vineri, martie 29, 2024
AcasăEditorialE bine de ştiut

E bine de ştiut

Ciprian MITOCEANU
scriitor

Scandalul valizei găsite pe tarlaua unui agricultor din Teleorman şi care – în niciun caz din pură întâmplare – a ajuns la cei de la Rise Project erodează serios temelia edificiului pe care s-a cocoţat liderul PSD. Individul se ţine încă tare; pe fondul scandalului care a scos la iveală legăturile dintre Dragnea şi Tel Drum, sforarul din Teleorman a reuşit să-i convingă pe cei de la Curtea Constituţională să decidă aşa cum doreşte el. Iar decizia Curţii Constituţionale i-a picat cum nu se poate mai bine lui Dragnea, care de-abia aşteaptă să-şi cureţe cazierul. Şi odată cazierul albit o poate lua de la capăt, cu alte infracţiuni pentru care va fi condamnat cu suspendare dacă nu cumva va fi achitat cu scuzele de rigoare. Glasul preşedintelui Iohannis, care l-a ultima conferinţă de presă a folosit cam de multe ori cuvântul „infractor” a sunat în pustiu.
Dar, cu sau fără decizia favorabilă de la Curtea Constituţională, Dragnea se clatină. Dezvăluirile celor de la Rise Project sunt abia la început şi e ştiut că ce e mai bun e lăsat la urmă; o strategie prin care se măreşte suspansul, dar şi audienţa. Tot mai multe voci din PSD îi cer lui Dragnea să plece, să se retragă şi să nu târască partidul sub pragul electoral. N-ar fi o tragedie; nici pentru România, nici pentru membrii de partid care s-ar reorienta – s-au mai văzut astfel de cazuri – doar că unora le place să stea în PSD şi să pună mâna pe putere doar pentru că unii, atunci când se văd cu ştampila în mână, nu văd altă siglă decât cea cu trandafiri.
Dragnea trebuie să plece. I se spune cam de mult să facă pasul înapoi dar, cumva, omul a reuşit să facă faţă atacurilor din interiorul PSD şi, pentru a-şi asigura liniştea, a decis excluderea celor care l-au contestat, chiar dacă susţine că este liderul – şi nu stăpânul – unui partid cu apucături democratice. Cât de democratic este să protestezi în PSD s-a văzut; cum se găseşte cineva care să părăsească linia trasată de lider, cum i se arată uşa. Iar genul acesta de activităţi întăreşte partidul, dacă e să luăm de bun ce spune Dragnea.
Însă marea întrebare este cine va veni în locul lui Dragnea dacă acesta va decide să se retragă sau va fi pus sub cheie. Multe voci înclină să creadă că Gabriela Firea are stofa acelui lider de care are nevoie PSD pentru a se debarasa de balastul trecutului – inclusiv Dragnea – oferindu-şi astfel luxul de a visa la viitorul luminos.
Să schimbi sforarul din Teleorman cu Firea e o idee cât se poate de proastă. Nu neapărat pentru PSD, ci pentru România. PSD ar primi ceea ce merită, dar ce facem cu România? Zilele acestea, când Dragnea şi-a îmbrăcat costumul de bufon şi încearcă să nu iasă ca prostul din viaţă şi mai ales din funcţie, Gabriela Firea a reuşit să ne facă de râs în Spania. Se pare că Dăncilă nu e singura specialistă în gafe demne de Gala Umorului Românesc.
Aflată într-o vizită oficială la Madrid, unde a semnat un simplu acord de colaborare – adică ceva foarte apropiat de nimic – Madam Firea s-a simţit obligată să ducă şi ea un cadou. Ceva simbolic, să nu spună spaniolii că s-a prezentat cu mâna goală. Ceva simbolic dar memorabil. Şi de memorabil nu ne putem plânge. Vreo cinci oameni s-au chinuit să desfacă buclucaşul cadou. Sub ambalajul impecabil se găsea o cutie. Apoi încă o cutie, una de carton reciclat şi reparată cu bandă adezivă. Totul pentru a ascunde o vază nu prea grozavă. Intenţia contează…
Întâlnirea a fost mijlocită de Ambasada României în Spania. Reprezentanţii acesteia s-au supărat foc când au aflat că la întâlnire au participat şi reprezentanţi ai presei din România. S-or fi supărat de capul lor sau şi-au vărsat nervii pe şeful de presă de la Primăria Madrid după ce s-a bosumflat Firea? E bine de ştiut, în condiţiile în care spaniolii se pare că au trecut cu bine peste momentul cadoului ambalat ca şi cum ar fi trecut prin mâinile unor boschetari.
Însă Firea avea toate motivele să fie iritată de prezenţa presei. Pentru semnarea unui acord de colaborare, Firea a fost însoţită de o delegaţie formată din 21 de persoane. Evident, deplasarea s-a făcut pe bani publici, bani cu care Firea este foarte darnică pentru a-şi menţine camarila. Există o mulţime de anchete jurnalistice care arată cum primarul general sifonează banul public prin firme dubioase şi mituieşte electoratul. Excursii pentru pensionari, pelerinaje, pomeni electorale… Sună cunoscut, nu? Cam aşa proceda şi Dragnea în vremurile lui bune.
Atunci când Dragnea s-a dezis de Iliescu mulţi au crezut că PSD se va democratiza. De fapt Dragnea a scăpat de un adversar incomod. Acum Firea este cea care îl atacă feroce pe Dragnea dar acesta se fereşte s-o excludă. Are socotelile lui şi Primăria Generală e o vacă bună de muls, aşa că Firea are nevoie de un motiv foarte bun pentru a prelua conducerea naţională a PSD.
Recredibilizarea PSD prin Firea? Nu e o soluţie, nici pe departe. Vorbim de persoane cu apucături şi interese supărător de comune. Practic, în afară de numele celui care va conduce PSD, nu vor fi mari schimbări. Doar că profitorii lui Dragnea vor trebui să facă loc pentru grupul de interese din jurul Gabrielei Firea.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...