marți, aprilie 16, 2024
AcasăEditorialCampanie electorală cu drumuri și pensii

Campanie electorală cu drumuri și pensii

Cătălin MORARU

redactor șef

 

Cu cât se apropie alegerile, se înmulțesc mesajele electorale ale căror singur scop este să dea în dușman. Am văzut, de exemplu, declarațiile recente ale ministrului muncii, botoșăneanul Marius Budăi, preluate și răspândite cu mare bucurie de șefii PSD din Botoșani prin tot internetul.

În esență, Budăi spune că Iohannis nu a făcut nimic, pe când ei au asfaltat zeci de mii de kilometri. Nu contează că președintele nu asfaltează, are alte atribuții. Nici că asta cu zeci de mii de kilometri e mult exagerată nu contează. În total, România are vreo 80 de mii de kilometri de drumuri, dintre care jumătate sunt comunale. În ultimii 30 de ani (din care PSD a fost la conducerea țării cam 25) nu s-au asfaltat zeci de mii de kilometri, darămite în ultimii trei ani.

E drept, pesediștii s-au apucat de asfaltat în ultimul an. Dacă în primul an de guvernare Dragnea, la Botoșani s-au asfaltat 12 kilometri, în acest an deja s-a trecut de suta de kilometri. Mitingurile, protestele și nemulțumirile populației i-au sensibilizat pe pesediști. S-au prins cam târziu, din păcate, că au fost prea ocupați să îl scape de Dragnea de pârnaie.

După reproșul cu drumurile, ministrul muncii a trecut la un discurs de genul Codrin Ștefănescu, pe care îl credeam mort chiar și la PSD. Cică Iohannis pregătește amputarea veniturilor populației. Dacă PSD pierde alegerile, se taie brusc toate salariile și pensiile. De către președinte și guvernul lui liberal, normal. Bănuiam eu că Iohannis are așa niște gânduri negre, problema e că nu știu cum va face. Că e ilegal să tai, salariile și pensiile sunt drepturi obținute și nu pot fi restrânse. A încercat și Băsescu, iar românii și-au câștigat lefurile înapoi în instanță. Dar asta nu mai importă pentru Marius Budăi, deși e ministrul muncii.

De ce continuă pesediștii cu astfel de mesaje, chiar nu înțeleg. Pentru că nu toți alegătorii PSD sunt proști. Iar ce face ministrul Budăi e o jignire pentru inteligența oricărui om normal.

De altfel, probabil și Budăi a înțeles, că la o emisiune tv cu un redactor prietenos a fost mult mai temperat, ba chiar a recunoscut că legea pensiilor va fi greu de pus în aplicare, trebuie finanțare, fonduri, logistică, etc. Dar a completat că dacă PSD rămâne la putere, evident, totul va fi pus în practică.

Adevărat că și președintele Iohannis sau alți membri ai opoziției tot ridică mingi la fileu, cu ieșiri publice care anunță că guvernul PSD nu mai are bani de salarii și pensii. Tot cu scop electoral. Pe când nu e așa. Sau mai bine zis, așa e, dar atâta timp cât guvernul se împrumută, chiar dacă cu cele mai mari dobânzi din UE, bani pentru plata drepturilor bănești vor fi.

Iar anunțurile astea panicarde îi dau ministrului muncii prilejul să deseneze pe foi mari de hârtie cât de bine o duc pensionarii, să facă grafice în care să explice cum curg laptele și mierea.

Pentru că cifrele statistice au avantajul că pot fi prezentate în o mulțime de moduri. De exemplu, când ministrul prezintă indicele creșterii prețurilor, rezultă că veniturile pensionarilor au crescut amețitor. Dacă, însă, luăm prețurile produselor de bază, pâine sau motorină, și comparăm creșterea prețului din 2016 până în 2019 cu creșterea pensiei, nu mai e deloc așa spectaculos. Reporterul prietenos nu l-a întrebat asta pe ministru. Nici de ce nu umblă la pensiile speciale, dacă tot plânge ministrul pe umărul pensionarilor, că au pensii mici. Sau de ce au crescut toate pensiile cu același procent, și cele de 1.500 de lei și cele de 20.000 de lei. Adăugați 15% și vedeți ce iese. La cel cu 20.000, doar creșterea e mai mare decât întreaga pensie a amărâtului cu 1.500.

Cum spuneam, nu văd ce rost au exagerările astea. Cu toate relele lui și gafele de genul că pensiile ne sunt plătite de copiii noștri, ca pe vremea lui Bismarck, Marius Budăi e un ministru mai bun decât Olguța Vasilescu, măcar are habar despre ce vorbește.

Și nici prea văd reacții la manevrele astea. Președintele Iohannis se mai ceartă cu doamna Viorica, atunci când își face chef, că ritmul președintelui e același. Liberalii funcționează, în mare, pe programul electoral „noi nu suntem PSD”. Iar cei de la USR-Plus există doar pe Facebook, când există. Ori timiditatea nu are ce căuta în politică, deocamdată.

Dar un pic de respect pentru adevăr nu ar strica, poate. Nu știu dacă mai ține tehnica asta veche de secole, de a repeta o minciună până ajunge să fie crezută. Informațiile pot fi verificate în câteva secunde. Ceea ce ar trebui să facem mai des. Poate așa ne putem da seama când actorii politici spun enormități. Că de oprit, mă îndoiesc că pot fi opriți.

 

 

 

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
33 %
5.7kmh
66 %
mar
26 °
mie
10 °
joi
5 °
vin
11 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...