spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEditorialVeniți de luați covidul - George Lazăr, director

Veniți de luați covidul – George Lazăr, director

Așa cum este firesc, sunt o persoană tolerantă, în special cu credința aproapelui. Așa îmi învăț copiii, să respecte religia ortodoxă, dar și pe cele diferite, iar la rândul lor să-și învețe la fel copiii, când va sosi vremea, să respecte oamenii indiferent la ce se închină. Sărbătoarea Paștelui, al cărui moment culmină cu răspândirea Luminii în comuniunea credincioșilor, este ceva cu totul special, numai că în acest an, din motivul pe care îl știm cu toții, nu se poate să ne adunăm în biserici și nici în curțile lor, iar slujba va trebui s-o ascultăm la televizor sau pe internet. Prin urmare nu pot decât să mă minunez de comedia pusă la cale, în aceste momente tragice, în care ne numărăm dimineața morții și infectații cu noul virus, anunțată în gura mare ca o concesie făcută românilor, de ministrul de interne Vela, pentru noaptea de Înviere, dar și pentru Vinerea Mare și Sâmbăta Mare.

Lumină Sfântă, cică adusă de la Ierusalim și împărțită cu avioane charter, ca în vremurile bune, peste tot prin țară și trimisă în mii de biserici, e un soi de extravaganță foarte scumpă, care parcă nu își are rostul dar în aceste timpuri, în care lipsesc materialele sanitare din spitale. Cu toate acestea, Lumina urmează a fi preluată și împărțită pe la blocuri și case, pe la bolnavi și neputincioși, de voluntari cu banderole albe și de polițiști, transformați în vectori ideali de răspândire a gripei chinezești. Cel puțin așa este scenariul imaginat din birou de cine știe ce conțopiști inepți.

Evident, realitatea din teren va arăta cu totul altfel: simțind relaxarea, oamenii vor ieși ei înșiși să ia Lumina, unii poate vor da târcoale bisericilor și chiar vor fi preoți care vor ține slujbele absolut firesc, fiind convinși, atât ei cât și credincioșii, că Duhul Sfânt și masca facială îi apără de boală.

Desigur, cei care ar fi trebuit să prevină aglomerările, polițiștii, vor fi ocupați să umble cu lumânările aprinse prin cartiere și oricum nu ar fi dat amenzi pentru că este Paști, când toți trebuie să fim mai buni și mai înțelegători. Pur și simplu în două zile și o singură noapte, prin ordin de ministru, se aruncă în aer efortul comun de a se izola a milioane de români. Reprezintă bătaie de joc față de sutele de oameni deocamdată uciși de această maladie, de bolnavii, medicii și asistentele care trudesc, așa cum pot, în spitale.

Este probabil și motivul pentru care ni se tot spune că vârful pandemiei în România va fi după sărbătorile pascale, cam la două săptămâni, cât e perioada de incubație a gripei chinezești. Dar metoda frizează cinismul: dai legi și stabilești pedepse aspre pentru ca apoi tot tu să le încalci. Amintesc de ceea ce președintele Iohannnis ne-a spus tuturor acum o săptămână, anume că va petrece Paștele catolic doar cu soția, fără prieteni și fără să meargă la biserică. Presupun că așa a și făcut, la fel ca și milionul de catolici și reformați care trăiesc în țară, la fel ca miliardul de credincioși catolici din toată lumea. Tot el a spus că legile sunt la fel pentru toți, referindu-se la cei care încalcă restricțiile. Se pare că aici nu a inclus membrii guvernului. Zilele și noaptea cu liber la virus vine după ce marți președintele a prelungit starea de urgență și după o lună în care am fost cu toții ținuți în case, speriați cu amenzi uriașe, puși să ne scriem bilețele de voie, cu reguli de intrare la magazine și măști faciale obligatorii. Iertată fie-mi ignoranța, dar nu mai înțeleg nimic.

Ori epidemia asta e praf în ochi și bun prilej de afaceri bănoase pentru camarila de partid, ori în actualul guvern face fiecare cam ce-l taie capul, la fel ca o orchestră condusă de un dirijor nepriceput.

Amintesc doar de momentele jenante de la aeroportul din Cluj, unde mii de români, care n-ar fi trebuit să aibă cum ajunge acolo, s-au înghesuit, așa cum n-ar fi avut voie s-o facă, pentru ca să-și ia zborul la cules de trufandale în Germania. Pe nota de plată își mai pot trece liberalii, după ce au închis țara și lipsa cvasitotală a măsurilor  economice de salvare a afacerilor private, rămase deocamdată doar la nivel de intenție, chiar și așa anunțate ca fiind cele mai mici din Europa. La care se adaugă aparatul bugetar vast și neperformant, pensiile speciale pe care au promis de mult că le elimină și sistemul sanitar aflat într-un soi de haos generalizat, susținut – culmea!, prin donații făcute de cetățeni. Iar deasupra se ridică negru spectrul inflației care ne va lovi foarte dur pe toți după ce virusul se va fi retras. Evident, motivul acestei libertăți îl reprezintă cele trei milioane și jumătate de români care au votat cu Da la referendumul pentru familia tradițională, persoane hotărâte să apere valorile creștine. Pentru a nu-i supăra prea tare, guvernul liberal a decis că gripa chinezească e mai puțin importantă decât voturile lor, iar câțiva morți în plus, eventual un val de cazuri noi nu pot decât să arate competența guvernului de a controla epidemia, chiar dacă tocmai riscă să o amplifice. Totuși liberalii uită un adevăr elementar, anume că pur și simplu nu poți câștiga alegerile folosindu-te de lipsa de scrupule și de metodele pesediștilor.

Nu-mi șade în fire să dau sfaturi, mai ales în această rubrică, numai că eu o să-mi rog mama să rămână în casă și să aprindă lumânarea, de aceste sărbători, folosind chibritul. Până la urmă adevărata Lumină este în sufletul ei. La fel ca și în ale voastre.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...