sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEditorialGuvernul pașilor mărunți și nepotriviți - Ciprian MITOCEANU, scriitor.

Guvernul pașilor mărunți și nepotriviți – Ciprian MITOCEANU, scriitor.

Guvernul Cîțu n-a avut nevoie de cine știe ce resurse cronologice pentru a ne demonstra că, în momentul de față, cea mai bună reclamă electorală pentru PSD este PNL. Nu cere nimeni de la Cîțu să rezolve peste noapte problemele adunate de la o guvernare la alta în trei decenii, însă la ceva așteptări eram îndreptățiți cu toții. Avem nevoie de un guvern capabil să pună frână dezastrului și să orienteze România în direcția bună; ne-am cam săturat să fim conduși de parveniți care, odată ajunși la butoane, să dea vina pe moștenirea grea și să părăduiască ce n-au reușit să fure înaintașii.

Florin Cîțu a promis schimbări radicale și un alt mod de lucru. Dacă ceea ce face acum e un alt mod de lucru, înseamnă că pesediștii aveau dreptate. Nu contează în ce problemă, doar aveau dreptate. Pentru că premierul Cîțu practică aceleași metode de lucru pe care partidul din care face parte l-a tot reproșat pesediștilor. Apropo, ăsta e cumva Guvernul meu?

Ajuns zilele trecute pe la Botoșani, Câțu a demonstrat ipocrizie cât casa (Casa Poporului, mai exact) susținând că motivul prezenței în zonă e doar o întrunire administrativă cu primarii liberali pe care-i va învăța să identifice surse de finanțare. Nu, nicio legătură cu alegerile interne, să-i crească nasul ăluia care minte. Având în vedere rezultatul alegerilor pentru filiala Botoșani, există șanse ca premierul să fi spus adevărul – haz de necaz, nu mai mult. Luptele din partid nu sunt un lucru rău; arată că în PNL există o democrație de neimaginat la pesediști. Problema e că nu există decât alternativele Orban și Cîțu. Indiferent cine câștigă, noi nu avem decât de pierdut.

Și metodele pesediste din arsenalul lui Cîțu nu s-au terminat. Omul are pagină de socializare pe care se laudă într-un stil de care s-ar fi jenat și Ceaușescu. După ce cu câteva săptămâni în urmă ne-a luat de proști susținând că ne-a crescut puterea de cumpărare, premierul s-a gândit să ne mai bucure un pic. Și ne-a asigurat că a scăzut și șomajul. Da, sigur… Șomajul a scăzut la fel cum cresc nivelul de trai și puterea de cumpărare, adică pe hârtie. INS este o instituție finanțată de la buget, prin urmare funcțiile și salariile celor de pe acolo stau în pixul premierului. Nu trebuie să povestesc mai mult pentru că se subînțelege.

Tot la capitolul laude fără acoperire se înscrie și prognozata creștere economică. 7,4% în 2021; ea mai mare din UE. Exact ca pe vremea lui Dragnea, numai că pe flaușat îl înjuram. De ce l-am crede pe Cîțu? Pentru că el conduce Guvernul meu?

În încercarea disperată de a-și îmbunătăți imaginea, premierul Cîțu ne-a mai anunțat că, datorită intervenției sale, cele două victime în explozia de la Petromidia au fost transferate în străinătate. În orice țară civilizată există spitale pentru marii arși. La noi nu numai că așa ceva nu există, deși am trecut prin experiențe care au arătat cât de necesar este un astfel de spital (sau orice fel de spital, de altfel), dar pentru transferul în străinătate sunt de parcurs niște proceduri greoaie și cronofage. Noroc cu primul ministru, că dacă nu intervenea el… Aprobările pentru astfel de proceduri ar trebui să stea în puterea oricărui medic, dar ca la noi la nimeni…

Însă guvernul lucrează. Lucian Bode, ministrul la Interne, a reușit să-l transforme pe Marcel Vela într-un personaj simpatic. Da, Vela chiar stârnea zâmbete, cu geaca aia a lui, cu ochii care erau pe babele specializate în contrabanda cu pătrunjel. Bode se interesează de șpaga la bancomat de la Poliția Botoșani, cea mai mare problemă din Poliția Română.  Și poate că smecheria i-ar fi reușit dacă polițistul telegenic – comisarul-șef Christian Ciocan – nu ar fi arătat care-i este adevărata față după ce părăsește platourile televiziunilor. Convins că nu-l filmează nimeni, Ciocan s-a comportat așa cum știe mai bine când niște agenți fără tangență cu televiziunea l-au lăsat pieton și l-au și amendat. Scandal ca la ușa cortului și amenințări directe. Da, băi, știți cine sunt eu? Dacă nu știe el, de ce am ști noi? Incoruptibilului Bode i-a căzut cam greu la ficați treaba asta și a început să o scalde. Mai mult, a promis că va citi procesul verbal întocmit de agenții care și-au permis să deranjeze o valoare de teapa lui Ciocan. Asta în condițiile în care nu are nicio atribuție. Se întrevăd sancțiuni, cele mai dure pentru agenții care au filmat întâmplarea. Nu de alta, dar Bode era mai deranjat de gestul lor decât de nesimțirea telegenicului. L-a destituit pe Ciocan din funcția de director al Unității de Politici Publice a MAI abia după patru zile și asta la presiunea presei.

Raluca Turcan, ministru la Muncă, are de gând să-i responsabilizeze pe românii care muncesc la negru. De fapt, e vorba de impozitare. Tichete pentru cei care muncesc cu ziua în gospodării, cu valoare nominală de 15 lei. Acestea vor putea fi cumpărate de persoanele juridice și fizice și oferite zilierilor care le pot schimba pe bani la stat. Desigur, statul își va reține partea, că aici e tot farmecul. Cine schimbă cincizeci de tichete pe lună beneficiază de calitatea de asigurat. Proiectul e asumat de Guvern prin PNRR. Având în vedere de ce drepturi se bucură asigurații și cam la ce pensie se așteaptă cei care muncesc cu carte de muncă, e de așteptat ca românii să dea năvală, nu? Activități din categoria „Mircea, fă-te că lucrezi”, care vor duce la crearea de noi departamente și funcții de șefi.

Mai nou, Cîțu a demis un secretar de stat a doua zi după ce l-a numit. Nu e prima dată când se întâmplă, ceea ce are darul de a ridica întrebări. Asta după ce l-a dat afară pe ministrul de Finanțe pentru că nu i-a aprobat niscaiva cadouri pentru primarii liberali de la care așteaptă susținere. Sună și arată din ce în ce mai rău…

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
1.7 ° C
4.6 °
1 °
93 %
0.6kmh
10 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...