spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăEditorialDa' cu vacanţele românilor ce aveţi? - Marius ILINCARU, jurnalist

Da’ cu vacanţele românilor ce aveţi? – Marius ILINCARU, jurnalist

Majoritatea românilor şi-au pus mari speranţe în guvernarea liberală, care venea după o perioadă toxică girată de social-democraţi, dar foarte mulţi realizează că s-au înşelat amarnic. Că PNL este un altfel de PSD, dar cu aceleaşi apucături care ne-au menţinut la „ani lumină” distanţă de democraţiile occidentale.

Lăsând deoparte modul în care se fac schimbările de şefi din instituţii, de numirile în funcţii, modul în care guvernanţii se raportează la aşteptările şi nevoile românilor este cel puţin deficitar, dacă nu eronat de-a dreptul. Cel mai nou exemplu este cel al reglementării liberalizării turismului internaţional.

Bulgarii şi grecii, care au mai puţine cazuri de Covid-19 chiar şi decât judeţul Suceava, iar dacă ne umflăm un pic muşchii îi depăşim şi noi, judeţul Botoşani, sunt dispuşi să ne primească să ne facem concediile la ei pe litoral, dar guvernanţii noştri nu şi nu. Ei vor cu tot dinadinsul să plătim mai mult pentru condiţii mai proaste pe litoralul românesc pentru a-i revitaliza pe operatorii din turism şi a le uşura efortul lor de stimulare economică. Doar că toate aceste lucruri nu au nici o logică, atâta vreme cât statul oferă deja numeroase stimulente industriei turismului intern, şi mă refer aici la tichetele de vacanţă oferite bugetarilor, cele care au dus la o creştere substanţială a preţurilor, astfel încât concediile în ţară pentru cei din mediul privat au devenit cu adevărat prohibitive.

Mai mult, foarte mulţi români şi-au achiziţionat deja biletele, au plătit avansurile sau chiar le-au achitat integral agenţiilor de turism, care, la rândul lor, au făcut plăţi către prestatorii din Bulgaria şi Grecia. Firesc, în condiţiile în care statul român este cel care va pune piedică efectuării concediilor, atunci, cam tot el va fi cel care, în final, va trebui să şi plătească, deoarece clienţii se vor îndrepta împotriva agenţiilor de turism, care cu greu vor mai recupera, dacă vor mai recupera banii. Astfel că nu e exclus să vedem şi ceva falimente răsunătoare, cu pierderi de locuri de muncă şi neexecutarea unor contracte tocmai din cauza unei inepţii ale statului român.

Virgil Popescu şi Ludovic Orban ar trebui să explice, care sunt resorturile refuzării deschiderii graniţelor cu Bulgaria şi Grecia de la 15 iunie, în condiţiile în care România este ţara cea mai afectată de pandemia de coronavirus din Europa Centrală şi de Sud-Est?

Riscul de infectare cu Covid-19 este mult mai mic în Bulgaria, de exemplu, decât în Botoşani sau în Suceava, în condiţiile în care duminică, 24 mai, Bulgaria a raportat 19 cazuri de îmbolnăviri, iar România 213, de aproape 12 ori mai mult. De la începutul crizei coronavirusului, în toată Regiunea Varna, de exemplu, unde se află cele mai multe staţiuni frecventate de români, au contactat 28 de persoane Covid-19, în timp ce în Regiunea Burgas, cea de a doua zonă de atracţie pentru români, au fost 52 de cazuri.
Situaţia e la fel şi în Grecia, unde autorităţile au luat decizii foarte drastice pentru a se putea redeschide plajele, printre acestea permiterea accesului a numai 40 de persoane pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi şi a păstrării unei distanţe de minim patru metri între tijele umbrelelor.

Aceste condiţii nu se vor putea pune în practică niciodată în staţiunile româneşti, iar politica protecţionistă a statului, condus vremelnic de liberali, este un atentat la libertatea de mişcare a propriilor cetăţeni, ceea ce contravine atât Constituţiei, cât şi normelor europene.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
17.6 °
55 %
2.4kmh
61 %
mie
18 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...