Banca Centrală Europeană îngheață dobânzile

0

Banca Centrală Europeană (BCE) se aşteaptă la o contracţie de „5% până la 12%” a Produsului Intern Brut (PIB) al Zonei Euro în acest an, având în vedere incertitudinea ridicată care există cu privire la impactul economic al coronavirusului.

În acest context, BCE a menţinut nemodificată dobânda de politica monetară. De asemenea, după mai multe decizii adoptate în ultimele săptămâni în contextul dublei crize sanitare şi economice, BCE şi-a relaxat şi mai mult operaţiunile de finanţare destinate băncilor, cu condiţii extrem de favorabile, pentru a stimula acordarea de credite.

Potrivit unui comunicat de presă al BCE, Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv 0,50%. „Consiliul guvernatorilor anticipează menţinerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri inferioare până când va observa o convergenţă robustă a perspectivelor inflaţiei către un nivel inferior, dar suficient de apropiat de 2% în cadrul orizontului de proiecţie, iar o astfel de convergenţă se reflectă în dinamica inflaţiei”, se arată într-un comunicat de presă al BCE.

Deja ai votat!
se încarcă...