spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăEditorialApatia liberală și atacurile pesediștilor - Cătălin MORARU, redactor șef

Apatia liberală și atacurile pesediștilor – Cătălin MORARU, redactor șef

Bucuria liberalilor că au scos USR din ecuația alegerilor anticipate s-ar putea să îi coste. Fac o greșeală nepermisă că nu răspund absolut deloc atacurilor venite dinspre PSD legate de guvernare și de politici economice. Iar asta s-a văzut foarte bine după audierile miniștrilor guvernului Orban de la începutul săptămânii.

Pesediștii știu foarte bine ce prăpăd au lăsat în urmă. Mai știu și că liberalii achită nota de plată și nu au prea mult spațiu de manevră. Însă profită de faptul că liberalii tac și încasează. Data trecută, la criza din 2008, pesediștii nu prea au vorbit de chestiuni economice, că ar fi ieșit cam șifonați. Acum, liberalii sunt prea ocupați de împărțirea funcțiilor și de certuri interne, siguri fiind de câștigarea alegerilor. Probabil de aceea datele și cifrele economice apar în continuare disparat și mai mult în urma efortului ziariștilor, decât a guvernului liberal.

O explicație ar putea fi că politica, în perioda asta, s-a mutat pe persoană fizică. Chiar dacă vom auzi numai discursuri despre binele poporului în perioada următoare, de fapt e un joc de fiecare pentru el, foarte mulți politicieni cu state vechi de serviciu trăind sub amenințarea de a rămâne fără loc de muncă. De aici atacurile acerbe dinspre PSD, oamenii ăia de fapt vor să își păstreze funcțiile. De cealaltă parte, mulți liberali luptă pentru un loc la masa bogaților, considerând că diatribele pesediștilor nu vor schimba votul multor alegători.

Pe termen scurt așa va fi, probabil. În urma păcii dintre PSD și PNL, primii vor păstra puterea la nivel local, iar cei din urmă vor câștiga alegerile parlamentare. Așa a fost convins noul șef PSD, Ciolacu, să fie de acord cu anticipatele, cel puțin la prima vedere. Pentru că un PSD scăpat de grija alegerilor locale în două tururi are acum timp de distracție și poate trage de timp luni de zile ca să întârzie alegerile anticipate. Asta dacă vor fi anticipate, că nici asta nu mai e sigur.

Iar un PSD puternic la nivel local nu e de neglijat. Liberalii ar trebui să știe, au simțit pe pielea lor asta și pe vremea USL, și în 2016. Dar, așa cum am mai scris, se pare că îi preferă pe pesediști useriștilor, sperând că vor atrage politicieni locali spre PNL prin vechea metodă românească de alocare preferențioală a fondurilor.

Chiar știind toate datele problemei tot mi se pare ciudat din partea guvernului liberal îi lasă pe pesediști să bată câmpii cu voioșie. Nu mă așteptam la cine știe ce realizări din partea guvernului Orban. Cea mai importantă ar fi fost să arate oamenilor în ce a constat și cât ne costă populismul lui Dragnea și al servitorilor. Nu au făcut nici măcar asta și nici nu o vor face, după cum arată mișcările pe actuala scenă politică.

Așa că e foarte probabil ca pesediștii să iasă bine chiar după această guvernare din ultimii ani, asta dacă nu cumva PSD se va împiedica chiar de PSD. Pentru că Victor Ponta nu a renunțat la jocul său în a prelua PSD sau măcar a-l rupe în două. Iar asta devine posibil după ce Marcel Ciolacu și alți pesediști de vază au participat la congresul Pro-România. Chiar dacă nu au apărut încă reacții în public, pesediștii fiind disciplinați de felul lor, mulți din apropiații lui Dragnea au înțeles că vor fi primele victime ale unei eventuale înțelegeri dintre PSD și oamenii lui Ponta. Iar singura soluție rămâne să își ia partidul înapoi sau să facă altul.

Cine știe, poate îl conduce chiar Liviu Dragnea, că sigur îi dau drumul mai devreme.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15 ° C
15 °
10.5 °
59 %
3.6kmh
97 %
mar
14 °
mie
19 °
joi
17 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...