spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialDe ce nu reușim și nici nu vom reuși vreodată - Virgil...

De ce nu reușim și nici nu vom reuși vreodată – Virgil COSMA, jurnalist

Ministerul Finanțelor a dat publicității o primă schiță a bugetului pentru următorii trei ani. Proiectul prevede o scădere treptată a deficitului bugetar de la 5,84% din PIB în 2022 la 2,89% în 2024. Socoteala actualului ministru mai spune că datoria guvernamentală va fi în jurul a 50% din PIB și în 2023 și în 2024. În domeniul fiscalității, nimic nou în afară de ceea ce prevede deja PNRR, respectiv scăderea pragului pentru impozitarea IMM-urilor (nu s-a renunțat la asta, doar se amână pe anul viitor) și eliminarea stimulentelor fiscale pentru cele mai dinamice sectoare ale economiei, adică în construcții și IT&C (inteligență, telecomunicații și calcul – n.r.).

Trei vești cum nu se poate mai proaste. Scăderea pragului peste care vor fi impozitate mai mult întreprinderile mici și mijlocii va aduce un nou val de închideri forțate ale acestora și expatrierea profiturilor în toate formele posibile, mai mult sau mai puțin legale. Suspendarea facilităților acordate angajaților în construcții și IT&C va avea efecte de-a dreptul catastrofale. Adică un nou val de imigrări, în frunte cu specialiștii de primă mână, atâția câți îi mai avem.

De parcă vreun creier din umbră clocește planuri malefice: ce mai merge cât de cât în România? Păi acestea trei sunt motoarele economiei locale: micile întreprinderi, construcțiile și programatorii. Să le dăm în cap! Chiar guvernanții încurajează teoriile conspiraționiste, pretinzând că ne silește Europa la tot ce este măsură impopulară. Nici vorbă, este doar nepriceperea lor de a scoate la lumină economia subterană, de crește eficiența colectării și de a feri banul public de raidurile nenumăraților răpitori răspândiți prin partide.

Apar în programul dat publicității o serie de prorogări, așa li se spune în noua limbă de lemn, în realitate sunt banalele amânări, deși sunt prevăzute în legi clare, adoptate și publicate. Amânările sunt anunțate pentru un an sau doi. Dar nenumăratele precedente mă fac să cred că nu vor mai fi aplicate vreodată sau nu în forma prevăzută în legile recent aprobate.

Respectiv: prorogarea până în anul 2023 a prevederilor Legii educaţiei naţionale, cu privire la alocarea de la bugetul de stat şi bugetele locale a echivalentului a 6% din produsul intern brut şi acordarea din fonduri publice a 1% din produsul intern brut pentru cercetare; prorogarea până în anul 2023 a măsurii de acordare a sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, fiecărui copil cetăţean român şi a cupoanelor sociale pentru educaţie; prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii privind venitul minim de incluziune. Și tot așa, nu le înșir pe toate, că sunt destule amânări de acest fel. În schimb, se revine la acordarea în anul 2022 a voucherelor de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru personalul plătit din fonduri publice. Dacă atât de mulți politicieni dețin hoteluri și restaurante, direct sau prin interpuși, ce să facă săracii?

De fapt, sunt îngrijorat degeaba. Este abia o schiță, care va fi reajustată după cât de mult și de intens or să strige sindicatele, ONG-urile, societatea civilă și rețelele sociale. În cele din urmă, nu va fi respectată de niciunul dintre ministere, iar premierul – nu contează cum se va numi – va iniția cel puțin două rectificări bugetare. Am mai văzut filmul ăsta, cam la fiecare sfârșit de an. Speranța că acum, cu banii de la UE, va fi altfel, s-a năruit încă înainte de a fi prins contur.
Între timp, populația geme sub povara facturilor la energie. Desigur, referitor la asta autorii bugetului nu fac vreo mențiune specială, că doar nu e treaba lor.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...