spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialNoul trend negaționist - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Noul trend negaționist – Ciprian MITOCEANU, scriitor

România, țara tuturor paradoxurilor, continuă să surprindă. Nici nu e de mirare; de prea multă vreme culegem roadele ignoranței și cele produse de educația făcută doar pe hârtie și dovedită doar cu tapet cu pretenții intelectuale. Deși situația sanitară devine din ce în ce mai disperată, numărul negaționiștilor continuă să crească, generând și consecințele de rigoare. Pentru că, fără doar și poate, la zidirea dezastrului au contribuit din plin și cetățenii care, peste noapte, au realizat că democrația le dă dreptul la liberă circulație și exprimare.

Însă, fiindcă vorbim de România, negaționismul a îmbrăcat haina specificului național. Nimic surprinzător, vorbim de poporul care se dă peste cap să împace și capra, și varza; acel popor pentru care e mai important să moară capra vecinului. În condițiile în care situația sanitară a escaladat și e cam dificil de găsit pe cineva care să poată răspunde negativ la întrebarea cu “Știi pe cineva care s-a îmbolnăvit de Covid?”, românul n-a făcut decât să se adapteze. La asta ne pricepem cel mai bine, să ne adaptăm la orice condiții. Foarte probabil, pe lângă gena nobilă de dac, mai avem și ceva genă de gândac de bucătărie.

Astfel, negaționismul fățiș nu mai este la modă. Românul s-a dat cu lumea, dar nu de tot. Așa, numai cât să nu fie luat de ignorant și inconștient. Pentru că românul știe el ce știe; nu poate fi dus de nas cu una, cu două. Tot mai mulți sunt cei care susțin că, de fapt, au avut Covid. Da, domnule, eu deja am avut Covid; nu e așa cum spun ăștia… Am avut Covid încă din decembrie, când nu se știa de treaba asta nici măcar prin Italia. Ții minte că am fost răcit de nu mă puteam da jos din pat?! Ei bine, eu atunci am avut Covid, dar mi-a trecut. Nu e mare scofală de capul lui, dar ăștia vor să ne închidă în case pentru o simplă răceală.

Din ce în ce mai mulți filozofi care n-au citit în viața lor mai mult decât manualele de la școală – și acelea în diagonală – au pretenția că, de fapt, pandemia asta nu e decât o glumă proastă, una menită să-i ofere ocazia lui Bill Gates să ne bage cipuri. Pentru că asta înseamnă COVID în opinia lor cât se poate de autorizată. Controlul Omenirii prin Vaccinare și Identificare Digitală. Evident, prea puțini s-au întrebat de ce acronimul ăsta este valabil doar pentru limba română, dar au și găsit răspunsul. Pentru că vor să ne distrugă ca economie și nație; de-aia. Pentru că le e ciudă pe țărișoara noastră, aia așezată în calea tuturor răutăților, dar așa de frumoasă încât a ajuns să reprezinte o destinație turistică de lux în condițiile în care sectorul turistic a ajuns să arate ca vai de lume.

Da, suntem speciali și din cauza asta oculta mondială, George Soros și Bill Gates ne vor distruși. Acum ceva timp am citit un articol viralizat de românii verzi. Cică dacă nu se stopează declinul demografic și nu se pune punct importului de neologisme, prin anul 3.000 poporul român și limba vorbită de acesta nu vor mai exista. Oameni de știință cu adevărat raționali atrag atenția că, dacă nu se iau măsuri pentru combaterea poluării și reducerea efectelor încălzirii globale, e posibil ca omenirea să nu mai reziste ca specie decât vreo două generații, dar specialiștii români sunt îngrijorați că limba română va dispărea peste vreo mie de ani. Fiecare cu prioritățile lui, ce să mai discutăm?

Așa cum era de așteptat, există și o facțiune radicală. Ăia mai bătrâni, care susțin că, de fapt, treaba asta cu Covidul nu e chiar așa de gravă precum se crede. Mai știi ce răceli și ce gripe aveam noi în copilărie și tinerețe? Alea de le tratai cu Moldamin și Penicilină, de nu puteai sta pe șezut de la câte injecții băga doctorul în tine. Da, pe atunci era coronavirus, nu acum. N-ai observat că ăștia la televizor îi spun noul coronavirus? Știi de ce îi spun așa? Pentru că e nou; nu e ca ăla de care am avut noi. Noi am avut coronavirus ceaușist, din ăla de calitate, nu chinezăria asta despre care se vorbește acum.

Noul trend pandemic ne arată românul în adevărata sa splendoare. Ignorant și fălos, gata să dea piept cu lumea și să se certe cu oricine nu-i împărtășește părerea. Și mai ignorant decât până acum, deși aparent a parcurs ceva pași în direcția potrivită. Nu mai vorbim de negare absolută, ci de una parțială. Domnule, eu deja am avut Covid. Am avut Covid încă de pe vremea când nu se știa ce-i ăsta. Orice răceală din trecut, orice tuse, orice junghi e asociată cu pandemia. Și deja a trecut, s-a întâmplat cu luni în urmă, ba chiar cu ani – coronavirusurile de pe timpul lui Ceaușescu, alea erau boală, nu astea de acum. Și, dacă boala a trecut, omul deja a făcut rost de anticorpii care-i dau dreptul să se comporte ca și cum pandemia nu ar exista.

Desigur, mulți dintre noi au trecut prin boală fără să-și dea seama. Asimptomaticii există, dar nu toți avem norocul să trecem prin boală fără să știm ce e aia. Și, prin urmare, e nevoie de prudență, de respectarea unor măsuri de igienă. Dar cam greu cu românul și noul trend. Românul știe una și bună: masca îi reduce exigenul din creier. El, care în prag de iarnă își blindează odraslele cu șapte fulare, deși medicii spun că nu e normal. Dar, evident, românul știe mai bine. Știe atât de multe și atât de bine încât a lansat o nouă modă în materie de Covid.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...