vineri, martie 29, 2024
AcasăCaleidoscopPrimii siamezi din lume

Primii siamezi din lume

Chang şi Eng Bunker s-au născut într-o familie săracă din Thailanda însă cu ajutorul unui comerciant britanic aceştia au reuşit să facă senzaţie pe scenele teatrelor din America.

 

Chang şi Eng Bunker din Siam (Thailanda de astăzi) au fost primii siamezi din lume, cei „datorită” cărora acest cuvânt a apărut în dicţionarele medicale. Potrivit historia.ro, fraţii Bunker s-au născut în 1811 într-un sat pescăresc de lângă Bankok, Siam. Moaşele care i-au adus pe lume au fost terifiate de ligamentul care îi unea pe cei doi băieţi în jurul taliei. Mama acestora le-a salvat cel mai probabil viaţa atunci când a întors ligamentul şi a mutat bebeluşii astfel încât să se poată privi în ochi unul pe celălalt. I-a numit In şi Jun, Eng şi Chung fiind variantele englezeşti ale numelor acestora.

Dacă un anume comerciant britanic nu le ieşea în cale pe când erau adolescenţi, viaţa celor doi băieţi s-ar fi consumat în satul în care s-au născut. Robert Hunter a fost cel care a recunoscut potenţialul comercial al siamezilor, după ce a crezut că sunt „un soi ciudat de animal” atunci când i-a văzut înotând în râu. Bărbatul i-a convins cu uşurinţă pe părinţii băieţilor să-l lase să-i ia cu el în Vest, unde urma să fie expuşi spre deliciul publicului curios. După cinci ani de negocieri cu regele Siamului şi puţin ajutor din partea unui căpitan de vapor, Abel Coffin, gemenii au părăsit micuţul sat pescăresc în care s-au născut.

Tatăl băieţilor a murit când aceştia erau mici, iar mama lor a primit 500 de dolari timp de 30 de luni din partea lui Hunter şi a lui Coffin.

 

Carieră începută pe scenă

 

Pe vasul care-i ducea spre Massachsetts, Eng şi Chung au demonstrat, prin intermediul translatorului care îi însoţea, că sunt extrem de isteţi şi coordonaţi. Cariera lor a început, totuşi, ca oameni de spectacol. Gemenii au făcut senzaţie în Boston şi în teatrele din Statele Unite, unde făceau spectacole de câte patru ore pe zi, şase zile pe săptămână.

Publicul rămânea cu gura căscată când siamezii făceau tumbe, jucau dame sau şah. Deşi Coffin spunea că el şi Hunter sunt stăpânii celor doi, băieţii erau plătiţi bine pentru munca depusă.

 

Medici impresionaţi

 

Cum nu mulţi gemeni uniţi supravieţuiau, doctorii şi oamenii de ştiinţă americani şi britanici au fost de-a dreptul impresionaţi de fraţii Bunker şi au cerut să îi examineze. La aproape 1.60 înălţime, gemenii erau complet dezvoltaţi, iar ligamentul lor era de mărimea unui braţ de copil. În urma studiilor, s-a observat că Eng şi Chung simţeau dacă unul din ei era gâdilat şi simţeau gustul mâncării atunci când celălalt mânca. Totuşi, nu puteau auzi dacă cineva îi şoptea ceva unuia dintre ei şi nu simţeau dacă unul din ei era ciupit de mână, de exemplu. Deşi ambii erau inteligenţi, Chung îl domina pe Eng, căruia rar îi venea rândul să vorbească.

Unii medici spuneau că aceştia ar putea di despărţiţi în siguranţă, în timp ce alţii că o intervenţie le-ar fi fatală, însă Sir Astley Cooper, „Leul Chirurgiei Britanice”, era sigur de un lucru.„Băieţii ăştia fac mult mai mulţi bani împreună, decât ar face dacă ar fi separaţi. De ce să îi separăm. Sunt foarte fericiţi aşa cum sunt”, spunea Cooper.

 

Avere dobândită la 20 de ani

 

În ciuda afecţiunii lor şi a prejudecăţilor, Eng şi Chung erau, la vârsta de 20 de ani, sănătoşi, educaţi şi bogaţi. Aveau propriul manager şi cereau să fie respectaţi, neacceptând comentarii răutăcioase, în special din partea celor care spuneau că mama lor i-a vândut în sclavie. Siamezii erau oameni de spectacol şi au realizat că diformitatea lor era un izvor de bogăţie. Următorii şapte ani i-au petrecut pe drumuri, iar în cele trei luni pe care le-au petrecut la Muzeul de Curiozităţi din New York s-au împrietenit cu James Calloway, un tânăr doctor care i-a invitat să îl urmeze în Carolina de Nord.

