sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEditorialLa ce sunt utili, totuşi, corupţii

La ce sunt utili, totuşi, corupţii

Ciprian MITOCEANU
scriitor

„Corupţii nu violează, corupţii nu aşteaptă tinere la lift”. Vorbele îi aparţin lui Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD. Au fost rostite cu ocazia ultimei moţiuni de cenzură, acea moţiune care a adunat mai puţine voturi decât semnături. Cum e posibil aşa ceva? Foarte probabil din cauza corupţilor care nu violează şi nu aşteaptă tinere la lift, dar au şi ei utilitatea lor. Şi-au primit banii şi au votat cum trebuie.
Evident, în discursul său, Şerban Nicolae a ţinut morţiş să dea vina pe alţii. Cioloş e de vină pentru introducerea recursului compensatoriu şi nu coaliţia PSD-ALDE care a adoptat legislaţia ce a golit puşcăriile de recidivişti periculoşi. PSD-iştii s-au ocupat doar de nevoile corupţilor care, în opinia lor strâmbă, prezintă un pericol social redus sau nici măcar atât. Corupţii nu au timp de violuri sau tâlhării în faţa liftului, ei îşi văd doar de corupţia lor, strâng ban la ban, îşi burduşesc pereţii caselor cu lingouri de aur şi tablouri celebre. N-au timp de dat în cap, de fugărit babe pe străzi sau de scotocit prin casele oamenilor; propria chiverniseală le ocupă tot timpul.
Cireaşa de pe tort a discursului lui Şerban Nicolae a fost reprezentat de partea când individul s-a apucat să facă aprecieri pe marginea textului moţiunii de cenzură. Cică el e capabil să respecte dreptul Opoziţiei de a încerca să răstoarne Guvernul, dar „nu cu compuneri şcolare semianalfabete”. Te apucă râsul să vezi cu ce argumente este apărată Viorica Dăncilă care chiar zilele acestea a reuşit să se întreacă pe sine. După ce l-a botezat pe premierul Bulgariei, „Veorica din Videle” a comis-o din nou pe tărâm gramatical. „Cred că caracterizarea cea mai bună ne-o face românii” a fost perla de colecţie lansată în timp ce îl descria pe Iohannis. După umila ei apreciere, nu e firesc să jigneşti premierul României, mai ales când e vorba de o femeie. Personal sunt de părere că politeţea nu-şi are locul atunci când e vorba despre acţiunile inconştiente ale unei persoane care ne distruge viitorul la modul cel mai sistematic şi eficient cu putinţă.
Dar să revenim la problema corupţilor care nu fac nimic rău, dacă e să ne luăm după părerea autorizată a lui Şerban Nicolae. Spre deosebire de mulţi alţii, care uită de unde au plecat, Şerban Nicolae îşi aduce aminte de trecutul lui obscur şi nu vrea să se întoarcă la munca de jos, aşa că face tot posibilul să menţină la guvernare partidul care i-a oferit şansa de a fi cineva. Nu pe merit – de unde atâta bucurie? – ci datorită unor sănătoase infracţiuni de corupţie, comise pe baza acelei cutume care precizează că o mână trebuie să spele pe cealaltă şi ambele obrazul.
Corupţia este cel mai înfiorător flagel care parazitează societatea românească. Şi nu e vorba de ultimele trei decenii; corupţia e la fel de veche ca şi locuirea pe aceste meleaguri. N-au adus-o otomanii, nu ne-a fost impusă de fanarioţi sau comunişti; corupţia a existat dintotdeauna, însă apogeul a fost atins în zilele noastre, când o bandă de infractori s-a strecurat către butoane şi a ajuns să bagatelizeze tocmai răul care ne-a adus unde ne-a adus. Din cauza corupţiei nu avem spitale, şcoli, autostrăzi, infrastructură şi locuri de muncă. Corupţia este cea care gestionează totul în ţara asta; până nu iese ceva, nimeni nu mişcă un deget. Banul public este sifonat pentru interesul personal al aleşilor; nu-i interesează altceva. Guvernanţii s-au lipsit de fondurile europene pentru că nimeni nu s-a gândit să le ofere şi lor comisionul. Şi se ştie de unde se strică peştele.
Sămânţa corupţiei s-a răspândit peste tot şi a dat roadele anticipate şi imposibil de stârpit. E plină ţara de borfaşi care se laudă la băutură că lor nu le poate face nimic pentru că ştiu ei un judecător care le-a promis că numai de la moarte de om nu-i scoate, în rest nu trebuie să-şi facă griji. Şi nu-şi fac griji. Poliţiştii care se ocupă de permisele auto au reuşit să dezvolte averi frumoase din salarii de bugetari, dar noi ne întrebăm care e explicaţia pentru haosul de pe străzi. Inspectorii ANAF o duc bine, torţionarii comunişti la fel. De ce se întâmplă asta? Pentru că ţara e coruptă. Şi nu doar la nivel înalt; până şi cetăţeanul care are drept de vot nu se îndură să şi-l exercite dacă nu primeşte ceva. Ori, în momentul în care ai acceptat să votezi pentru o ţuică, nu eşti primit la masa plină de bunătăţi, ci primeşti firmiturile firmiturilor. Asta în condiţiile în care tu, ca şi cetăţean, contribui prin munca ta la desfrâul şi opulenţa de la masa aleşilor. Până şi sticla aia de trascău pe care o primeşti pentru a vota pe cine trebuie e plătită tot de tine, amărâtule.
Corupţia ucide, la fel şi corupţii. Ce se întâmplă prin spitale, prin societate, e rezultatul corupţiei. Ori a da liber la corupţie este exact tratamentul de care nu avem nevoie. Mult mai potrivită e, din acest punct de vedere, acupunctura lui Vlad Ţepeş.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
1.7 ° C
4.6 °
1 °
93 %
0.6kmh
10 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...