Încă un depozit de sinecurişti ineficienţi – Ciprian MITOCEANU, scriitor

0

Zilele acestea, printre tot felul de ştiri din sfera politicului – de fapt campanie electorală în toată regula, cu răfuielile de rigoare – a reuşit să se facă remarcat şi incidentul de la Târgu Jiu. O copilă de treisprezece ani a fost bătută şi umilită de patru adolescente. Bătaia a fost filmată şi distribuită pe reţelele de socializare, devenind virală în scurt timp. Atât de virală încât a determinat şi o reacţie anemică din partea autorităţilor cu competenţă în domeniu. Amendă şi „s-a deschis un dosar, se fac cercetări…”. Reacţii anticipabile, sufocate de blazare. Una dintre minore a fost reţinută pentru douăzeci şi patru de ore, fără alte consecinţe.

Pe reţelele sociale spiritele s-au cam încins şi o mulţime de „specialişti” şi-au dat cu părerea cum anume trebuie rezolvată problema. Deloc surprinzător, cei mai mulţi dintre părerologi sunt adepţii ciomagului. Să fie bătute mai rău decât victima, să fie gâtuite şi alte asemenea. Cu alte cuvinte, incitare la violenţă. Avem legi şi, dacă acestea ar fi şi aplicate, ar ploua cu sancţiuni şi chiar cu dosare. Un vlogger a fost reţinut de poliţie pentru douăzeci şi patru de ore pentru o afirmaţie. De ce nu s-ar întâmpla acelaşi lucru şi cu cei care recomandă spânzurătoare, topoare şi alte remedii din aceeaşi categorie?

Mai nou, Ministerul de Interne a mai lansat o structură. Poliţia Siguranţă Şcolară, care va avea 270 de angajaţi. Acum câteva zile erau 266, dar probabil au uitat pe cineva şi au remediat situaţia. Nu o să surprindă pe nimeni că în curând vor fi 300, ca spartanii lui Leonida, şi apoi tot mai mulţi. Misiunea Direcţiei pentru Siguranţă Şcolară: combaterea violenţei în şcoală, cu accent pe fenomenul de bullying.

O acţiune menită să lase impresia că autorităţilor chiar le pasă de copii şi de violenţa la care sunt supuşi aceştia atât din partea adulţilor, cât şi a celor de vârsta lor. În realitate, vorbim de sinecuri pentru viitorii angajaţi din sursă externă; nu m-ar surprinde să aflu că e vorba de profesori cu carnet de partid, care astfel vor ajunge să mănânce o pâine mai bună. Pentru că în momentul de faţă există suficiente instituţii cu atribuţii pe linie de combatere a fenomenului violenţei în şcoli şi în afara acestora. De ce să se mai înfiinţeze o direcţie aparent cu competenţe foarte specifice? Foarte probabil şi pentru a avea de la cine şi către cine pasa responsabilităţile. S-a întâmplat în şcoală? Păi e problema şcolii, a profesorilor, a dirigintelui. S-a întâmplat în afara şcolii? Răspunde poliţistul local.

În Parţa, judeţul Timiş, un băiat a fost băgat în spital de părinţii unei fetiţe pe care a atins-o cu mingea. Părinţii micuţei, care până atunci fusese lăsată nesupravegheată, au decis că e cazul să-şi facă dreptate cum ştiu ei mai bine şi l-au luat la bătaie. În urma incidentului, băiatul s-a ales cu clavicula fracturată. Poliţia s-a grăbit să deschidă dosar penal şi a anunţat sancţiuni dure, însă la puţin timp lucrurile s-au liniştit. Părinţii băiatului şi-au retras plângerea şi, prin urmare, dosarul a fost închis pe motiv de împăcare a părţilor. Totul e bine când se termină cu bine şi toată lumea e fericită, mai ales autorităţile care-şi pot permite să doarmă în continuare, ignorând aspecte cât se poate de evidente.

Cei doi adulţi cu apucături de ghiogari au mutre de brute. Nu doar apucături, ci şi mutre de persoane cu care nu e bine să ai de-a face. Cei de prin Parţa spun că nu e prima dată când individul bate copii, dar până acum instituţiile abilitate l-au lăsat în pace. Dacă nu s-a lăsat cu spitalizare, de ce să se mai complice? Acum s-a lăsat şi cu spitalizare, însă măsurile sunt aceleaşi. S-au împăcat părţile, nu mai este problema noastră, ce dacă oamenii au renunţat de frică şi pentru că nu mai au niciun fel de încredere în instituţiile statului? Genul de măsuri luate de directorii liceelor comuniste şi post-comuniste. Dacă erai bătut de un elev mai mare, directorul vă chema pe amândoi în birou şi, ignorându-l pe golănaşul care te ameninţa de faţă cu el, vă punea să vă daţi mâna. Din punctul lui de vedere, conflictul era stins pentru totdeauna.

Vechile metehne comuniste nu doar rezistă, dar acum sunt sprijinite de autorităţi. E foarte probabil ca poliţiştii noii structuri să asculte pe la uşile claselor, asemenea ministrului Educaţiei, şi să dea buzna peste profesor dacă ridică vocea. În rest n-o să se prea complice, că nu e problema lor. Vor media mai ceva ca mediatorii de profesie împăcarea părţilor, vor pasa rezolvarea conflictului către cadrele didactice. Dar de încasat salarii vor încasa. Şi încă unele destul de frumoase. Bilanţurile la final de an vor fi cosmetizate în buna tradiţie a intituţiilor ce veghează la siguranţa cetăţeanului şi… Şi viaţa merge mai departe. La fel de searbădă ca până acum, însă nu chiar pentru toată lumea…

Deja ai votat!
se încarcă...