Solidaritatea partidului se întoarce

0

Cătălin MORARU
redactor şef

„Cuvântul de ordine este unitate şi solidaritate cu Liviu Dragnea”, declara ritos madam Rovana Plumb, ministru în guvernul Dăncilă. Am fost inundaţi ieri de mesaje pesediste de acest gen, inclusiv de la şefii locali ai organizaţiei PSD, toţi sunt strâns uniţi în jurul marelui om, partidul reacţionează ca un zid, vorba doamnei Carmen Dan, o altă capacitate pesedistă din guvern.
Mesajele erau de aşteptat, începând cu cel al premierului Dăncilă. Unitatea asta are două componente. Există mai întâi un grup (destul de numeros) de pesedişti care sunt extrem de loiali lui Dragnea, pentru că fără el sunt pierduţi. Oameni gen Viorica Dăncilă, Carmen Dan, Rovana Plumb. Ei, fără susţinerea lui Dragnea, dispar efectiv din lumea noastră, nimeni nu vrea să mai audă de ei, este evident de ce şi nu e vorba doar de incompetenţa crasă. Apoi există grupul pesediştilor solidari cu Dragnea deocamdată, dar care l-ar executa imediat ce ar simţi că ei sunt în pericol. Apoi vor poza în pesediştii cei buni, care au făcut opoziţie din interior. Pentru că e o situaţie de totul sau nimic, iar alegerea e grea.
Deocamdată nu vom vedea sciziuni în PSD. Lupta abia începe, pe toate fronturile. Săptămâna viitoare comisia Iordache discută ridicarea pragului la abuzul în serviciu la două sute de mii de euro. Manevră ce l-ar scăpa pe Dragnea de acuzaţiile din dosarul în care a primit condamnarea. Vasilica Dăncilă şi ea dă semne că ar da o ordonanţă de guvern care să rezolve acelaşi lucru. Deci posibilităţi sunt multe, nu cred eu că vor sta pesediştii lui Liviu Dragnea la mila judecătorilor pe care îi înjură acum că dau senţinţe politice. Apropo, completul care l-a condamnat pe şeful PSD e acelaşi care l-a achitat pe habarnistul ăla de Tăriceanu. Înseamnă că şeful ALDE e omul statului paralel, nu?
Ce e însă cel mai important în acest proces e sentinţa. Dacă o veţi citi cu atenţie veţi observa că cea mai mare pedeapsă a primit-o directoarea de la Protecţia Copilului, iar cele mai mici pesedistele angajate fictiv acolo, care lucrau la PSD, dar erau plătite din banii destinaţi orfanilor. Încă un exemplu că atunci când partidul te obligă pe tine, bugetar, să faci o măgărie, fii sigur că tu vei plăti cel mai scump, nu partidul.
O altă chestie care trebuie lămurită (mă aşteptam măcar de la opoziţie să explice de ce cer demisia lui Dragnea) este prezumţia asta de nevinovăţie prezentă în toate mesajele de sprijin ale PSD. În Carta Drepturilor Omului se stipulează că un om este nevinovat şi se bucură de toate drepturile până la o condamnare în instanţă. Însă a conduce o ţară nu e un drept. Nici a fi al treilea om în stat nu e un drept din naştere. Drepturile la care se referă prezumţia de nevinovăţie sunt cu totul altele, drepturile omului, aşa cum le ştim prea bine. Evident, nu îmi fac iluzii că va ţine cont Dragnea de argumentele astea, de prestigiul României, de faptul că după graniţele ţării nu mai există şi nimeni nu mai vrea să discute cu el. Dar măcar să ne lămurim.
În încheiere, trebuie pomenită din nou Rovana Plumb, care mima ieri cumplit de fals tristeţea vizavi de protestele de stradă din toată ţara că „cum poate exista atâta bucurie la necazul unui om?”. Dar care e necazul, doamna Plumb? Că l-au prins, nu? L-au prins pe Dragnea smântânind din banii orfanilor ca să îşi plătească angajatele de la PSD. Ăsta nu e necaz. Îl putem încadra la ghinion, eventual.

+0 -0
se încarcă...