 

Spectacole lăsate în urmă pentru o viaţa normală

 

Sătui să fie expuşi şi tânjind după o viaţă normală, siamezii au acceptat lui Calloway. Acolo au dobândit cetăţenie americană şi şi-au luat prenumele „Bunker”. Îndrăzneţi şi cu un simţ al afacerilor dezvoltat, Eng şi Chung şi-au deschis un magazin şi au cumpărat 80 de hectare de pământ, pe care au construit o fermă şi o casă spaţioasă. Gemenii vânduţi în adolescenţă au devenit stăpânii unui număr mare de sclavi, care munceau pe plantaţii.

Chiar dacă pe plan financiar se aflau în plină dezvoltare, din viaţa fraţilor Bunker lipsea ceva. Fraţilor le plăcea compania femeilor atractive, cu care se implicau deseori în discuţii, însă lumea privea nevoile fizice ale celor doi drept o glumă.

O londoneză a declarat că s-a îndrăgostit nebuneşte de unul din ei, însă nu a dorit să se căsătorească de teamă să nu fie acuzată de bigamie. O altă admiratoare a povestit că, deşi s-a îndrăgostit de Chang, a renunţat la ideea căsătoriei după ce a realizat că un „divorţ” de Eng nu intra în discuţie.

 

Viaţa de familie, căsătorie în patru

 

Momentul în care Eng şi Chang au pus ochii pe fiicele lui David Yates, un fermier din vecinătate, a fost începutul unei poveşti amoroase neobişnuite şi complicate. Chang şi sora mai slabă, Adelaide, s-au îndrăgostit, însă Eng şi sora acesteia, Sarah, nu.

Să se însoare cu două surori părea, totuşi, alegerea corectă, întrucât buna-cuviinţă victoriană nu ar fi tolerat ca o femeie să împartă intimitatea cu o altă femeie în alte circumstanţe. Cuplurile s-au căsătorit într-o biserică baptistă în 1843. Nimeni nu ştie cum şi-au imaginat fraţii Bunker că vor funcţiona căsniciile lor, însă, potrivit mediei, siamezii au luat în considerare să apeleze la măsuri drastice. Deşi au fost avertizaţi de mulţi doctori că o operaţie de separare le-ar putea fi fatală, cu puţin timp înainte de nuntă, cei doi au călătorit în Philadephia pentru a efectua procedura. Chiar înainte de operaţie, însă, surorile i-au convins să nu apeleze la riscanta procedură.

 

Nuntă transformată în scandal naţional

 

Nunţile celor patru au provocat un scandal naţional, care s-a amplificat când femeile au dat naştere primelor fiice. „Ideea că gemenii întreţineau relaţii sexuale cu femei leza oamenii. Când o femeie din Kentucky a dat naştere unor gemeni cu aceeaşi malformaţie, a susţinut că acest lucru s-a întâmplat din cauza pozelor cu fraţii Bunker pe care le-a văzut în perioada în care a conceput copiii”, a declarat Joseph Oser, academicianul care a realizat biografia primilor siamezi.

În ciuda faptului că erau priviţi cu ochi răi de societate, fraţii Bunker au avut în total 21 de copii:11 erau ai lui Eng şi 10 ai lui Chang.

Problemele familiale au început, însă, când Adelaide şi Sarah au început să se certe. Familiile fraţilor Bunker au fost nevoite să se mute în case separate:Adelaide cu copiii lui Chung într-o casă, iar Sarah cu copiii lui Eng în alta. Încercând să-şi ţină soţiile mulţumite, siamezii petreceau o săptămână cu familia unuia, o săptămână cu familia celuilalt.

 

Revenirea pe scenă

 

După Războiul American Civil, finanţele fraţilor Bunker au avut de suferit, aşa că Eng şi Chung au plecat iar în turnee. În 1870, în timp ce se întorceau dintr-un turneu în Europa şi Rusia, Chang a suferit un atac cerebral şi a paralizat pe partea stângă, iar în 1874, când aveau 62 de ani, s-a îmbolnăvit de bronşită. Cu toate acestea, bărbatul a insistat să se aventureze prin frig şi să meargă să-şi viziteze familia. Două zile mai târziu, Eng s-a trezit speriat şi a strigat după ajutor:fratele lui murise.

„Acum urmez eu. O să mor”, plângea speriat Eng, aflându-se în dureri cumplite. Acesta s-a stins la două ore jumătate după moartea fratelui său.

Franţii Bunker au făcut spectacol chiar şi după moarte. Autopsia siamezilor, numiţi în arhive de medici „monştrii din faţa noastră”, a scos la iveală amănunte cutremurătoare:Chung a murit din cauza unui atac vascular cerebral, în timp ce Eng a murit de frică, realizând că este ataşat de un cadavru.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.3 °
25 %
2.1kmh
6 %
vin
21 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...