joi, martie 28, 2024
AcasăEditorialTot ăștia? -Dumitru MONACU, scriitor

Tot ăștia? -Dumitru MONACU, scriitor

Dacă am întreba – vorba lui Cabral – o sută de botoșăneni ce părere au despre meclele photoshopate ce ne zâmbesc tâmp de pe afișele electorale, șaizeci la sută s-ar minuna, treizeci la sută ar folosi noțiuni specifice din manualele de sexologie, iar zece la sută s-ar încurca în recitarea „poeziei” de partid care le fusese dictată și încredințată cu recomandarea-ordin „Învățați poezia pe de rost!” ca în Citirea de clasa a treia.

Să-i luăm pe rând.

Din prima categorie fac parte oamenii cu bun simț, educați și scârbiți de pseudovodevilul (vodevilul are finalul fericit!) pe care saltimbancii noștri îl joacă de ani de zile. Fiecare dintre acești oameni onești, privind la Doinița, Huncuța, Țurcănița, Costel1, Costel2, Trufian, Marius, Cristi1 sau Cristi2 (cel pașaportat la Botoșani pentru a culege mere pădurețe că cele verzi, pemepiste, nu prea cresc din cauza celor roșii!) ar exclama fără să respire: „Iarăși? Tot ăștia? Dar ăștia au mai fost în Parlament…”

Da, au mai fost! Drept urmare a prezenței lor acolo ne-am ales cu pensii speciale (bașca o lege a pensiilor total inechitabilă!), cu menținerea îndârjită a imunității parlamentare ce sfidează bunul simț. În mod normal, doar declarațiile politice ar trebui să se supună acestui privilegiu. Apoi, cu modalitatea de alegere a primarilor și președinților de CJ într-un singur tur, în avantajul evident al partidelor mari. Dar, ca la reclame, asta nu e tot! Ne-am ales și cu acceptarea tacită a migrației politice, că deh!, dacă vor avea nevoie și ei cândva de „binefacerile” acestei … cutume? Ne-am ales și cu neaplicarea în practică a voinței poporului în ceea ce privește numărul de parlamentari. Și din nou, asta nu e tot! Majorările uriașe de salarii și indemnizații atât pentru ei cât și pentru aleșii locali tot „opera” foștilor parlamentari este. Iar lista „realizărilor” lor ar putea continua mult și bine. Inclusiv răsștiutele chixuri de pe plan local care au făcut ca județul nostru să bată pasul pe loc ani și ani de zile.

Din aceste motive, oamenii de bun simț doar se miră și dau a lehamite din mână atunci când realizează tupeul, perfidia și nesimțirea foștilor parlamentari de a le cere din nou votul. Mai ales că, despre gogomăniile specificate mai sus nu a croncănit niciodată, niciun guguștiuc de-al nostru scurs de pe Sitna pe Dâmbovița! Din spirit civic, mulți dintre acești cetățeni vor merge la vot, iar acolo, singuri în cabină, își vor zbate creierele pentru a alege iscusitul dintre nătărăi, cucernicul dintre pungași și destoinicul dintre dugliși.

Din a doua categorie fac parte oameni cu un limbaj foarte colorat, și nu neapărat în roșu, galben sau altă culoare partinică! Concluzia lor s-ar reduce la un șirag de alipiri și întrepătrunderi ale anumitor părți anatomice, ieșirile lor butucănoase peticindu-le, măcar pe moment, mult râvnitul orgasm cetățenesc. Radicalismul acestor oameni se traduce de cele mai multe ori prin absența de la scrutin.

Unde, dacă s-ar duce, ar „colora” buletinul de vot cu vorbe și imagini demne de Kama Sutra!

A treia categorie este, la rândul ei, formată din două entități: prima este formată din membrii și susținătorii pomeniților photoshopați întru efemeritate: soți, soții, amanți, amante, rude, prieteni cărora li s-a rezervat un os – mai mare sau mai mic! – prin administrația publică locală sau centrală, pe la agenții, oficii, consilii de administrație, regii sau societăți de stat. Toți aceștia, în afară de „recitarea” pomenită mai sus, vor vota cu toate cele patru membre partidul care i-au scos din foame și le-a dat un rost nesperat pe pământ. Aceștia, în secunda doi după ce ies din cabină, postează, pe toate rețelele de socializare, magica poză doveditoare a modului în care au votat. Pentru ca ei, aleșii, să știe că au pe cine se baza și că în caz de o oportunitate financiară (șpagă sau sifonare!) nu vor rămâne, nici unii, nici alții, cu portofelele, conturile sau cardurile goale. Că vremea frigiderului plin deja e istorie antică! Alimente, băuturi și țigări fine? Aș! Povești pentru adormit bunicii! Cu o roată de cașcaval, azi nu reușești nici măcar să clintești clanța de la ușa alesului!

A doua entitate din această categorie este formată din nenorociții vremii care, contra unui bănuț, al unui matraflox sau a unui litru de ulei, pun ștampila unde le spune primarul atunci când împarte darurile otrăvite.

Cam asta ar fi radiografia neretușată a părerilor despre candidații botoșăneni. Și pentru că suntem în plină campanie electorală, sloganul a nouăzeci de botoșăneni din cei o sută care ar fi întrebați, ar suna cu siguranță așa: „TOT ĂȘTIA?”

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
10.6 °
71 %
6.3kmh
100 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...