraşul pakistanez Abbottabad, membrii echipei reuşeau să îl elimine pe cel mai căutat om de pe planetă: liderul al-Qaida. Din acel moment, forţele speciale ale Statelor Unite aveau să devină, în ochii opiniei publice, un subiect pe cât de incitant, pe atât de căutat, militarii necunoscuţi câştigând admiraţia şi respectul întregii lumi. La câteva luni după operaţiune o parte din membrii SEAL Team 6 au trecut în rezervă şi nu mai participă la nicio misiune, ei fiind ţinuţi cât mai departe posibil de presă. Potrivit „Russia Today”, măsura ar fi fost luată ca urmare a notorietăţii căpătate de trupa americană de luptă, ale cărei metode de a acţiona ar fi trebuit să reprezinte informaţii cu circuit închis, clasate drept secrete de stat. Valurile de filme, cărţi şi ştiri care au apărut după operaţiunea din 2011 au făcut ca aceste informaţii să se scurgă, spre nemulţumirea Administraţiei Obama.

SEAL Team 6 este un grup de elită al marinei americane, detaşat din cadrul forţelor speciale navale. Membrii echipei sunt antrenaţi pentru a participa la misiuni speciale de contraterorism, printre care şi operaţiuni de salvare a ostaticilor de peste hotare. Ei sunt o entitate în afara armatei, fiind implicaţi în misiuni secrete, neconvenţionale, clandestine, aflate adesea la limita legii şi despre care nu se păstrează rapoarte oficiale. SEAL Team 6 reuneşte cei mai bine pregătiţi militari din cadrul forţelor speciale americane, antrenaţi în condiţii extreme. Membrii echipei sunt denumiţi „agenţi negri”, iar identitatea le este ţinută secretă, pentru propria siguranţă.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
16.6 °
48 %
4.5kmh
73 %
joi
18 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...