spot_img
miercuri, mai 8, 2024
AcasăEditorialAvem nevoie de vinovați, nu de eroi – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Avem nevoie de vinovați, nu de eroi – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Sistemul medical din România a arătat(și încă arată) bine doar pe hârtie. O meteahnă comunistă de care încă n-am reușit să ne descotorosim. Nu contează realitatea din teren, contează cum arată raportul final. Care, în buna tradiție comunistă de care am amintit, e cosmetizat cu nesimțire colosală. Pe vremuri astfel de manevre erau necesare pentru a duce de nas dușmanul de clasă, pe inamicul capitalist care dorea să-și bage nasul în treburile interne. Cu toții știam care e situația, cât de frig era în case și cum dârdâiam sperând ca măcar la Alimentară să găsim ceva de mâncare. Până și Ceaușescu – despre care nostalgicii spun că era dezinformat, pentru că dacă știa el Ceaușescu care e adevărul… – recunoștea că există probleme. Mai puneți o haină pe voi. Câți dintre nostalgici mai țin minte îndemnul ăsta? E drep, exista și o scuză cu iz patriotic, cum altfel? Cărbunele era folosit în siderurgie, prin urmare în casele românilor se dârdâia din patriotism.

Ceașescu a plecat la locul de veșnică odihnă, însă frigul și metehnele comuniste au rămas. De când a început sezonul rece s-au înmulțit incendiile în spitale, în special în secțiile ATI unde, datorită excesului de oxigen și a proastei ventilații, se poate produce oricând o nenorocire. Și nenorocirile se produc pe bandă rulantă, însă autoritățile fac tot posibilul să ne abată atenția spre aspectele pozitive. Astfel, după ce au început să se numere morții de la Matei Balș, cei aflați la butoane s-au repezit să laude eroismul celor care au luptat cu flăcările. Și să ne asigure că, statistic vorbind, stăm excelent. Au fost salvați peste o sută de oameni… Acum sunt probabil mai puțini de o sută, având în vedere că bilanțul victimelor e în creștere. Dar trebuie să felicităm personalul medical, pompierii și ce se mai poate pentru modul exemplar în care au acționat.

Ca să vezi… S-a acționat exemplar și, cu toate acestea, avem morți. Tragedia a forțat și unele mărturii în premieră. Dintr-o dată, în România se mai moare și de Covid, nu doar din cauza comorbidităților cum era până acum. Da, una dintre persoanele care a supraviețuit inițial incendiului, dar în cele din urmă a pierdut lupta pentru viață a murit datorită coronavirusului, nu datorită comorbidităților cum era până acum. Desigur, arsurile și intoxicația cu fum nu se pun la socoteală.

Nici bine nu s-au stins ultimele flăcări și a început pasarea responsabilității și lupta pentru exploatarea politică a situației. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, se jură că spitalul primea suficientă căldură și că are toate actele care pot dovedi asta. Mda, acoperirea cu hârtii încă mai funcționează. Că lucrurile nu stau deloc așa și pacienții dârdâiau chiar și cu o haină pe ei o dovedește faptul că în saloanele ATI existau aeroterme aduse de acasă. Președintele Iohannis, atât de virulent pe vremea când nu avea „Guvernul meu” a transmis un mesaj anost și a fugit să se dea cu schiurile. Au trecut vremurile când îi cerea lui Ponta demisia pentru dezastrul de la Colectiv… Clubul Colectiv era administrat de o firmă privată, în schimb sistemul de sănătate publică se află în administrația statului, ceea ce e cu mult mai grav și implică o mai mare responsabilitate a celor de la conducere, dar deocamdată să-i lăudăm pe eroi.

Adversarii politici s-au grăbit să speculeze lipsa de empatie și escapada președintelui. Șefii PSD cer că cadă capete uitând că la dezastrul actual au cotribuit din plin și că fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, are dosar pentru o afacere cu comisioane din banii statului. Carmen Avram, europarlamentar prin voia PSD, avertizează că nenorocirea ar putea fi exploatată politic și o să ne trezim că sistemul de sănătate va fi privatizat, cu groaznice consecințe pentru omul de rând. Ca să vezi… Acum e grozav, nu? Cetățeanul contribuie cu mii de lei pe an la bugetul asigurărilor de sănătate și primește „analize gratuite” de doisprezece lei. Orice consultație, orice problemă se rezolvă la privat, cu bani din propriul buzunar, desigur, pentru că la noi nu există un sistem viabil de decontare. Banii sănătății sunt căpușați prin tot soiul de scheme iubite de toți cei care au condus țara. Adrian Streinu Cercel probabil mulțumește sistemului numirilor politice care l-a mătrășit din funcție exact la timpul potrivit și ne asigură că totul era în regulă când a părăsit funcția. Mda, exista și contract cu o firmă care asigura servicii pe linie de PSI, dar aceasta nu are angajați, deși a primit parale serioase de la stat. Dar, cât timp nenorocirea nu s-a întâmplat în mandatul lui – vorba lui Radu Stroe – își poate permite să arate cu degetul.

Premierul Cîțu a avut curajul să spună că se cheltuie prea mult pe salarii și prea puțin pentru oameni, dar e posibil să rămână la stadiul de declarație. În condițiile în care spitalele nu au medicamente și dotări minime, pe la CAS sunt angajați specialiști în realizat planuri de evacuare. Asta pentru o singură clădire, nu pentru tot ce aparține de sistem. Portari fără număr, specialiști care nu știu pe ce lume trăiesc, contracte pentru servicii prestate doar pe hârtie. Bani există, dar se sifonează în neștire. „Specialiștii” au recomandat ca în unitățile ATI să fie montate instalații de stingere a incendiilor cu ceață de apă. Până și un corigent la fizică știe că nu se face așa ceva în camerele cu exces de oxigen și o mulțime de cablaje electrice. Apropo, nimeni de la Matei Balș nu știe unde anume se găsește schema instalației electrice. Cică e din 1953, de când datează spitalul, așa că s-a pierdut…

În spitale se moare cu zile. Mai nou, se moare din cauza incendiilor și România încă nu are un spital pentru marii arși. Dar autoritățile numără eroii și anunță anchete. O să fie anchete, dar vinovați vor fi scoși pălmașii mărunți și nu profitorii sistemului. Apropo, pe Pintea o mai omoară careva? Nu de alta, dar a fost ceva îngrijorare publică atunci când a fost arestată…

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
13.2 ° C
13.3 °
11 °
88 %
4.1kmh
100 %
mie
15 °
joi
16 °
vin
20 °
sâm
17 °
Dum
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Bine că începe campania și trebuie să strângă corturile că cine știe cum ajunge săracul om.

EDITORIAL

Suntem în campanie electorală și mesajele curg gârlă din toate părțile. Problema e că sunt cam lipsite de substanță, din categoria „am marcat și...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...