spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialCine i-a dezbinat pe români - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Cine i-a dezbinat pe români – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Campania electorală s-a terminat, fostul preşedinte şi-a mai asigurat un mandat la Cotroceni şi, deloc surprinzător, ne-a cerut să avem răbdare. Însă efectele toxice ale luptei pentru putere continuă să ne otrăvească. Din păcate, bătălia electorală e departe de a se finaliza, deoarece la anul urmează alegerile cu adevărat importante, astfel că strategii electorali sunt prezenţi la datorie şi turează motoarele la maxim, pentru că e ştiut de toată lumea că succesul se construieşte din vreme şi porcul nu se îngraşă în ajun.

Disperarea celor de la PSD i-a împins la măsuri extreme. Au insistat să-l facă pe Iohannis nazist, şef de lagăr de concentrare. Genul de derapaj care trebuia sancţionat cu promptitudine, însă aşa ceva nu s-a întâmplat, foarte probabil şi din cauză că cei din echipa deja câştigătoare şi-au dat seama că astfel de practici au efect doar asupra electoratului de bază al PSD. Să le zădărniceşti manevra asta josnică însemna să-i forţezi să identifice alta, una care – exista şi varianta asta – să se dovedească mult mai eficientă.

Pe lângă cele şase case, muţenie şi nazism, lui Iohannis i s-a mai reproşat că, în cei cinci ani petrecuţi la Cotroceni, a reuşit să-i dezbine pe români. Cică aşa de dezbinaţi ca în ziua de azi nu am fost niciodată şi din cauza asta numai Iohannis e vinovat. În viziunea unora, unitatea românilor merge mână în mână cu iubirea de PSD.

Din păcate, există dezbinare în societatea românească. Prea multă dezbinare, prea multă ură, prea multă patimă politică. Vecinii ajung să-şi dea în cap din cauza opiniilor politice şi în unele familii există tensiuni din cauza divergenţelor de opinii. Diaspora este mai hulită ca niciodată; tot mai multe glasuri – şi nu doar anonime – se întreabă pe reţelele de socializare de ce anume românii din afara ţării au dreptul să voteze. Pentru că au plecat din ţară, nu au rămas să pună umărul la reconstrucţia acesteia. Şi, de vreme ce nu muncesc şi nu plătesc taxe în ţară, de ce să li se dea voie să voteze?

Evident, este manevra celor de la PSD, care nu văd cu ochi buni faptul că românii din afara graniţelor au reuşit să depăşească bula de izolare şi gândire impusă de partid. Pentru PSD, cel mai de temut duşman nu este PNL – după cum s-a dovedit, cu liberalii chiar poţi face alianţă – ci Diaspora. Mereu a fost aşa. Din 1990 încoace, de la Iliescu şi Dragnea cu Dăncilă, toţi liderii PSD au avut un discurs antieuropean şi antidiaspora. Nu trebuie să permitem nimănui să se amestece în treburile interne, iar românii plecaţi peste hotare sunt trădători de ţară şi merită trataţi ca atare. Vă mai amintiţi primele luni de după Revoluţie? O mulţime de români fugiţi din ţară din cauza regimului comunist şi-au dorit să revină, să ne arate cum se construieşte democraţia. Şi poate că ar fi reuşit să ne predea primele lecţii cu adevărat valoroase dacă Iliescu şi gaşca nu s-ar fi opus cu toate forţele. Ba, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, urmaşii comuniştilor au reuşit să-i demonizeze pe cei din Diaspora. Cu alte cuvinte, Ceauşescu gândea bine, numai că era Ceauşescu, iar asta nu era bine deloc.

Atacuri fără precedent împotriva celor de Diaspora. Umiliţi cu vorbe de ocară, făcuţi cu ou şi cu oţet, consideraţi drept slugile puterilor străine care vor să ne cotropească pentru că – vorba lui Dragnea – occidentalii sunt invidioşi pe nivelul nostru de trai. De ce să voteze cei de peste hotare? Să voteze acolo unde muncesc, pentru că nu plătesc impozite şi taxe în ţară, ci acolo unde sunt salarizaţi. Să ne lase pe noi să ne descurcăm cum ne pricepem mai bine. Cică trimit bani în ţară. Dar mi-i trimit mie sau familiei lor? Pentru ei s-au dus să muncească, nu pentru mine.

Adevărul e că, fără sprijinul celor din Diaspora, România ar fi intrat de multă vreme în faliment. Românii plecaţi peste hotare trimit bani celor rămaşi acasă, e drept, dar de banii respectivi beneficiază cam toată România. Cu banii munciţi în străinătate se mai construieşte o casă, se cumpără haine şi ce mai e nevoie pentru cei rămaşi în ţară. Uneori se mai porneşte chiar şi câte o afacere pe care statul are grijă să o bage în faliment. Din toate tranzacţiile din ţară cu banii celor din Diaspora statul îşi trage partea lui. TVA, taxe, impozite, accize. Mulţi dintre diasporeni au ditamai casele pentru care plătesc impozite. Statistic, cei din Diaspora sunt cei mai corecţi plătitori de impozite pe teren şi case. Cei care-i arată cu degetul nu se pot lăuda cu aşa ceva; ei ştiu că statul are grijă de ei, nu contează pe banii cui.

Iar cei care au plecat, nu au plecat de bine. Şefii de promoţie din liceu şi din facultate sunt peste hotare, unde prestează munci sub calificarea obţinută în ţară. Nu pentru asta şi-au tocit coatele pe băncile şcolii, dar nici nu au avut ce să facă. Ţara le-a arătat că nu are nevoie de ei. În schimb, cei abonaţi la lista corigenţelor au ajuns să reprezinte România la cel mai înalt nivel. De ce anume? Pentru că partidul a permis-o.

Şi, ca şi cum nu ar fi de ajuns că au fost alungaţi din ţară, românii din Diaspora mai sunt şi înjuraţi. Mulţi dintre cei care o fac au ajuns să creadă cu sinceritate că Diaspora e unealta celor care vor să ne distrugă. Pentru că asta le-au băgat în cap cei de la PSD. Şi, când vezi rezultatele campaniei de intoxicare, nu poţi să nu te întrebi cine i-a dezbinat, de fapt, pe români.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...