vineri, martie 29, 2024
AcasăEditorialDumnezeu, cu mila – Virgil COSMA, jurnalist

Dumnezeu, cu mila – Virgil COSMA, jurnalist

Nici acum, la mai bine de jumătate de an de la declanșarea pandemiei, nu am reușit să devenim proactivi în ceea ce înseamnă măsurile de prevenire, izolare și tratament ale bolii. Ba, mai mult, o agravăm prin condițiile precare din unitățile sanitare. Și cele de stat și cele private, fără deosebire. Presa descrie de ani de zile cum în spitalele românești se moare din cauza altor boli decât cele pentru care pacientul a fost internat, oamenii au înțeles asta și au ajuns să le fie, pur și simplu, frică să fie internați. Până în martie, asta a mai fost cum a fost, dar acum a sosit nota de plată a dezmățului birocratic, organizatoric și al lipsei de personal de pe toate palierele sistemului de sănătate românesc.

Peste acest eșec răsunător s-au suprapus atât faptul că Ministerul Sănătății este doar reactiv – și, de cele mai multe ori, cu o condamnabilă întârziere – dar și acela că politicienii speculează periculos pandemia în scop electoral. Poziționarea unora dintre formațiunile politice în bătălia artificială, „cu sau fără mască”, în dezbaterile ridicole pro sau împotriva manifestărilor religioase, începute la Paști și aduse pe o nouă culme acum, cu prilejul a ceea ce ar fi trebuit să fie pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva, în disputele privind desfășurarea procesului de învățământ nu au făcut decât să pună gaz pe foc. Se moare pe capete, suntem în fruntea clasamentului la decese iar politicul, în frunte cu Parlamentul, nu este în stare să iasă din ecuația electorală.

Rata mortalității cauzate de virusul ucigaș este mare în România însă, în realitate, se moare de boli prevenibile sau tratabile de ani de zile. La fel cum am înțeles ce înseamnă infecțiile nosocomiale abia după tragedia de la Colectiv, abia acum realizăm șubrezenia sistemului naționale de sănătate. Și asta încă nu e totul. În acest moment suntem în mod evident pe curba ascendentă a valului doi și indicatorul la care trebuie să ne uităm și care într-adevăr are darul de a ne speria este cel legat de numărul cazurilor internate la terapie intensivă. Capacitatea de internare și tratament existentă în țară nu a fost încă depășită dar s-a aflat deja, medicii atenționează pe toate canalele posibile, că această capacitate este foarte aproape de a fi atinsă.

Și, în loc să primim mesaje publice de liniștire, de încredere din partea autorităților, apar vești că secretarul de stat Raed Arafat ar fi cercetat de DNA, la o sesizare a Curții de Conturi, privind achiziții de materiale sanitare nerecepționate. Curtea de Conturi a României îi acuză pe oamenii secretarului de stat Raed Arafat de abuz în serviciu, pentru că au girat o fraudă de 2,5 milioane dolari. Banii au fost plătiți unei firme din Coreea de Sud care și-a luat angajamentul că va livra 400 de ventilatoare mecanice. Marfa nu a mai ajuns, iar dosarul a fost trimis de CCR la DNA.

DNA dezminte în privința lui Arafat, dar confirmă prin șeful instituției, procurorul Crin Bologa, că sunt deja 33 dosare penale pentru achiziții publice de echipamente medicale în perioada stării de urgență. „Există oameni și companii care au înțeles să profite de pe urma acestei pandemii”, a afirmat Bologa într-o conferință de presă. El a afirmat că în aceste dosare sunt vizate și persoane cu funcții importante în cadrul autorităților contractante. Hopa, iar și-a băgat politicul coada? Da, în spitale se moare și din cauza condițiilor improprii iar unii dintre cei aflați în poziții decizionale nu au în cap decât două obiective: să facă bani, mulți și repede, și, dacă se poate, să fie realeși.

Acest este și motivul pentru care în acest război – căci război sanitar și economic este – suntem reactivi și nu proactivi, adică fără inițiativă. În spiritul lipsei de responsabilitate, cultivată asiduu în ultimii 70 ani (întotdeauna este cineva „mai sus” care să răspundă, nu eu), cu excepția eroicului institut de la Timișoara, care caută cu asiduitate soluții locale, nu facem decât să copiem – prost și ineficient, cu jumătăți de măsură – ceea ce fac alții, respectiv alte țări. Necazul este că nimeni în lume nu a găsit rețeta sigură și eficientă, dar măcar la aceia nu se moare în spital din cu totul alte motive decât cele pentru care au fost internați pacienții.

Nu numai că nu dezvoltăm inițiativă locală dar copiem măsurile doar declarativ, doar pe jumătate și într-un cadru medical care își arată acum toată hidoșenia rămasă de pe urma furturilor din ultimii 30 ani. Din fericire, pentru că am fost cuminți în Consiliul Europei și am votat cu valul curentului majoritar, considerat disciplinat și corect politic, am primit de la UE a doua cea mai mare cotă din medicamentul minune. Va rezolva asta problema? Puțin probabil, pentru că înainte de a fi distribuit, medicamentul va trebui să treacă de toate barierele birocratice, de dezorganizarea pe relația achizitor-distribuitor-spitale, de sistemul de pile în repartizarea geografică, de lăcomia celor care se grăbesc să deconteze la CASS de cinci ori valoarea tratamentului și, în general, de toate avatarurile sistemului sanitar românesc. Cu alte cuvinte, va fi ca și până acum, cei cu bani și pile vor scăpa, ceilalți – Dumnezeu cu mila.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...