Muzee ce pot fi vizitate virtual – Luvru

Pandemia de Covid19 a adus schimbări radicale în aproape toate domenii, iar unul dintre cele mai afectate a fost cel cultural. Astfel, instituţiile de cultură au fost închise luni la rând, iar reprezentanţii acestora au fost nevoiţi să găsească metode ingenioase pentru a se menţine aproape de public. DIn acest motiv majoritatea muzeelor au apelat la tururi virtuale, prin care cei interesaţi pot vizita colecţiile chiar din propria casă.

Comisia Europeană a prezentat, pe Facebook, lista muzeelor din Europa care oferă tururi virtuale. Printre acestea se numără şi Muzeul Luvru, care a publicat, pentru prima dată, toate cele peste 480.000 de opere de artă ale muzeului într-un format online, gratuit. Anunţul a fost făcut vineri, 2 aprilie, de Comisia Europeană. Acum, întreaga colecție a muzeului, inclusiv opere realizate de Michelangelo, Picasso, Leonardo da Vinci sau Rembrandt, poate fi „vizitată” virtual de acasă.

Colecția de artă a Muzeului Luvru este disponibilă aici.

Luvru, unul dintre cele mai importante muzee din lume

Muzeul Luvru (în franceză Musée du Louvre) este cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța (după suprafață, 210.000 m2 dintre care 60.600 m2 destinați expozițiilor) și unul dintre cele mai importante muzee din lume. Este situat în centrul capitalei franceze, Paris, între cheiul drept al Senei și strada Rivoli (franceză Quai de Louvre – Rue Am. de Coligny – Rue Rivoli), în primul arondisment, într-o clădire istorică, fost palat regal, Palatul Luvru. Exponatele de artă franțuzești acoperă o largă parte din istoria Franței, de la Dinastia Capețienilor până în prezent.

Luvrul posedă opere de artă din epoci diferite ale civilizației, din Antichitate până la 1848, și acoperă o arie geo-culturală întinsă, de la Europa occidentală, Grecia, Egipt până la Orientul Apropiat (la Paris există – în linii mari – o împărțire a domeniilor de expunere muzeală: arta europeană din perioada de după 1848 este încredințată Muzeului d’Orsay și Centrului Pompidou, arta asiatică este expusă la Muzeul național de Arte asiatice Guimet, iar arta africană, americană și din Oceania este sub tutela Muzeului Quai Branly), o serie de capodopere fiind expuse în Pavilionul Sesiunilor al muzeului Luvru. Operele prezente la Luvru au o mare varietate, de la picturi, sculpturi, desene până la ceramică, obiecte arheologice sau alte obiecte de artă.

Printre piesele cele mai celebre prezente la Luvru se numără: Codul lui Hammurabi, Venus din Milo, Gioconda de Leonardo da Vinci și Libertatea conducând poporul de Eugène Delacroix. Luvrul este de asemenea unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, cu aproximativ 8,5 milioane de vizitatori în 2008. În 2018, Luvru a fost cel mai vizitat muzeu de artă din lume, primind 10,2 milioane de vizitatori.

 

Deja ai votat!