joi, martie 28, 2024
AcasăEditorialSă înceapă marea vitaminizare!

Să înceapă marea vitaminizare!

Ciprian MITOCEANU
scriitor

Surprinzător, dar bugetul pe anul 2019 a fost aprobat. Recunosc, sunt puţin cam răuvoitor când spun că supriza cea mai mare e că a fost aprobat chiar în 2019, dar când a mai fost bugetul aprobat la începutul lunii februarie? N-au trecut prea mulţi ani de când bugetul de stat era aprobat prin mai sau iunie, iar banii pentru investiţii erau repartizaţi abia prin noiembrie sau decembrie, cu menţiunea că, dacă nu sunt cheltuiţi până la sfârşitul anului, trebuie returnaţi. Acesta este motivul pentru care Dorei de meserie asfaltau drumurile strategice pe un ger de crăpau pietrele.
Poate că la fel de surprinzător e şi că Dragnea nu şi-a văzut împlinit decât în parte visul de a lăsa SRI fără bani. Sforarul din Teleorman voia ceva mai mult, dar a trebuit să se mulţumească doar cu o diminuare de vreo sută cincizeci de milioane. Bună şi asta, în condiţiile în care „Amendamentul citamina D”, propus de Dragnea pentru bugetul SRI, nu a trecut de comisiile de buget-finanţe. Cu totul, era vorba de peste cinci sute de milioane ce trebuiau luaţi de la bugetele SRI, SIE şi SPP şi mutaţi în bugetul Ministerului Sănătăţii şi CNAS. N-a fost să fie, şi asta o să-i aducă alte nopţi albe Condamnatului Suprem, dar măcar are mulţimirea că i s-au aprobat bani pentru programul cu vitamina D.
Cu un cinism ieşit din comun, Dragnea a dat de înţeles românilor că iar trebuie să aleagă. Până acum eram nevoiţi să alegem între oameni corupţi, dar care mai făceau ceva în ţara asta, şi arestări orchestrate de statul paralel. Acum omul a lăsat să se înţeleagă că trebuie ales între sănătate şi „interceptările ilegale” din cauza cărora nici el şi nici alţi ca el nu mai au linişte.
Pentru că acesta a fost scopul diminuării bugetelor Serviciilor. Să le aducă în imposibilitatea de a-şi face treaba chiar şi la nivel minim, aşa cum s-a întâmplat cu Sănătatea – de grija căreia mor acum liderii coaliţiei – sau cu Educaţia şi infrastructura. Sau cu oricare alt domeniu de activitate din ţara asta. Economia s-a dus de râpă din cauză că în unele dosare au apărut înregistrări efectuate de Servicii. Asta ne-a ruinat, şi nu lăcomia şi incompetenţa celor care ne conduc – refrenul pe care încearcă acum să ni-l bage în cap televiziunile de partid. Din păcate, multe dintre averile parveniţilor politici au fost adunate cu sprijinul Serviciilor; e nevoie de ceva clarificări şi la acest capitol.
Dragnea nu a reuşit să-şi aservească Serviciile şi încearcă să le blocheze activitatea tăindu-le fondurile. Pe el nu-l interesează că cei de la SRI şi SIE trebuie să facă faţă provocărilor terorismului care a escaladat în ultimii ani. O fi nivelul de alertă teroristă din România pe albastru-moderat (nivelul 2 pe o scală de 5), dar asta nu înseamnă că trebuie să ne culcăm pe-o ureche. Şi Serviciile nu se ocupă numai cu ascultat comanda statului paralel şi pe săracii bogaţi de la PSD, mai sunt atente şi la mişcările dezaxaţilor şi ale grupărilor teroriste, din ce în ce mai agresive şi mai active.
Dar pentru Dragnea astfel de amănunte nu contează. El este mult mai interesat de deficitul de vitamina D. Asta în condiţiile în care cercetătorii au demonstrat de mulţi ani că vitamina D poate fi sintetizată de organism în câteva minute de expunere la soare, chiar şi iarna. Şi nici măcar nu e nevoie să te expui cu totul; doar palmele şi faţa. Cu alte cuvinte, faza cu vitamina D e o altă gogoaşă de-a PSD-ului, genul de problemă a cărei soluţie a fost identificată şi aplicată încă înainte de descoperirea problemei ca atare. Nu vitamina D e problema, cât mai degrabă deficitul de calciu şi lipsa de mişcare la care se adaugă şi proasta nutriţie. De aici apare rahitismul; lipsa de vitamina D nu are nici pe departe contribuţia despre care vorbeşte Dragnea. Dar e mai uşor să rezolvi deficitul de vitamina D – care, cum au demonstrat specialiştii, nici nu e greu de „procurat” – decât să rezolvi problemele legate de alimentaţia incorectă, de lipsa de calciu şi cea de mişcare – te plimbi puţin la soare şi deja s-a rezolvat problema. E mai simplu să te ocupi de o amărâtă de vitamină decât de problemele reale ale sistemului de sănătate. Spitalele stau gata să se demoleze, colcăie de gândaci şi alte gângănii. Dezinfecţia se face tot cu apă chioară, iar medicamentele lipsesc. Bolnavii sunt ţinuţi câte trei într-un pat, hrăniţi cu resturi şi uneori trataţi de indivizi cu opt clase care se dau medici pentru că le permite corupţia din sistem.
Da, sunt o mulţime de probleme la Sănătate, dar dacă ar fi ceva mai multă vitamină totul s-ar rezolva. Asta încearcă să ne bage în cap Dragnea. Vitamina D, soluţia la toate. În curând programul de guvernare o să ne ofere la toţi băi de soare şi plimbări în aer liber. Fiecare pe lângă casa lui, se înţelege, că aşa iese bugetul mai ieftin.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...