Scapă cine poate – Ciprian MITOCEANU, scriitor

0

La insistenţele politicienilor, dar şi a unei însemnate părţi a populaţiei la care se adaugă presiunile venite din mediul de afaceri, preşedintele Iohannis a anunţat că după 15 mai nu se mai prelungeşte starea de urgenţă. Vom circula mai liber, se relaxează măsurile… Gata, pandemia e ca şi trecută. Prea puţini au fost cei care au mai luat în seamă şi precizările privitoare la purtatul măştii în spaţii închise şi în mijloacele de transport pentru cel puţin un an de zile de acum încolo.

Autorităţile s-au retras în ultima vreme, pasând responsabilitatea de la o insituţie la alta pentru ca, în final, vinovaţi să fie scoşi tot cetăţenii care nu au urmat recomandările oficiale. În afară de câteva intervenţii în forţă, menite să potolească scandaluri care ameninţau să degenereze în revolte, nu s-a întreprins nimic concret. Pe plan local, în zona pieţei centrale aglomeraţia e îngrozitoare; dacă n-ar mai exista câte un individ mascat antiviral, nici n-am şti că trăim vremuri de pandemie. Ce fac autorităţile pentru a limita contaminarea în zonă? Nu mare lucru; vin cu recomandări şi amenzi dintre care cele mai multe nici nu vor fi plătite. Măsuri nu există nici măcar pe hârtie.

Anunţul preşedintelui nu are la bază analize competente. Cine să le facă? Streinu-Cercel? Individul e aşa de rupt de realitate că pare aterizat din statul paralel. Aparent, a scăzut numărul celor infectaţi, dar trebuie să avem în vedere şi că numărul de teste n-a fost prea mare. Zilele trecute cei din Botoşani se lăudau că, în ultimele 24 de ore, nu s-a mai înregistrat niciun caz de Covid în judeţ, dar la puţin timp a început să se vorbească de focar în adevăratul sens al cuvântului. Explicaţia „miracolului” de la Botoşani e jenant de românească. Fiind vorba de Sărbătorile Pascale, nu prea s-au mai făcut teste. Când nu testezi apar şi astfel de minuni, dar când s-a reluat activitatea la ceea ce pe plan local se poate considera activitate maximă – în medie, câteva zeci de teste pe zi, judeţul a urcat în clasament. Dacă ţinem cont de faptul că se testează foarte puţin şi agomeraţia din zona centrală, e clar că cifrele oficiale nu reprezintă decât vârful icebergului.

Nu suntem în vârful pandemiei şi categoric nu putem vorbi de scăderea numărului de infectaţi cu coronaviroză. A scăzut numărul doar pentru că s-a testat mai puţin, nu pentru că declaraţiile autorităţilor ar reflecta realitatea. Prin urmare, anunţul preşedintelui privind relaxarea este prematur şi denotă lipsă de responsabilitate. Însă fiind vorba de ultimul mandat, Iohanis nu riscă mare lucru. Începe Marea Imunizare corelată cu Selecţia Naturală. Populaţia trebuie să revină la muncă, deoarece statul are nevoie de bani. Aparent, nu e nimic în neregulă cu asta, numai că autorităţile n-au pregătit şi măsurile necesare. Nu poţi relaxa măsurile de prevenţie dacă nu ai un plan bine pus la punct. În alte ţări autorităţile au distribuit gratuit măşti şi materiale sanitare, la noi nu se vorbeşte despre aşa ceva. Doar că o să trebuiască să purtăm măşti un an de zile.

Practic, din a doua jumătate a lunii viitoare, se va permite libera circulaţie a virusului. Dacă în condiţiile stării de urgenţă aglomeraţia din unele zone ale oraşului sfidează orice logică, la ce să ne aşteptăm de luna viitoare, deşi pandemia încă nu va fi înfrântă? Nu există un plan şi, chiar dacă ar exista, credeţi că ar fi mare lucru de capul lui? Specialiştii adevăraţi i-ar găsi o mulţime de hibe, însă aşa nu i se poate găsi decât un singur cusur. Nu există, ce comentarii poţi să mai adaugi?

Săptămâni întregi ni s-a spus că măştile antivirale nu au nicio eficienţă. Şi mesajele nu au venit de la „specialiştii” reţelelor sociale, cei mai mulţi incapabili să pronunţe cuvântul bacalaureat nici chiar dacă-l au scris în faţă. Din păcate, mesajele au venit de la persoane publice, cu pretinsă competenţă în domeniu. Medici, directori de spitale, somităţi blindate cu titluri doctorale… Interesant este că nici după ce analizele s-au dovedit de toată jena nimeni nu s-a grăbit să-i scoată pe impostori de pe ecranele televiziunilor. E nevoie de astfel de indivizi pentru a păstra aparenţa de competenţă a autorităţilor.

Nici bine n-au fost anunţate măsurile de relaxare şi populaţia a început să se manifeste ca şi cum deja a venit jumătatea lunii viitoare. E de înţeles, după atâtea zile petrecute în casă chiar şi cei mai sedentari dintre români vor să iasă la aer. Însă e prea devreme să ne relaxăm dacă nu există un plan concret de a limita răspândirea virusului. Partidele de opoziţie se întrec în a oferi planuri solide, unele chiar excelente, însă evită să precizeze cu ce resurse vor fi transformate în realitate. Firesc, cei de la PSD au golit bugetul Sănătăţii; acum îşi pot permite să fie deştepţi, nu-i costă nimic.

Din păcate, populaţia va deconta lipsa de competenţă şi interes a celor care ne conduc. La cum se prezintă situaţia, e posibil ca după 15 mai să nu mai fie nevoie de prelungirea stării de urgenţă, care oricum nu a fost respectată aşa cum e recomandat. Cine a avut să se infecteze s-a cam infectat; nu ne mai rămâne decât să aşteptăm vârful pandemiei şi să ne rugăm să scăpăm cu viaţă, pentru că de la autorităţi nu putem spera la ajutor.

 

+16 -0
se încarcă...