vineri, martie 29, 2024
AcasăEditorialJoaca de-a moțiunea - Marius ILINCARU, jurnalist

Joaca de-a moțiunea – Marius ILINCARU, jurnalist

Astăzi, la prânz, parlamentarii PSD vor citi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, depusă ca urmare a asumării răspunderii pe modificarea modului în care vor fi organizate alegerile locale.

Moțiunea, un drept democratic, este mai mult un joc de imagine izvorât din nevoia PSD de a arăta că poate să facă și opoziție, că încă mai există după loviturile năucitoare pe care le-a primit în cursul anului trecut prin arestarea lui Liviu Dragnea și dezastrele electorale de la cele două rânduri de alegeri. Este un joc de imagine, pentru că din toate acestea nu a reușit să învețe încă nimic și se menține într-o zonă caracterizată perfect de replica lui Farfuridi din nemuritoarea și mereu actuala piesă de teatru a lui Ion Luca Caragiale, „O scrisoare pierdută”: „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… Din această dilemă nu puteţi ieşi… Am zis!” Cam așa stau și lucrurile la PSD.
Conducerea interimară a depus această moțiune de cenzură tocmai pentru a ascunde o realitate crudă, aceea că partidul nu are forța și nici nu vrea să se reformeze, pentru că altminteri vedeam scoși din eșalonul doi și trei oameni noi, mișto, care puteau, într-un fel sau altul, să arate că perioada Dragnea – Dăncilă e de domeniul trecutului. Nu au făcut și nici nu o vor face!

Dacă moțiunea va trece și probabil că are și mari șanse să treacă, pentru că toată lumea, din diferite motive, își dorește acest lucru, PSD nu se va arunca să preia guvernarea. De altfel, Iohannis a și anunțat că nu le va mai da un nou premier, iar singurul care ar dori și ar putea să coalizeze cât de cât o nouă majoritate va fi Victor Ponta, marele pierzător al toamnei trecute. Dorința lui de revanșă este enormă și ar da orice să pună mâna pe putere pentru a se întoarce pe un cal alb în PSD, care acum naufragiază în derivă fără un lider autentic.
Liberalii sunt cei mai bucuroși că s-a depus moțiune de cenzură și că au șansa de a scăpa de guvernarea care i-a erodat în trei luni mai mult decât și-au închipuit ei în cele mai groaznice coșmaruri. Textul ăsta cu anticipatele ține și nu prea, pentru că nu există timp suficient și nici voință politică în rândul parlamentarilor. Deja și USR a lăsat-o mai moale cu anticipatele și își canalizează energiile pentru a capitaliza cât mai mult din pierderea PNL, pentru că dezamăgirea din rândul electoratului este cruntă. Singurul care-și dorește să pice moțiunea este premierul Orban, care altminteri ar rămâne din nou șomer.

Mai sunt doar cinci luni până la data limită la care se pot face alegerile anticipate și alegerile locale. E extrem de puțin timpul ca două noi guverne să pice consecutiv, atâta vreme cât nu există un consens politic în acest sens. Sunt mult prea mulți deputați și senatori care nu se vor regăsi pe listele viitorului Parlament și e greu de crezut că aceștia vor vota vreodată să plece de bunăvoie acasă cu șase luni mai devreme, mai ales în contextul eliminării, fie și temporar, a pensiilor speciale.
Așa că orice rezultat va avea moțiunea de cenzură, la nivel politic, va fi bine primit, pentru că este doar un joc de oameni mari, din care noi, cetățenii de rând, suntem excluși. Atât și nimic mai mult!

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.7 ° C
10.6 °
8.3 °
63 %
0.9kmh
83 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...