joi, martie 28, 2024
AcasăEditorial„Fereşte-mă, Doamne, de prieteni, că de duşmani mă feresc singur” - Marius...

„Fereşte-mă, Doamne, de prieteni, că de duşmani mă feresc singur” – Marius ILINCARU, jurnalist

Aşa poate fi parafrazată, pe scurt, situaţia actuală din PSD Botoşani.

Datele problemei sunt, în general, cred cunoscute de toată lumea, dar să le reamintim pe scurt. Totul a început acum cinci ani, după demisia lui Andrei Dolineaschi de la şefia organizaţiei judeţene a PSD. Doina Federovici a preluat funcţia de preşedinte cu titlul de interimar. Pe atunci, Macaleţi era prefect şi nu putea activa în partid, aşa că, până a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ), totul a fost bine şi frumos. După acest moment însă, odată cu prelungirea interimatului Doinei Federovici la şefia PSD Botoşani, între Macaleţi şi aceasta s-a iscat lupta pentru putere. Mai întâi a fost nevăzută, dar apoi, odată ce gruparea Federovici a prins mai multă forţă, recunoaştere şi trecere la nivel naţional, mai exact la Liviu Dragnea şi apoi la Viorica Dăncilă, a devenit din ce în ce mai acerbă şi chiar brutală.

În jurul preşedintelui interimar al PSD s-au adunat deputaţii Marius Budăi şi Costel Lupaşcu, senatorul Lucian Trufin, dar cel mai important, majoritatea organizaţiilor din judeţ în frunte cu cele de Botoşani, condusă de Mihai Tincu, şi Dorohoi, condusă de Dorin Alexandrescu.

Tabăra Macaleţi i-a avut în prim-plan pe deputaţii Răzvan Rotaru, Tamara Ciofu şi Mihaela Huncă, ultima trecând între timp la partidul lui Ponta. Organizaţiile locale care i-au oferit sprijin au fost puţine şi nu tocmai cele mai performante ca număr de voturi, în schimb acesta a reuşit să-şi apropie oameni puşi de partid în posturi cheie, precum Liviu Toma, vicepreşedintele CJ, Gabriel Hârtie, inspectorul general al IŞJ, Narcis Ştefan, preşedintele Consiliului de Administraţie al Nova Apaserv, Albert Tanasă, managerul al Nova Apaserv, şi Vasile Halasanu, preşedintele Adi Aqua, toţi ajunşi la Pro România.

Chiar dacă şi-a pierdut din forţă, Costică Macaleţi, aflat acum în pragul pensionării, nu va accepta niciodată să fie dat la o parte ca o măsea stricată. El are destulă experienţă şi este destul de lunecos, astfel încât să speculeze orice situaţie pentru a-şi răpune adversarul, chiar dacă nu poate să o facă în „trântă dreaptă”. A aşteptat prilejul potrivit, care a venit odată cu lupta dintre cele două poluri de putere din judeţ, Dorohoi şi Săveni, care şi-au dorit să dea candidatul la preşedinţia CJ. Cum această confruntare, care se poate rezuma plastic Birta – Trufin, ar fi dus la ruperea PSD la nivel judeţean, de la nivel central i s-a impus Doinei Federovici să intre în competiţia pentru CJ. Aceasta a făcut-o fără tragere de inimă, pentru că e conştientă că o înfrângere în faţa lui Costel Şoptică va echivala cu sfârşitul carierei sale politice. Aşa s-a scris tot timpul istoria şi, mai mult ca sigur, aşa se va scrie şi acum dacă rezultatul nu va fi unul pe măsura aşteptărilor taberei Federovici.

În acest context, Macaleţi şi-a frecat mâinile de bucurie şi s-a înhămat din nou la luptă. Îi consiliază pe faţă pe Mihaela Huncă şi Liviu Toma, contracandidaţii Pro România la preşedinţia CJ şi la Primăria Botoşani. Chiar dacă aceştia nu au şanse, miza este să rupă cât mai mult din voturi, pentru a prinde atât consilieri municipali, cât şi judeţeni pentru a avea o zestre de negociere în vederea unei tot mai probabile alianţe între PSD şi Pro România. Jocul e şi mai pervers, Mihaela Huncă va muşca bine din voturile Doinei Federovici, iar lipsa de forţa a lui Cosmin Andrei la municipiu va afecta şi candidatura şefei sale la preşedinţia CJ. Şi totul spre satisfacţia lui Macaleţi. Şi ca să fie sigur că Doina Federovici nu va fi aleasa judeţului, Macaleţi i-a dat lovitura de graţie săptămâna trecută, când a semnat prelungirea evaluării la drumul strategic până pe 28 noiembrie. Astfel, sudul judeţului va rămâne în gropi şi doar nebun să fii să votezi cu cei care timp de patru ani nu au reuşit să ducă la bun sfârşit o licitaţie. Şi, pentru ca persoana care va trebui să plătească oalele sparte să fie clar identificată de toată lumea, Costică Macaleţi a anunţat că este dispus şi chiar va ieşi în campanie electorală cu Doina Federovici, pentru ca ea să beneficieze de asocierea cu el.

Nici nu se putea găsi o ilustrare mai potrivită pentru celebrul proverb: „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni, că de duşmani mă feresc singur”!

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...