spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăInternaționalRusia și coronavirusul

Rusia și coronavirusul

♦ Focarul de coronavirus din Rusia este, se pare, mult mai consistent decât sugerau datele oficiale
♦ Vladimir Putin a fost pus în situația să recunoască faptul că Rusia trece printr-o criză extraordinară

Primarul Moscovei a avertizat că o creștere recentă a cazurilor face ca Rusia să fie a șaptea țară din lume, în clasamentul celor mai afectate. Corespondentul Financial Times la Moscova încearcă să descopere adevărul dincolo de raportările false din Rusia lui Putin.

Oficialul guvernamental spune că numărul oficial de bolnavi de Covod-19 a crescut cu mai mult de zece mii duminică, un nou record de creștere zilnică, mai mare decât în Statele Unite. Cifra a dus la avertizări din partea Kremlinului că pandemia va continua până cel puțin la jumătatea lunii mai.

Dar Serghei Sobyanin, primarul Moscovei a declarat sâmbătă că un nou sondaj, folosind metode îmbunătățite de testare sugerează că 2% din populația capitalei este infectată cu coronavirus, asta însemnând peste 250.000 de persoane, de patru ori mai mult decât numărul de cazuri din oraș anunțate oficial.

„Este evident că amenințarea este încă în creștere”, a scris Sobianin într-o declarație postată pe site-ul propriu. „Încă o dată apelez la voi, dragi moscoviți, cu cererea de a trata măsura autoizolării cât mai rsponsabil posibil”.

Duminică Rusia raporta aproape 135.000 de cazuri de coronavirus în toată țara și aproape 1300 de decese din cauza bolii. Asta urcă Rusia în clasament deasupra Turciei în lista celor mai afectate țări, conform datelor de la John Hopkins University.

Rusia raporta mult mai puține cazuri de coronavirus în februarie și începutul lui martie, în timp ce numărul infecțiilor creștea alarmant în restul Europei. În ultimele șase săptămâni rușii s-au luptat să controleze apariția de noi cazuri, înregistrate pe întregul vast teritoriu rusesc.

Acum, spre deosebire de țările europene cu multe cazuri confirmate – Germania, Spania, Franța, Italia și Marea Britanie – la ruși numărul cazurilor raportate zilnic crește în continuare și Kremlinul avertizează că ajungerea la platou ar putea începe cel mai devreme la jumătatea lui mai.

Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin și-a avertizat concetățenii într-o apariție televizată că „faza cea mai intensă de luptă contra epidemiei” încă nu a început. Putin a numit un înlocuitor temporar pentru prim-ministrul Mikhail Mișustin joi, după ce șeful guvernului a anunțat că este infectat.

Amenințări cu păstrarea restricțiilor

Șeful Rospotrebnadzor, câinele de pază al stării de sănătate în Rusia, a anunțat duminică faptul că autoizolarea stabilită în martie ar putea fi prelungită după mijlocul lunii mai, dacă cetățenii nu respectă regulile în timpul vacanței de 1 mai. „Orice este posibil.. mai putem sta în case încă multă vreme, până în iunie, cel puțin”, a spus Ana Popova în timpul unei declarații date la o televiziune de stat. „Restricțiile pot fi ridicate doar după o analiză a situației epidemiei. Dacă oamenii încalcă restricțiile astăzi, atunci pe 12 mai, va trebui să impunem restricții mai dure.”

Extinderea restricțiilor și autoizolării vor pune presiune și mai mare pe economia Rusiei deja devastată de criză. Lovită atât de un colaps al cererii interne și externe, precum și de căderea prețurilor petrolului – principalul export rusesc – banca centrală rusă prognozează o scădere a produsului intern brut cu 6% în acest an.

Creșterea cazurilor confirmate în orașele din provincie și în zonele rurale din afara Moscovei este o altă îngrijorare și va duce probabil la o ridicare treptată a restricțiilor, a avertizat președintele Putin.

„Răspândirea bolii în afara orașelor importante este un indicator de urmărit”, spune Andrius Tursa, analist la Teneo, o firmă de consultanță politică. ”Regiunile îndepărtate ale Rusiei tind să aibă populație îmbătrânită, reziliență economică scăzută la șocuri și capacitate limitată a sistemului sanitar pentru a stăpâni epidemia.”

Pneumonie, nu coronavirus

Când SUA și unele din cel mai greu lovite state europene se luptau cu epidemia, Rusia raporta foarte puține cazuri noi, comparat cu restul țărilor. Dar cum numărul infecțiilor a explodat zilele trecute, nu i-a lăsat președintelui Putin decât soluția să admită că țara lui traversează „o criză extraordinară”.

Deși guvernul rus a luat măsuri devreme – închiderea graniței cu China la finele lui ianuarie – a dat un răspuns haotic crizei, în special datorită managementului slab și lipsei de comunicare.

Anastasia Vasilieva, șeful sindicatului Alianța Doctorilor Ruși, spune, într-un video postat pe internet, că autoritățile s-au referit la cazurile de coronavirus ca la o pneumonie obișnuită, ceea ce a cauzat confuzie. Vasilieva declară deasemenea că autoritățile refuză să echipeze corespunzător cadrele medicale sau să ofere informații corecte despre virus. „În timp ce lumea întreagă se luptă cu o epidemie de coronavirus, Rusia are de-a face doar cu o izbucnire de pneumonie în diverse comunități”, spune Vasilieva. „Și, ca de obicei, avem de luptat cu minciunile autorităților”.

Autoritățile ruse au negat acuzațiile medicului respectiv.

Mai multe incidente cu medici au avut loc în Rusia, însă sunt aflate târziu datorită blocadei informaționale. Ultimul din șir a fost un cadru medical de top din Rusia  care a căzut în gol de la fereastra biroului său de la etajul cinci, în timpul unei convorbiri în care  i s-a spus că spitalul ei va fi obligat să accepte pacienți cu coronavirus.

Doctorul Yelena Nepomnyashchaya, de 47 de ani, mamă a doi copii, s-a opus deciziei din cauza unei „lipse acute” de echipamente de protecție personală pentru medici și asistente. Se luptă pentru viața ei la Terapie Intensivă, dar medicii „refuză să vorbească” despre șansele ei de supraviețuire, potrivit TVK Krasnoyarsk.

Respectatul medic era într-o convorbire cu ministrul regional al sănătății din Krasnoyarsk, Boris Nemik, când a căzut brusc.

Adjunctul șefului guvernului regiunii Krasnoyarsk, Alexei Podkoritov, a susținut că motivul căderii doctoriței ar fi putut avea alte explicații decât cele relatate de presa locală. „S-ar fi putut întâmpla atât de multe lucruri. S-ar putea să fie pentru că era primăvară, stresul general, ceva din familia ei. Este greu de spus ce s-ar fi putut întâmpla”, a speculat acesta.

Rusia se află parţial în carantină din martie. La Moscova, persoanele care nu au obţinut un permis special pentru libera circulaţie, pot să îşi părăsească locuinţele pentru a face cumpărături, pentru a-şi plimba câinii şi pentru a arunca gunoiul. Preşedintele Vladimir Putin a dispus ca măsurile restrictive, numite zile nelucrătoare, să continue până pe 11 mai inclusiv, când ţara va încheia sărbătorirea Zilei Muncii şi Ziua Victoriei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...