spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialPe ce picior dansăm la alegeri - Cătălin MORARU, redactor șef

Pe ce picior dansăm la alegeri – Cătălin MORARU, redactor șef

E limpede că și la Botoșani principalii actori ai acestor alegeri locale sunt PNL și PSD. Candidați comuni ai dreptei sunt doar la București ori la șefia consiliului județean Vrancea, și alea înghițite cu greu de liberali.

Care liberali continuă să fie, structural vorbind, mai apropiați de modul de funcționare al PSD. Nici nu ar putea să fie altfel, modul de funcționare al USR, de exemplu, care se axează (la nivel declarativ, cel puțin) pe meritocrație, bun simț și onestitate, este complet străin partidelor vechi românești.

La nivel de țară, liberalii au uitat de promisiunea că nu vor primi pesediști în partid, fiind preocupați de creșterea activului de partid, indiferent de unde provine. Așa că asistăm la o hemoragie de primari pesediști care se înscriu în PNL, la ultima numărătoare erau vreo 60, în frunte cu primarul pesedist al Iașiului, Mihai Chirica, ce a devenit și președinte al organizației municipale PNL Iași.

La Botoșani fenomenul nu este așa pregnant, cel puțin deocamdată, probabil datorită relației bune pe care o are președinta PSD Doina Federovici cu primarii din județ. Marele câștigător pare a fi Pro-România, care a tot mușcat din PSD, dar nu știu dacă îi va folosi la ceva.

Cert este că liberalii nu au schimbat nimic altceva în modul de a face campanie, iar listele lor electorale nu sunt o mare lumină. Însă liderul PNL Cornel Șoptică pare foarte relaxat și încrezător că va fi viitorul președinte al CJ Botoșani, deși e cam prematur, după părerea mea.

Probabil relaxarea vine și de la încremenirea în proiect a PSD, la toate nivelurile. Un partid care comunică agresiv și se bazează pe același program unde cuvântul de ordine este vă dăm. Indiferent dacă le va folosi sau nu această moțiune de cenzură, și numele Liviu Dragnea rămâne o ghiulea legată cu lanțuri groase de picioarele PSD. Chiar dacă au încercat din răsputeri să se distanțeze de acest nume. Scuza că nu l-au sprijinit nu ține. În politică, sprijinul sau obediența tind să fie același lucru.

Schimbările din societate sunt și acestea un handicap. Pentru că, în ciuda eforturilor PSD, România se dezvoltă. Teme ca existența fondurilor europene, digitalizarea și informatizarea, migrația masivă către vest sau popularea țării cu muncitori din afară sunt – vorba sociologului Barbu Mateescu – la fel de departe de PSD ca planeta Saturn.

E probabil că partidul se cam destramă, proces mai puțin vizibil la Botoșani, unde încă există o organizație puternică, însă după unul sau două cicluri electorale PSD se va topi sau va trebui să se reinventeze, îndepărtându-se de stilul peremist de astăzi împănat cu amenințări naționaliste și promisiuni financiare fără nici o bază reală.

Pe lângă aceste piedici naturale, să zicem, la Botoșani mai există, ca în multe locuri din țară, conflicte în partid, chiar dacă minimalizate de pesediști. De exemplu, Doina Federovici nu are cum să recunoască, nici în al 12-lea ceas, că actualul președinte al CJ a avut o prestație slabă. Ar veni întrebările, de ce nu l-ați schimbat, de ce nu ați făcut nimic. Ce ar putea să spună? Că Macaleți are pile la București mai mari ca ea? Deși femeia e senator, vicepreședinte la Senat, membru în Cex-ul ăla etc? Pentru că asta e realitatea, partidul doar zice că se reformează, dar nu spune și când. Dar despre jocurile astea de culise din PSD am tot scris.

Ceilalți jucători sunt, deocamdată, marginali în acestă campanie, poate vor lua voturi, dar le vor permite doar să negocieze majorități în consiliile locale sau județean. Dacă USR e considerat un partid important de acum (deși cred că rezultatul la locale îi va dezamăgi), notabil este la aceste alegeri faptul că partidele mici – ale căror rezultate veneau de la alianțe cu PSD sau PNL – au fost lăsate de capul lor. ALDE, PMP, partidul lui Voiculescu, Dreapta Liberală, sunt singuri. Și le va fi greu.

E dificil de previzionat rezultate bazate pe sondajele apărute deocamdată, pentru că nu au luat în calcul evoluția pandemiei și cum va afecta asta prezența la vot. Cert este că alegerile într-un singur tur stabilite de liberali – printr-un acord tacit cu PSD – vor lăsa o mare parte a a populației nereprezentată corect la nivel local, importanți fiind doar candidații cu șanse mari. Asta a fost și intenția de altfel, e mai simplu să câștigi printr-o lege electorală strâmbă.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...