Ce-i mai interesează?

3

Ciprian MITOCEANU
– scriitor

Bătălia politică a ajuns în acea zonă în care cetăţeanul, de dragul cărora aleşii nu mai ştiu ce să facă, e uitat cu totul. Pe nimeni nu mai interesează soarta plătitorului de taxe şi impozite. Absolut pe nimeni. E drept că această situaţie nu e nouă; datează din vremurile în care pe meleagurile astea s-a înfiinţat o ţară ce se cerea guvernată, dar în ultimele zile s-a sărit de tot calul. Zone întregi din ţară au fost devastate de inundaţii. Efectele viiturilor puteau fi diminuate sau chiar eliminate dacă exista un interes adevărat pentru soarta omului de rând însă cine să-şi bată capul cu aşa ceva? Premierul Dăncilă, cu ministrul Daea ascuns după coafura de care şi-au bătut joc duşmanii, a trecut prin teritoriu şi a asigurat că se alocă fonduri. Ca de obicei… Faptul că aceste fonduri vor fi deturnate de clientela politică nu s-a pomenit. E de la sine înţeles, aşa se întâmplă după fiecare calamitate. Ce dacă o mulţime de amărâţi au salvat de furia apelor doar hainele de pe ei? O să se descurce; românii sunt milostivi de felul lor, o să pună mână de la mână şi o să-i ajute şi pe sinistraţi.
În acest timp aleşii luptă. Şi lupta e tot mai crâncenă. Aparent Liviu Dragnea a obţinut o victorie importantă după ce, cu ceva zile în urmă, a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare. A reuşit să treacă pe repede înainte prin Parlament ceva modificări la Codul penal. Modificări care nu doar că-l vor scăpa de puşcărie, dar îi va transforma pe funcţionarii publici într-un soi de supercetăţeni. În condiţiile în care cetăţeanul de rând este urmărit de Fisc şi pentru doi lei datorie, în condiţiile în care mediul privat de afaceri e sufocat de taxe aberante şi legislaţie fără cap şi fără coadă, funcţionarii publici au dreptul să-şi facă de cap. Cu o singură condiţie. Să-i îmbogăţească pe alţii. Dacă foloasele ajung la ei sau familie e rău, dar în rest… Iresponsabil mod de a privi lucrurile într-o ţară în care nimeni nu este mai presus de lege, un articol din Constituţie de care nu mai ţine cont nimeni. Unii pot greşi cât se poate greşi cu condiţia să nu aibă vreun beneficiu personal în timp ce alţii nu au voie să pronunţe cuvântul „penali”.
Dar războiul încă nu s-a sfârşit. Preşedintele Iohannis a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională modificările făcute Codului penală. Şi dacă mai există Justiţie şi Dreptate în ţara asta are toate şansele să câştige. E o posibilitate pe care Dragnea a luat-o în calcul astfel că a scos la bătaie artileria grea. A anunţat că luni va fi luată o decizie în ceea ce priveşte suspendarea preşedintelui. Asta pentru că, în viziunea lui Dragnea, preşedintele nu respectă Constituţia. Tocmai cine şi-a găsit să arate cu degetul… Omul care a aruncat o ţară în haos pentru că doreşte să scape basma curată. Şi pentru asta e dispus să meargă până la capăt. Deocamdată se foloseşte de arma şantajului; i-a lăsat lui Iohannis timp de gândire. Ori îşi vede de treaba lui şi atunci o să-şi termine mandatul – poate şi pe cel de-al doilea dacă tot are de gând – ori primeşte şi el ceva suspendare (alta decât cea de care s-a învrednicit Liviu). Şi pentru că ştie că neamţul e genul care pune orice ban la basma şi-l leagă cu şapte noduri, liderul PSD a mai ordonat celor de la ANAF să-l execute fiscal pe Iohannis pentru treaba cu chiriile. Nu ştiu dacă are dreptul legal să facă asta – în ţara asta nu mai poţi fi sigur de nimic – dar cred că neamţul se teme mai mult de executare fiscală decât de suspendare. Amintesc doar în treacăt că Voiculescu – acel Voiculescu – a făcut o tranzacţie destul de importantă zilele acestea. De ce nu s-a sesizat nimeni pentru a recupera prejudiciul ăla de vreo şaizeci de milioane de euro?
Pentru că aleşilor nu le pasă decât de coada lor. Nu le pasă nici măcar de propriul partid. Ţărăniştii, ajunşi la putere, au făcut aşa o părăduială că au devenit partid istoric din toate punctele de vedere. Băsescu şi-a băgat picioarele în partidul care l-a făcut preşedinte şi şi-a trimis fiica în Parlamentul European. Asta în condiţiile în care PDL-ul a pierdut cel puţin două mandate de europarlamentar prin strategia asta. L-a interesat pe Băse? Nici pomeneală… La fel cum nu i-a păsat de partid – că de cetăţeni oricum nu l-a durut niciodată nimic – atunci când a tăiat pensii şi salarii de dragul găştii de profitori.
PSD-ul pierde puncte pe zi ce trece, în ciuda unor sondaje halucinante pe care numai televiziunile de partid le prezintă. Dar îi pasă cumva lui Liviu? Nici pomeneală. El are doar un singur interes şi pe acela îl urmăreşte.

+0 -0

3 COMENTARII

    • Asta e un editorial, nu o stire. E un text in care autorul isi spune parerea despre un anume om, lucru, fenomen, actiune etc. Spre deosebire de stire unde apar doar faptele, nu si parerea autorului. Deci, editorialul poate fi si despre Stefan cel Mare, nu trebuie sa fie nou. Decat sa vorbiti prostii, nu mai bine intrebati intai? Zic si eu

se încarcă...