vineri, martie 29, 2024
AcasăEditorialAu fost Topoloveni şi Târgovişte. Ce mai urmează?

Au fost Topoloveni şi Târgovişte. Ce mai urmează?

Ciprian MITOCEANU
scriitor

Mai sunt câteva săptămâni şi se face anul de la evenimentele din 10 august, cunoscute şi sub numele de „Mineriada Jandarmilor”. Şi, deşi timpul a trecut, încă nu a fost nimeni tras la răspundere pentru cea mai sălbatică represiune a autorităţilor împotriva propriilor cetăţeni. Cică există o comisie de anchetă, se lucrează la dosare, dar, cu toate acestea, nu se văd niciun fel de rezultate concrete. Lipsesc vinovaţii, lipsesc pedepsele oficiale.
Se pare că, în România, cel mai important rol care revine unei comisii este cel de a consuma inutil timp. Doar autorităţile au de câştigat dintr-o asemenea manevră. Autorităţile şi slugile obediente, care trebuie protejate pentru că altfel se duce de râpă toată dictatura. Trimişi în judecată au fost vreo şapte protestatari, nu şi jandarmi. Despre comandanţii acestora, ce să mai vorbim? Mai era puţin şi urmau să fie decoraţi pentru patriotismul de care au dat dovadă. Carmen Dan este în continuare la cârma Ministerului de Interne şi se comportă aşa cum îi place lui Dragnea. Nu pune întrebări, nu comentează, doar execută.
Şi, cât timp abuzurile nu numai că nu sunt sancţionate, dar autorii lor sunt premiaţi, situaţia nu poate decât să escaladeze. Vineri, la Topoloveni, zece persoane care protestau paşnic împotriva lui Dragnea – să spui că protestau şi contra PSD tinde să devină irelevant în condiţiile în care strategul de Teleorman a confiscat tot partidul în folosul personal – au fost ridicate de jandarmi şi băgate în dubă. Aşa, pur şi simplu. Protestatarii au fost luaţi cu duba şi duşi la Poliţie, unde au fost ţinuţi până Dragnea s-a milostivit şi a plecat din zonă. Abia mai târziu, după ce incidentul a devenit cunoscut de o ţară întreagă, jandarmii s-au gândit că n-ar fi rău să-i sancţioneze pe protestatari în temeiul legii 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. Cu alte cuvinte, scuze s-au găsit. În toată ţara, pe unde a trecut Dragnea s-a lăsat cu proteste, însă numai la Topoloveni protestatarii au fost duşi la poliţie cu dubele Jandarmeriei. E semnificativ faptul că cel care a ordonat acţiunea de la Topoloveni este colonelul Gheorghe Lupescu, cel care a fost implicat şi în evenimentele din 10 august. La câteva zile după incident susţinea sus şi tare că jandarmii au acţionat legal. Firesc; unii dintre cei care au bătut femei, copii şi pensionari au fost trimişi la Bucureşti la ordinul lui.
O slugă credincioasă pentru un regim care l-a ajutat să parvină aşa cum probabil nu şi-a imaginat prin 1994, când s-a angajat în Jandarmerie. La patruzeci şi cinci de ani e colonel de ceva vreme; câţi dintre cei care lucrează cinstit în sistem se pot lăuda cu performanţa asta? După vreo zece ani petrecuţi la comanda unui pluton, şefii şi-au dat seama ce potenţial are şi în scurt timp a devenit colonel doctor, pentru că în paralel cu activitatea în slujba statului a stat şi cu burta pe carte. E curios cum sunt unii atât de studioşi şi de capabili? Nu prea… Parvenirea e posibilă în România dacă ştii cui să-i slujeşti.
La Topoloveni oamenii care nu făceau decât să protesteze paşnic – nu au aruncat cu pietre, cu roşii de import sau cu ouă clocite (tot de import) – au fost luaţi băgaţi la dubă şi ţinuţi departe de Dragnea cât timp s-a desfăşurat „evenimentul privat”, respectiv mitingul PSD. Asta pentru că un anume colonel doctor, care într-o ţară normală nici măcar n-ar fi fost lăsat să se angajeze în Jandarmerie, a considerat că aşa îşi poate răsplăti binefăcătorii. Să le arate cât de util le poate fi şi cât de mult ţine la liniştea lor. Câtă gălăgie puteau face cei zece? Incomparabil mai puţină decât ce a fost la Botoşani. Chiar aşa de mult ar fi deranjat sensibilitatea lui Dragnea zece oameni, în condiţiile în care era înconjurat de cete de susţinători aduşi de la zeci de kilometri? Peste patruzeci de organizaţii civice au cerut demisia ministrului Carmen Dan. Parchetul Militar s-a autosesizat şi a deschis un dosar pentru trei infracţiuni: abuz în serviciu, purtare abuzivă şi lipsire de libertate. Praf în ochi; mă îndoiesc că cineva va plăti pentru ce s-a întâmplat la Topoloveni.
Cu ocazia mitingului de la Târgovişte s-a revenit la practici comuniste. Un cetăţean a difuzat un filmuleţ în care un poliţist cere tichetul şi parola de la cei care intrau în oraş. Organizare din ce în ce mai bună pentru cei de la PSD, care au dovedit că pot învăţa câte ceva din greşelile trecutului. Umblau zvonuri că şi la Iaşi numai cei care aveau bilete de la primari aveau acces în zona lăudătorilor lui Dragnea.
Sechestrare de persoane la Topoloveni, parole, tichete şi limitarea dreptului de circulaţie la Târgovişte, niciun vinovat pentru evenimentele din 10 august. Seminţele dictaturii au fost plantate de multă vreme, roadele lor sunt din ce în ce mai greu de ignorat. Să fim ridicaţi de pe stradă dacă spunem bancuri cu Dragnea? Să fim obligaţi să stăm închişi în case cât timp partidul nu ne dă parola de acces la mitinguri? Orice drum începe cu primul pas. E valabil şi pentru dictaturi…

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.3 °
25 %
2.1kmh
6 %
vin
21 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...