spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăEditorialVaccinul și statul de drept - Virgil COSMA, jurnalist

Vaccinul și statul de drept – Virgil COSMA, jurnalist

În ultimii ani, suprapunerea mai multor conflicte – între generații, între pături sociale, ba chiar și în interiorul unor grupuri aparent coezive – produce confuzii generatoare de instabilitate. Stimulată de deficiențe organizatorice, de scăderea accentuată a responsabilității funcțiilor publice și cangrenată de corupție, această instabilitate a degenerat într-o devălmășie în care un om obișnuit, chiar lucid și cu spirit critic, cu greu mai poate desluși adevărul de minciună.

O tendință de cristalizare este totuși vizibilă, fiindcă apar tot mai multe asocieri între grupările și partidele extremiste și grupările antivacciniste și contestatare ale măsurilor anti-Covid. Sunt grupuri denumite generic „antisistem”, chiar dacă unii poartă la vedere mesaje politice, și au drept una dintre caracteristici susținerea și răspândirea teoriilor conspiraționiste.

Cei mai mulți dintre antivacciniști, obsedați din diferite motive de convingerea că vaccinurile sunt malefice sau că noul coronavirus poate fi tratat cu leacuri naturiste, ajung să considere partidele tradiționale, cele care impun ordinea în stat, drept contrare intereselor lor, ba chiar drept trădătoare.

Și atunci, pe fondul contestării măsurilor de protecție, pe fondul criticilor (justificate, fără îndoială) la adresa sistemelor de distribuție a materialelor sanitare, pe fondul criticilor (tot justificate) la adresa unor segregări sociale inacceptabile în privința procedurilor de aplicare a măsurilor, s-au trezit de-a valma în aceeași oală protocroniștii cu stânga radicală, cu dreapta radicală, cu pseudo-socialiști sau de-a dreptul cu anarhiști.

Sunt cei care știu „sigur” că laboratoarele la care este și Bill Gates acționar au inventat coronavirusul numai pentru ca apoi tot el și conjurații lui, multimilirdari, să livreze umanității vaccinul izbăvitor prin care vom fi, totodată, modificați genetic și zombificați în folosul corporațiilor. Și toți aceștia sunt mulți, iar odată cu debutul sezonului cald vor fi și mai mulți. Dorința oamenilor de a-și redobândi libertatea de mișcare și asociere poate învinge nu numai teama de amenzi, dar și imboldul rațional de a respecta cât de cât măsurile de siguranță.

Asocierea dintre antivacciniști și extremism politic e periculoasă și poate produce tulburări sociale importante, fiindcă eventualele lor răscoale nu vor fi îndreptate împotriva unui partid sau curent politic, ci împotriva actualei ordini de drept. Dacă socotim că în spatele lor mai sunt și forțele ostile Vestului democratic, cum ar fi puternicul aparat de propagandă rusesc – care face tot ce poate pentru a slăbi coeziunea europeană, previziunile pot deveni chiar sumbre.

Partea oarecum bună a acestei asocieri malefice dintre antivacciniști și extremiști este aceea că ei pot fi acum identificați, grupați și combătuți mai eficient, odată ce se știe în sfârșit cine sunt, cine-i finanțează și ce vor.

Și din acest motiv, succesul campaniei de vaccinare este acum, în contextul de mai sus, una dintre cheile menținerii statului de drept și al ordinii actuale. Bună, rea, cum o fi – că sunt destule de criticat și de schimbat în cadrul actualei ordini, ea este totuși o stare de sistem stabilă și liniștitor de predictibilă pentru orice om normal care își face planuri de viitor.

Neliniștitor este că centrele de vaccinare s-au golit, deși avem doar circa o zecime din populație imunizată cu ambele doze. Atât să fie populația educată și conștientă a României, doar 10%? Parcă nu-mi vine să cred. Mai degrabă cred că statul, în virtutea puterilor cu care noi, cetățenii săi, l-am investit, trebuie să facă mult mai mult pentru protejarea populației și, în cele din urmă, pentru propria lui stabilitate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...