De două ori 24

0

George LAZĂR

director

 

Poate un expert în numerologie ar trage concluzii interesante în această zi de 24 iunie, pentru că exact în urmă cu 24 de ani, într-o sâmbătă călduroasă, a apărut primul număr al acestui ziar. Desigur, nimic din ceea ce ar putea spune această pseudoștiință n-ar fi adevărat, poate cu excepția truismului că e singura dată când împlinim această vârstă și când se petrece această coincidență.

Aproape un sfert de secol este relativ mult pentru o afacere și foarte mult timp pentru ziar local. De mai mulți ani am devenit cel mai longeviv ziar botoșănean de după Revoluție. Ne amintim de explozia de gazete din acele vremuri. Părea simplu: scrii ceva, trimiți la tipar și apoi la chioșcurile de presă, după care aștepți să ajungă la cititori. Aceștia au devenit repede pretențioși, poate nu neapărat ca să economisească mărunțișul plătit pentru un ziar, ci timpul lor, așa că au învățat să discearnă și să aleagă. Și astăzi, după 24 de ani, mii de ziare pornesc, în fiecare dimineață, spre dumneavoastră.

Ne-am maturizat împreună, cititori și ziariști și, cel mai important, am învățat să avem încredere unii în alții. Mulții dintre colegii mei și-au petrecut tinerețea scriind articole pentru dumneavoastră, lăsând încet, cu migală și răbdare de furnică în paginile ziarului, o urmă constantă și de neșters a vieții comunității noastre, realizând cu toții împreună o cronică a personalităților și evenimentelor ce ne-au marcat tuturor viața.

Deseori m-am întrebat ce va înțelege cineva din viitor când va răsfoi arhiva ziarului. Văd, cu ochii minții, mâinile acelei femei, sau bărbat, dând delicat paginile una câte una, citind de pe hârtia îngălbenită despre evenimente contemporane cu străbunicii.

Este adevărat că lumea a început să se schimbe cu mare viteză. La fel și ziarele. De doisprezece ani suntem prezenți și în mediul online și înregistrăm citiri de pe toată planeta, de peste tot unde au ajuns botoșănenii.

Am păstrat reușit să ne menținem tonul echilibrat, relatând faptele așa cum sunt ele, fără a le deforma sau trunchia. Am supraviețuit crizelor economice și diferitelor presiuni politice făcute asupra noastră în toți acești ani, iar asta pentru că am depășit etapa de simplă afacere, creată doar ca să genereze profit și ne-am transformat într-o instituție, nu în sens strict juridic, ci pentru că așa am devenit în percepția publică, motiv pentru care primim în continuare scrisori și telefoane în care unii dintre dumneavoastră apelează la noi ca să le rezolvăm problemele în loc să se adreseze oficialităților.

Sau, mai pe scurt, am făcut presă, pentru că la asta ne pricepem și este exact ceea ce avem de gând să facem și în continuare.

 

+0 -0
se încarcă...