vineri, martie 29, 2024
AcasăEditorialContradicţii şi inconştienţă

Contradicţii şi inconştienţă

Ciprian MITOCEANU
scriitor

Gata, s-a dus şi referendumul, cu rezultatele pe care le ştim şi care erau simplu de anticipat. Până la urmă trebuie să admitem că nu a fost decât o perdea de fum menită să ţină atenţia publică departe de acele probleme sâcâitoare pentru puternicii zilei. Referendumul s-a dus, însă paravanul mediatic continuă să-şi facă datoria în continuare, menţinând o stare de încordare şi duşmănie în cadrul societăţii româneşti, care numai de aşa ceva nu avea nevoie. Şi cât timp paravanul există şi-şi face datoria, conducătorii îşi fac mendrele după cum îşi doresc. Adevăratele probleme ale societăţii şi României sunt ignorate cu inconştienţă. Se merge pe principiul că, dacă nu se vorbeşte despre o probemă, acea problemă nu există. Şi sunt atâtea probleme…
În timp ce societatea românească ameninţa să dea în clocot ca urmare a divergenţelor legate de referendum, subiecte cu adevărat importante au fost trecute cu vederea. Cu vreo săptămână în urmă, printre numeroasele dezinformări şi-au făcut loc timid două ştiri care par menite să demonstreze că România este ţara tuturor contrastelor. O familie din Popeşti Leordeni a fost amendată din cauza copilului care, la cei doi ani şi câteva luni, şi-a permis să facă zgomot în bloc şi să trântească jucării la ore ceva mai târzii. Multă vehemenţă din partea vecinilor care, foarte probabil, s-au născut pe la şaptezeci de ani şi nu au crescut vreodată copii gălăgioşi. Dar poliţia a intervenit cu promptitudine şi a sancţionat părinţii micuţului cu cinci sutare. Probabil că, dacă familia ar fi refuzat plata amenzii, autorităţile ar fi pus sechestru pe alocaţia micuţului. Intransigenţă şi promptitudine din partea autorităţilor, ce să mai comentăm…
Cam în aceeaşi perioadă copilul care şi-a înjunghiat bunica a revenit la ştiri. A înjunghiat-o până la moarte, ceea ce denotă grave probleme psihice şi de comportament. În cazul lui autorităţile s-au dovedit a fi mai îngăduitoare şi au cerut să fie integrat în învăţământul de masă. Mai exact, a fost trimis la o şcoală de cartier. Asta pentru că, potrivit legii, fiind vorba despre un minor sub 14 ani, acesta nu poate răspunde penal în faţa legii.
Decizia instanţei a declanşat un val de revoltă în rândurile părinţilor care şi-au văzut odraslele în aceeaşi clasă cu copilul problemă. Şi pe drept cuvânt; nu poţi rămâne indiferent când afli cine a fost transferat în clasa copilului tău, mai ales când autorităţile susţin că trebuie să faci eforturi pentru a-l integra. Ce anume presupune integrarea? Ce resurse sunt alocate pentru a se realiza această integrare? Autorităţile nu s-au deranjat să dea detalii. Copilul problemă nu beneficiază de sprijinul unui psiholog şi de niciun fel de altă consiliere. Să se descurce profesorii cu el, iar colegii de clasă să înţeleagă şi să se comporte astfel încât să nu-l enerveze.
Cumva, toată răspunderea pentru integrare sau eventualele complicaţii au fost pasate către alţii. Autorităţile ridică din umeri şi spun că aşa prevede legea. Şi gata, s-a terminat! Autorităţile şi-au făcut treaba. Nu interesează pe nimeni faptul că acel copil poate răbufni iar, cu consecinţe dintre cele mai teribile. Să nu-şi imagineze cineva că respectivul elev nu va fi marginalizat. Părinţii îşi vor pune copiii în gardă; nimeni nu-i poate acuza pentru asta. Şi astfel se va crea cadrul ideal pentru marginalizare şi excludere, seminţele pline de potenţial ale frustrărilor ce se vor acumula până la punctul critic.
Nu s-a făcut nimic pentru a preveni problemele sau pentru integrarea copilului cu probleme, doar s-au pasat responsabilităţile. E mai comod. De ce să respecţi dreptul la siguranţă al câtorva zeci de elevi când e mai ieftin să laşi ca problema să se rezolve de la sine, fără costuri sau implicări prea mari?
Dar când vine vorba de capriciile unei pensionare ofuscate, căreia i s-a pus pata pe copilul vecinei, acţionezi în consecinţă. Adică îi amendezi părinţii pentru tulburarea liniştii locatarilor. Cică există lege; există lege pentru astfel de mărunţişuri, dar nu există lege care să apere copiii de izbucnirile asasine ale unui coleg de clasă. Care a ucis, merită reţinut acest aspect; sunt pline şcolile din România de elevi problemă care încă nu au băgat în pământ pe nimeni, dar o pot face oricând. Asta pentru că nu există programe clare pentru a stopa şi diminua acest flagel. Integrare e cuvântul de ordine, dar preţul integrării trebuie plătit de alţii.
Două faţete ale realităţilor din România. O Românie contradictorie până la absurd în care reclami la poliţie vecinul pentru că-i plânge odrasla, dar treci cu vederea găştile de derbedei care îţi urlă sub fereastră în miez de noapte. Normal, e mai comod să hărţuieşti femei cu copii în cărucior decât vagabonzi înarmaţi cu bâte. O Românie care se declară tolerantă şi în consecinţă siguranţa elevilor este pusă pe ultimul loc. Inconştienţa nu mai e o întâmplare, a devenit politică de stat. Despre contradicţii aproape că nici nu mai merită pomenit.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...