vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEditorialO luptă dinainte pierdută - Virgil COSMA, jurnalist

O luptă dinainte pierdută – Virgil COSMA, jurnalist

Cinci ani ne-am tot plâns că avem o momâie de președinte. L-am ridiculizat, l-am făcut când ficus când cel dintâi voiajor al țării, fiindcă nu știa decât să stea și să încaseze lovitură după lovitură de la adversarii politici. Na, acuma joacă. Și-a scos divizia de „panzere” în câmpul tactic și atacă pe toate fronturile, la vedere. Nici așa nu-i bine, jumătate de țară îl aplaudă, jumătate îl huiduie.

E drept că o parte din carele sale de luptă, mai ales cele provenite din PDL, sunt vechi și avariate de fapte prea puțin onorabile sub comanda fostului lor lider, e drept și că eficiența metodelor alese este grevată de haloimăsul legislativ moștenit din guvernările PSD dar, una peste alta, iată-l pe Iohannis ieșit la bătaie cu cei care i-au jucat tontoroiul pe cap de-a lungul mandatului precedent. Numai că principala sa manevră, alegerile anticipate, este una deosebit de riscantă, iar efectele scontate nu sunt nici pe departe garantate. Un guvern PNL stabil, susținut de o majoritate solidă în parlament timp de patru ani, este un obiectiv dificil de atins, pentru că PSD va face tot ceea ce îi va sta în puteri ca acest lucru să nu se întâmple. Și, deocamdată, PSD are poziții mai bune.

Ca să poată înainta, președintele a cedat deliberat câteva poziții. Fiind minoritar în Parlament, guvernul „său” a abandonat câteva din măsurile cerute insistent de societatea civilă pentru a câștiga pe partea electorală. Așa că PNL a abandonat revizuirea legilor justiției, desființarea Secției Speciale, a inițiat un demers ridicol pentru desființarea pensiilor speciale, anume pentru a putea fi respins cu ușurință și a renunțat să modifice modul de alegere a președinților de consilii județene. Practic, PNL a admis ca alegerile locale să se desfășoare exact în condițiile dorite de PSD. De aici și acuzația publică, nu lipsită de temei, de „blat politic” între cele două formațiuni.

Iar cei care ar fi trebuit să le fie aliați și sprijin, respectiv fruntașii USR, și-au tras pur și simplu un glonț în picior, fără să fi fost provocați. Priviți cu mare speranță de aproape două milioane de români, ca fiind expresia unor posibili politicieni incoruptibili și liberi de combinatorica tradițională în mediul politic românesc, tinerii useriști s-au pierdut în exasperante epurări interne, lupte pe tabere, clarificări doctrinare inutile, absentând exact de acolo unde votanții lor ar fi dorit să-i vadă: în miezul luptei politice.

Încep să devină vizibile și deranjante pentru publicul larg concesiile din ce în ce mai numeroase și din ce în ce mai mari pe care le face PNL pentru a a ajunge la anticipate. Liberalii au renunțat aproape de bunăvoie la puterea executivă, restrângându-și autoritatea. PSD a obținut ce a vrut, actualul guvern nu mai poate emite ordonanțe, fiind interimar. Și are cele mai mari șanse să rămână așa până la toamnă. Cum PSD și acoliții sunt majoritari în Parlament, vor face tot ce le stă în putință să zădărnicească planul prezidențial.

Pot amâna o decizie în sensul anticipatelor până când acestea nu vor mai fi posibile. Președintele interimar al PSD, Ciolacu – ce le mai plac politicienilor români interimatele astea, pe de o parte scutesc de orice răspundere, iar pe de altă parte, interimarul este supus permanent amenințării cu demiterea – a și declarat deja că asta va face. PNL a renunțat aproape la orice ambiție la alegerile locale. Alegerea președinților de consilii județene prin vot direct asigură perpetuarea la putere a baronilor PSD, coloana vertebrală care ține în viață acest partid.

Făcând atâtea concesii pentru a-și atinge scopul, președintele a greșit. Dacă scopul era restrângerea rolului PSD, atunci tocmai i-a asigurat supraviețuirea. Prin alegerea primarilor într-un singur tur, PNL a renunțat la orice tentativă de a sparge monopolul PSD în mii de localități, inclusiv în mari orașe. Dacă PNL nu va reuși să ajungă la un acord cu USR/PLUS și PMP pentru un candidat comun, PSD câștigă capitala la pas. Ce ne pasă, că noi nu trăim acolo? Ba ne pasă, chiar foarte mult, fiindcă Firea țipă cât o țin bojocii că vrea subvenții guvernamentale. Adică noi toți, toată țara, să-i plătim dezmățul cu toate cele 21 de companii înființate ilegal, precum și duiumul de contracte acordate preferențial protejaților cuplului din Voluntari.

Sacrificiile sunt, pur și simplu, prea mari pentru un beneficiu care nu este nici cert, nici evident.

Singurul mod în care PNL ar putea salva ceva ar fi dacă ar avea forța să impună alegerile legislative anticipate înainte de cele locale. Dacă la votul politic de la generale PNL ar obține un scor care i-ar permite să guverneze singur după dorința lui Iohannis, atunci ar putea spera și ar avea șanse foarte bune să obțină rezultate bune și la locale, mai ales la votul politic, adică la consilieri. Numai că nu cred că PSD va respecta vreo înțelegere cu PNL, de vreme ce a obținut deja ceea ce și-a dorit: o guvernare liberală legată de mâini și posibilitatea de întinde pelteaua până la alegerile la termen.

Așadar, chiar dacă președintele a ieșit la luptă, armele-i sunt puține și slabe și, după cum se vede, are toate șansele să piardă.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...