sâmbătă, iulie 12, 2025
AcasăEditorialDacă ăsta a fost cel mai bun, cum arăta oare următorul de...

Dacă ăsta a fost cel mai bun, cum arăta oare următorul de pe listă? – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Întrebările momentului în România: „Cine i-a dat carnetul ăstuia?”, „Când o să se termine toată nebunia asta?” (eventual „Cum o să se termine?”) și, desigur, „Cum de l-am votat pe ăsta a doua oară?”.

E tragic ce se întâmplă în România în aceste zile. S-a ajuns în acel punct în care până și autoritățile admit că există o problemă. Și asta ne arată cât de gravă e situația. Nu de alta, dar ani la rând guvernanții ne-au tot înșirat povești cu creșterea economică și cea a nivelului de trai. Și noi, cetățenii de rând, eram cât se poate de conștienți că realitatea e alta. Măririle de salarii erau și sunt înghițite de inflație și creșterea explozivă a prețurilor. Infrastructura nu mai arată bine nici măcar pe hârtie. Despre învățământ ar fi multe de spus și prea puține de bine; să ne amintim doar cum în 2020 Monica Anisie se lăuda cu promovabilitatea record în condițiile în care finalul anului școlar a stat sub semnul învățământului virtual. Ministerul nu a asigurat nimic din cele necesare, dar avea cu ce să se laude.

Prin urmare, vă dați seama cât e de rău în condițiile în care oficialitățile spun că situația e gravă? Dacă atunci când era rău spuneau că ne este bine, care sunt proporțiile dezastrului când se admite că există probleme grave? Partea cu adevărat proastă e că aleșii se comportă ca și cum totul ar fi bine și frumos, exact cum era în comunicatele lor oficiale. Iar cel mai rupt de realitatea cruntă a acestor zile este, fără doar și poate, președintele Iohannis.

În primul mandat a fost pusă în circulație o glumă care ilustrează perfect cam pe cine avem în fruntea statului. Cică la un moment dat președintele Iohannis a efectuat o vizită de odihnă în România. Da, chiar așa, o vizită de odihnă în țară. Pentru că, de la atâtea vizite peste hotare, numai bune de adunat într-un raft întreg, nu doar în volumul „Ocolul Pământului într-un mandat”, se mai simte nevoia și de ceva relaxare. Și în momentul de față relaxarea președintelui a atins cote de neacceptat.

Pe 30 octombrie s-au împlinit șase ani de la tragedia „Colectiv”, acea tragedie care a dus la căderea guvernului Ponta. Pe atunci președintele Iohannis era foarte vehement. A cerut demisia premierului și a obținut ce și-a dorit. A solicitat autorităților cu competență în domeniu ca ancheta să se desfășoare „cu maximă eficiență” și, după șase ani, se vede eficiența maximă. Condamnările grele din prima instanță s-au pierdut pe drum și e de aștepta ca doar cei mărunți să suporte rigorile legii.

Anul acesta Iohannis a repetat figura din 2017 și nu și-a mai efectual obișnuitul exercițiu de ipocrizie. Prin urmare, nu s-a mai deplasat la locul tragediei pentru a aprinde o lumânare, așa cum obișnuia în speranța că va mai adăuga ceva simpatie populară la zestrea din ce în ce mai subțire. Gurile rele spun că s-a dus să joace golf la Pianu de Jos. După atâta urcat pe piramide se simțea nevoie de ceva relaxare. Sau poate că și-a dat seama că o deplasare până la locul tragediei „Colectiv” ar putea stârni o revoltă populară. Nu de alta, dar când în spitalele din țară se petrec și până la zece „Colectiv” pe zi din cauză că ai aruncat țara într-o criză fără precedent doar pentru că ai interese personale de urmărit, aprinderea unei lumânări în memoria victimelor pentru care i-ai acuzat pe alții e nesimțire în stare pură. Poate că, în sfârșit, și-a dat seama  de cum ar putea fi interpretat gestul său de ipocrizie și a ales să se relaxeze. Până la urmă, de aici nu pot ieși decât niscaiva meme și glume cu președintele iubitor de golf. Ori poate n-a vrut să-i supere pe cei de la PSD. Acum, când are nevoie de tot ajutorul pe care social-democrații îl pot livra pentru ca „Guvernul meu” să devină realitate, parcă nu se face să te prezinți la locul unei tragedii de care i-ai tot făcut vinovați. Apropo, dacă Ponta e vinovat pentru un incendiu într-un club privat, cât de vinovați sunt miniștrii din „Guvernul meu” pentru spitalele făcute scrum cu tot cu pacienți? Pentru că dreptatea trebuie să aibă întotdeauna aceeași măsură; nu poți cere unuia să plece pentru un anume incindent, iar pe alții să-i ții în brațe deși se fac vinovați de mult mai multe nenorociri similare. Și nu e cazul să punem semnul egal între ceea ce se întâmplă într-o crâșmă – deși aceasta funcționează cu voia de la autorități, care ar trebui să-și asume toate neajunsurile care vin la pachet cu avizul de funcționare – și un spital administrat de Ministerul Sănătății.

Imaginea președintelui se erodează de la o zi la alta. N-a strălucit în primul mandat și cu siguranță nu merita să marcheze dubla, dar uite că s-a întâmplat, cu consecințele de rigoare. Și avem dreptul să ne întrebăm. Dacă Iohannis este cel mai bun dintre liberali – până la urmă cu așa ceva ataci alegerile prezidențiale – cum sunt restul membrilor de partid? Apropo, Ludovic Orban a aflat răspunsul la întrebarea aia cu „cine este generalul”. Și nu i-a plăcut deloc. Deocamdată își urmărește interesul, chiar dacă asta ar putea însemna sfârșitul pentru PNL. Nici n-ar fi mare pagubă, având în vedere că, de când sunt la butoane, liberalii s-au comportat exact în maniera pe care le-au tot reproșat-o pesediștilor.

 

 

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
câțiva nori
18.9 ° C
18.9 °
17.6 °
86 %
1.2kmh
24 %
S
30 °
D
28 °
lun
33 °
mar
30 °
mie
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Un semn clar că şi pe trecere trebuie să fii cu ochii-n patru să n-o păţeşti.  

EDITORIAL

Trăim niște vremuri în care manipularea prin „framing” este atât de perfid utilizată de diverse entități sau persoane „de bine” încât, în cazul minților...

EPIGRAMA ZILEI

La cât de mulți a arestat Gânditu-m-am că s-ar putea Să aibă ADN schimbat În ... DNA!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...