spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialMai este viaţă după PSD?

Mai este viaţă după PSD?

Cătălin MORARU

redactor şef

 

În plin scandal cu îngheţarea salariilor, deputatul PSD de Botoşani Marius Budăi zice că e doar un fake news al liberalului Florin Cîţu. Cică ţările trebuie să trimită Comisiei Europene scenarii de lucru pesimiste şi optmiste, iar Cîţu a pus mâna pe cel pesimist. Nu a mai spus nimic Marius Budăi despre scenariul optimist. Probabil nu există aşa ceva.

Deputatul Budăi are dreptate însă, într-o oarecare măsură. Nu cred că PSD va îngheţa salariile şi nici nu va disponibiliza bugetari din primării şi consilii judeţene. Cu o singură excepţie. Dacă vrea să iasă de la guvernare.

Pesediştii se bazează pe un bazin electoral care este foarte interesat de propriul buzunar. E vorba de săraci sau/şi pensionari, care se bucură de orice leu în plus şi de funcţionarii publici din ministere, agenţii, primării şi consilii judeţene, toţi cu lefuri babane. Nu îi punem aici la socoteală pe medici, care chiar meritau bani mai mulţi, sau pe profesori (deşi mare parte dintre ei a votat PSD tot pentru salarii mărite).

A le spune săracilor că nu mai primesc un leu în plus la pensie sau la salariul minim, când toate se scumpesc în jur cu mare viteză, înseamnă sinucidere politică. Tot asta înseamnă şi anunţul că 30% dintre funcţionarii care ard gazul prin birouri trebuie să plece acasă.

Pesediştii nu vor risca niciodată aşa ceva, decât dacă nu au altă soluţie. Măgăriile făcute cu justiţia, prostia şi incompetenţa crasă în guvernare sunt suportate de simpatizanţii PSD doar pentru bani. În momentul în care banii dispar, PSD devine istorie, cel puţin pentru o vreme. Toţi cei bucuroşi de lefurile mari vor deveni brusc iubitori de democraţie şi simpatizanţi ai mişcării #rezist.

De aia sunt speriaţi guvernanţii şi anunţă mai repede mărirea salariului minim (pe lângă faptul că mai adună ceva bani la buget din taxe salariale). Nota de plată va fi suportată de angajatorii din mediul privat, ca de obicei. Ăia care plătesc salariile bugetarilor şi sunt numiţi hoţi de ministrul muncii, Olguţa Vasilescu. Mărirea asta neanunţată de salarii îi va lovi foarte tare pe hoţii ăştia, probabil vom vedea iar falimente şi insolvenţe în serie.

Spuneam că există o excepţie pentru măsurile de austeritate şi anume Dragnea să se fi hotărât să iasă de la guvernare, pentru că nu mai poate rostogoli Caritas-ul ăsta cu salariile. Când îl veţi vedea pe Dragnea că începe să se victimizeze, că el a încercat, dar nu l-a lăsat statul paralel, Uniunea Europeană, pesediştii deviaţionişti sau ursul brun din Carpaţi, să ştiţi că se apropie momentul. O regulă a ultimilor aproape 30 de ani este că pesediştii nu au condus niciodată ţara în vremuri de criză. S-au dat deoparte, i-au lăsat pe alţii să îşi rupă gâtul, iar la alegeri au reapărut senini şi curaţi. Dacă pesediştii vor pleca, scenariul se va repeta, cu succes, probabil. Pentru că nu văd cum ar putea funcţiona ţara fără măsuri de austeritate, după dezmăţul ăsta de guvernare PSD.

De aceea tind să cred că varianta corectă este cea în care le spunem să guverneze. Aţi câştigat alegerile, guvernaţi. Până la capăt. Să îi vedem pe Daea, Vasilescu, Şova de la transporturi, Andruşcă ăla de la economie, Rovana Plumb de la fonduri europene, toţi conduşi de vânjoasa Viorica, cum se descurcă. Probabil vor nenoroci ţara, e adevărat. Dar, cred că pe termen lung, vom fi mai câştigaţi.

Mai rămâne să lămurim ce vine după PSD. În cazul în care mai vine cineva şi Dragnea nu se hotărăşte să devină Erdogan, pentru că e foarte posibil şi asta.

Pentru a mai veni cineva, opoziţia trebuie să priceapă ceva din lecţia electorală în care românii au votat toţi hoţii pentru un ban în plus. Pentru că, la orice mărire a salariului minim, mesajul opoziţiei este că nu trebuie mărit. Chiar dacă e economic corect mesajul, toate salariile mici trebuiesc mărite. Povestea asta cu inflaţia nu mai interesează pe cel cu salariul minim.

Nu am văzut, de exemplu, nici un partid, în afară de USR, care să anunţe că va renunţa la toate pensiile speciale, pentru a putea plăti mai mult la pensiile normale. Nu am văzut nici un partid care să spună că va face ceva pentru a rezolva discrepanţele salariale uriaşe din România. Nu cred că un angajat de consiliu judeţean, de exemplu, cu şapte mii de lei leafă, ar demisiona dacă ar avea „doar” şase mii. E un exemplu din câteva sute de mii. Şi iaca, se iau bani de la bogaţi şi masa monetară rămâne aceeaşi, deci nici inflaţia nu creşte.

Iar mediul privat, dacă e stimulat, va plăti mai bine angajaţii, că şi aşa îi găsesc greu. Primul pas ar fi salariu minim neimpozitat. Apoi impozitarea să crească în funcţie de leafă, impozitul progresiv e, cred, singura variantă să reduci lefurile lui Ciorbea et comp care au sute de milioane şi se uită de foarte sus la ăia cu salariul minim de unşpe milioane. Parcă sună mai bine decât tot să le spui oamenilor că nu merită bani mai mulţi, nu?

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...