spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialMarea miză din acest an a bugetelor locale - Marius ILINCARU, jurnalist

Marea miză din acest an a bugetelor locale – Marius ILINCARU, jurnalist

Nu o dată în ultimul an am răbufnit şi m-am plâns de calitatea mai mult decât îndoielnică a primarilor aleşi în funcţie în 2016, iar, din păcate, lucrurile nu se vor schimba în bine nici după alegerile de peste trei luni.

Cu mici excepţii, toţi primarii din judeţ sunt o apă şi-un pământ. Nu au nimic de a face cu administraţia, nu au viziune şi, mai grav, nici măcar nu vor să înveţe să-şi conducă onest şi cât pot de eficient micile colectivităţi pe care le-au luat în stăpânire ca nişte vătafi. Cel mai elocvent exemplu este cel al bugetelor.

În 2016, cei care erau proaspăt aleşi în funcţie au motivat lipsa de acţiune prin faptul că bugetul a fost croit strâmb de predecesorii lor. Sau, mai toţi au pus placa, deja tradiţională, cu greaua moştenire.

În 2017, te aşteptai că o să rupă norii, dar ce să vezi, nu s-a întâmplat mai nimic: „Hai dom’le, vrei să facem minuni peste noapte! Ălălalt a stat patru ani şi nu a făcut nimic şi de la mine vrei să răstorn munţii în şase luni? Hai, să fim corecţi”. Aşa se face că mai toţi primarii au terminat anul cu o execuţie bugetară în contul de dezvoltare de 15-20%.

Nu-i nimic, că doar banii s-au reportat în 2018. Culmea, nici în acel an situaţia nu s-a schimbat radical, deşi au început să se mai mişte ceva lucrurile.

A venit şi anul electoral 2019, în care primarii au început să mai mişte ceva, dar surpriză, Cabinetul Dăncilă le-a dat posibilitatea să folosească parte din banii din excedent şi pe secţiunea de funcţionare şi nu doar pentru dezvoltare. Şi doar nu erau proşti să nu-şi ia lefurile frumos rotunjite, aşa că primarii şi angajaţii din subordine şi-au asigurat salariile din banii pe care îi aveau pentru dezvoltarea comunităţilor. E drept că şi aşa le-au rămas sume foarte mari în excedent, dar asta le cade ca o mănuşă acum, înainte de alegerile locale, când încearcă să demonstreze că sunt buni gospodari, dacă i-o mai crede cineva.

Bine, mulţi veţi spune că este doar o teorie, dar haideţi să vedem pe un exemplu practic. Să luăm comuna Viişoara, o comunitate mică, de sub 2.000 de locuitori din nordul judeţului. Până în 2019, primarul de acolo a reuşit să ţină în excedent vreo opt-nouă sute de mii de lei, adică, undeva cam la un sfert din bugetul anual al comunei. Banii erau ţinuţi pentru a renova şcoala din centrul de comună, doar că a venit anul 2019, iar 40% din excedent a fost transferat la secţiunea de funcţionare pentru acoperirea cheltuielilor curente. Zilele trecute şi la Viişoara, ca şi în celelalte comune, consilierii au avut de votat bugetul, doar că aici e o misiune mai grea, deoarece, probabil, este cel mai eterogen consiliu local din ţară, cei 11 consilieri reprezentând şapte partide: trei de la PNL, câte doi de la PSD şi PRU şi câte unul de la PRM, PER, PMP şi Partidul Verde. Şi bineînţeles că mulţi dintre aceşti consilieri se visează primari. Aşa se face că şedinţa de împărţire a bugetului a fost reluată de vreo trei ori şi tot nu s-a ajuns la o soluţie care să ajute comunitatea, în sensul că în loc de renovarea unei şcoli se vor porni lucrări la două instituţii de învăţământ, chiar dacă una este pe cale de dispariţie din cauza numărului mic de elevi care o frecventează.

Cam aşa stau lucrurile în fiecare unitate teritorial administrativă, bineînţeles cu variaţii în funcţie de specificul local.

Şi lucrurile nu se întâmplă de azi de ieri, ci sunt vechi de mandate bune, iar dacă nu se vor schimba repede şi primarii nu vor înţelege că trebuie să dezvolte localităţile pe care le conduc pe tot parcursul ciclului electoral, nu doar înainte de alegeri, nu mai avem nici o şansă, pentru că ne afundăm pe un drum fără ieşire şi ne va fi din ce în ce mai greu să ne întoarcem.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
15.6 ° C
17 °
15 °
48 %
2.5kmh
46 %
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...