spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialPolitică de Botoşani

Politică de Botoşani

Marius ILINCARU

jurnalist

Se aproprie cu paşi repezi campania electorală şi odată cu ea şi limitările, fireşte, pe care un ziarist şi le pune singur pentru a nu influenţa procesul electoral. Motiv pentru care cred că e momentul oportun pentru rândurile pe care le veţi citi mai jos.

Săptămâna trecută am făcut un exerciţiu jurnalistic prin care am demonstrat că PSD s-a folosit de puterea din Consiliul Judeţean (CJ) pentru a-şi favoriza primarii la distribuirea bugetului, exerciţiul pe care-l aşteptam mai degrabă de la opoziţie, în speţă PNL. Numai că acesta speră că prin non combat va câştiga puncte electorale. În ultima şedinţă de CJ, ca reacţie a criticilor din „Monitorul”, liderul de grup al consilierilor liberali a încercat o justificare prin faptul că orice amendament ar fi făcut ar fi fost respins pentru că PSD are majoritate politică. Aşa e, doar că imaginea unui Sorescu agitând buzduganul şi mânându-i pe liberali în luptă e una mult mai dorită de electorat, decât cea a lui Sorescu recitând din balada lui Toma Alimoş, care nu are un final de dorit pentru un om politic.

Poate că mă înşel eu, dar senzaţia de blat între PSD şi PNL persistă de pe vremea USL, când relaţiile de prietenie şi afaceri s-au strâns şi nu s-au alterat, chiar dacă acea nocivă alianţă s-a destrămat, deoarece banii nu au miros, dar nici culoare politică.

În urmă cu o lună PNL, organiza pe străzile oraşului un marş de protest vis-à-vis de prestaţia politică a PSD, pe care îl acuza, pe bună dreptate, că nu a făcut nimic să dezvolte ţara şi în special această regiune de nord a Moldovei. Rând pe rând, politicienii liberali au înfierat guvernările PSD, uitând că majoritatea dintre ei, nu cu mult timp în urmă, defilau de mână cu politicienii care acum sunt la putere, câştigau alegerile şi guvernau împreună ţara, iar rezultatele au fost aceleaşi ca şi până atunci, ca şi după, adică: zero. „Eu vă spun că sunt şase ani de zile de când PSD-ul este la putere şi cred că ar trebui să facem mai puţin trimitere la ce s-a întâmplat acum opt ani sau acum 20 de ani, dând vina într-o manieră gratuită pe Partidul Naţional Liberal”, declara senatorul Costel Şoptică, cel care a intrat pentru prima dată în Parlament ca deputat USL.

Alţi „politicieni de vază” ai liberalilor, precum fostul senator Viorel Grigoraş, îşi aduc aminte doar de părţile pozitive din perioada USL: „a fost această realizare, frumoasă zic eu, drumul Botoşani-Suceava… Atâta am putut”. Acesta s-a arătat profund deranjat de faptul că mi-am permis să-l întreb ce a făcut el cât a fost la putere în materie de drumuri şi de dezvoltare a judeţului, mai ales că a şi fost membru al Comisiei pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului a Senatului, una dintre cele mai importante ale legislativului. Singurul său contraargument a fost acela că „eşti plătit de PSD” şi că de-a lungul anilor a plătit reclamă la ziarul pentru care scriu, crezând că toţi ziariştii şi toate publicaţiile trebuie să scrie după dictare dacă „mogulul transporturilor” îşi face reclamă. Nimic mai fals!

Apoi a uitat că cea care s-a dedulcit din banii social-democraţilor este chiar firma familiei sale, RVG, care a pus la dispoziţia organizaţiei locale a PSD autocarele necesare transportului membrilor de partid la mitingul prin care cei de la putere au vrut să torpileze mişcările de stradă ale opoziţiei faţă de guvernarea social-democraţilor. „Ce vreţi? E un business şi a fost încă unul bun. Nu puteam să refuz, că apoi trimiteau şi controale pe capul meu”, a afirmat chiar în faţa colegilor de partid înainte de marşul prin oraş.
Că a fost un business bun putem să-l credem pe cuvânt, pentru că o excursie pentru elevi Botoşani-Bucureşti şi retur costă peste 5.000 de lei. Un singur autocar. Iar la mitingul PSD a pus la dispoziţie tot parcul auto disponibil.

E drept, aşa cum afirmă fiul său, în acte fostul senator nu mai figurează ca având vreo calitate, dar declaraţiile sale publice şi postările de pe Facebook arată fără echivoc legăturile cu firma de transport. Iar dacă pe Radu Grigoraş îl interesează imaginea firmei pe care o conduce, ar trebui să aibă o discuţie ca de la bărbat la bărbat cu tatăl său, înainte ca acesta să se arunce în tot felul de declaraţii.

Că relaţiile dintre cele două partide sunt mai mult decât cordiale o arată şi punctul de vedere al PSD Botoşani. Solicitată, în baza Legii 544 din 2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, a cărei prevederi se aplică şi partidelor politice, să furnizeze date despre transporturile făcute cu autocarele firmei RVG şi eventual a altor politicieni liberali, organizaţia locală a evitat să dea date, făcând trimitere la site-urile Autorităţii Electorale Permanente şi a Ministerului Finanţelor, unde toate informaţiile sunt anonimizate.

Cam aşa se face politica la Botoşani.

 

P.S.: Să vedem dacă şi acest material va fi distribuit masiv pe reţelele de socializare de către organizaţiile PNL aşa cum au făcut cu cel în care demonstram politizarea alocărilor bugetare.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...