Politică înainte de toate – Marius ILINCARU, jurnalist

0

În ultima lună am participat, ca ziarist, la doar două conferințe de presă. Întâmplător, acestea au avut ca actor principal ministrul Muncii, prima pe fostul – Marius Budăi, iar al doilea pe actualul – Violeta Alexandru.

Similitudinea celor două conferințe este dezarmantă și nu lasă să se întrevadă că vreunul din cele două blocuri politice mari au vreo soluție miraculoasă pentru viitor, mai ales pentru pensionarii botoșăneni.

Marius Budăi a insistat pe solicitarea către actualii guvernanți de a majora pensiile, fără a indica sursele de finanțare, în timp ce Violeta Alexandru, deși a declarat de trei ori succesiv că vor fi majorate, fără a da însă un procent, a încercat să antagonizeze clasele sociale susținând că guvernanții au avut de ales în a plăti șomajul tehnic generat de pandemia de coronavirus sau a plăti majorarea pensiilor așa cum a fost stabilită prin legea votată în timpul guvernării PSD.

Nici Marius Budăi și nici Violeta Alexandru nu au soluții pentru diminuarea decalajului dintre veniturile pensionarilor botoșăneni, care sunt cele mai mici din țară, și cele ale vârstnicilor din celelalte județe.

Fostul ministru recunoaște că din cauza modului de calcul al pensiilor, pe baza contributivității, botoșănenii, care, în majoritate, în trecut au lucrat în industria ușoară și agricultură, vor rămâne cu cele mai mici pensii din țară, dar respingea ideea unei majorări a pensiilor așa cum cere partidul său, la pachet cu renunțarea la cota unică și trecerea la un sistem de impozitare progresiv, prin care pensiile mici ar putea fi scutite de impozit, iar cele mari, de lux, să fie supraimpozitate.

La rândul său, actualul ministru a admis că a luat contact cu realitatea botoșăneană, dar că soluția rămâne în „corectitudine și contributivitate”, respingând din start ideea ca pensiile mici să fie majorate într-un procent mai mare, iar cele mari să fie înghețate.

Ambii oficiali însă au pasat pisica moartă în grădina celuilalt, dând o puternică nuanță politică discursurilor. Budăi a prezentat grafice prin care a încercat să arate că doar în timpul guvernărilor PSD România a fost pe plus, în timp ce Violeta Alexandru a lăudat performanțele guvernului din care face parte și-l acuză pe predecesorul său de toate nenorocirile sistemului de pensii, care, din păcate, nu sunt puține.

Acum, fiecare dintre dumneavoastră aveți posibilitatea de a analiza toate aceste lucruri, iar concluzia la care veți ajunge o vom cunoaște și noi după deschiderea urnelor de la alegerile din toamnă, dar, din păcate, realitatea crudă e că niciunul nu are soluții și că ambii pun politica înainte de toate.

Deja ai votat!
se încarcă...