Dezbaterile Vioricăi Dăncilă – Cătălin MORARU, redactor șef

0

Viorica Vasilica Dăncilă, fost premier al României din partea PSD, a fost invitată la o emisiune TV. Momentan doamna e fără loc de muncă dar, fiți liniștiți, spune că are foarte multe oferte (la ce capacitate a demonstrat că este, cu siguranță că e așa, se bat firmele private pe ea).

Nu știu ce a sperat jurnalistul, care a invitat-o să, scoată de la Dăncilă, dar nu i-a reușit. Femeia spune aceeași poezie, cu aceleași cuvinte puține și aceeași voce plată indiferent că vorbește de oameni bătuți de jandarmi sau de propria persoană. Ce este amuzant e că femeia încă vrea dezbateri. I s-a părut, probabil, o găselniță tare aia cu dezbaterea la prezidențiale și a rămas calată pe asta. De data asta vrea dezbatere așa: ea cu fostul ministrul de finanțe Teodorovici de o parte și Ludovic Orban cu ministrul de finanțe Cîțu de partea cealaltă. Ce să iasă din dezbaterea asta nu m-am prins. Și nici de ce ar fi Orban nebun să discute ceva cu Viorica Dăncilă.

Femeia asta, având toate semnele unui analfabet funcțional român obișnuit, are un tupeu imens, asta e noutatea. „Adevărul e deținut de guvernul pe care l-am condus”, spune ea când jurnalistul îi arată că minte, cu cifrele în față, despre suma împrumuturilor făcute de guvernul PSD. Ea știe mai bine, indiferent ce cifre există în documentele oficiale. Nici nu a fost instrumentul lui Liviu Dragnea, spune ea. Nici nu a fost izolată șase luni la guvern, cică a fost izolată doar politic, în rest a făcut tot. Ce naiba a făcut, asta nu mai poate să spună, în afară de poezia cu mărit pensiile și salariile românilor. La unii români, doar, dar asta nu mai contează. În rest am ascultat jumătate de oră de „nu este adevărat”, „nu sunt responsabilă, am fost în concediu” și alte asemenea inepții din partea celui mai penibil premier pe care l-a avut România post-decembristă.

Nu are explicații valide pentru nimic, nici de ce nu a luat bani europeni pentru autostrăzi, nici de ce a aruncat aiurea cu bani în tot felul de prostii, absolut nimic. În schimb, povestește înfiptă și fără măcar o grimasă de regret că a făcut bine țării și românilor, cu puterea pe care a avut-o. Chiar dacă oarecum inutilă, emisiunea a fost bună pentru că ne-a reamintit ce personaje au ajuns să conducă țara asta.

Am mai văzut politicieni din ăștia, o mulțime, de-a lungul anilor. Le arăți o hârtie albă și ei spun  „e roșie, nu înțelegi tu bine”. E singura lor șansă, de altfel, la modul în care au acționat. Ce ar putea în fond să facă Viorica Dăncilă? Să recunoască ceva?

De aia eu consider că era imperios necesară o cartă a guvernărilor Dragnea, pentru a avea totul clar și limpede, la îndemână. Importante sunt cifrele din domeniul finanțelor, iar de lipsa lor e vinovat ministrul Cîțu, dar nici măsurile din justiție și din alte domenii – gen umflarea aparatului de stat – nu sunt de lăsat deoparte.

Nu știu câți oameni s-ar fi lămurit din datele alea ce ușor e să răstorni o țară ca România cu susul în jos, cu niște populism amărât combinat cu ceva naționalism de doi bani. Dar ar fi fost un punct de pornire.

Și cred că înțeleg de ce nu fac asta liberalii. Un motiv ar fi că le convine să se înfrunte cu un PSD care nu e la pământ, în loc de noii veniți în politică, care au niște idei mai radicale. Dacă PSD rămâne a doua forță politică (deși acum e pe la 18% intenție de vot) se va continua rotirea asta de cadre la care asistăm de vreo 30 de ani, fără nici o schimbare de substanță, de fapt.

În loc de acestă socoteală politică cinică, speram ca episodul Dragnea – culminând cu perioada Dăncilă – în care impostura și incompetența au ajuns lege în țară, să le dea frisoane liberalilor și după ce sunt la guvernare, motiv pentru care vor face tot ce e necesar ca așa ceva să nu se mai repete. Însă nu a fost să fie, se pare.

Deja ai votat!
se încarcă...