spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEditorialPăi la banii ăștia, noi nu primim chiar nimic? - Ciprian MITOCEANU,...

Păi la banii ăștia, noi nu primim chiar nimic? – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Acum ceva timp stăteam la taclale online cu niște cetățeni din Occident. Care, dintr-o vorbă în alta, au început să se plângă de faptul că în țara lor impozitele sunt cam mari. Cât de mari, oameni buni? Păi, în general, 35-37%, dar în cazul nostru, care avem salariile ceva mai mari, statul ne reține 40%. Adică mult peste ce ne convine nouă.

Aha, dar de banii ăștia ce primiți? Cum e cu sistemul de sănătate? Păi nu ne plângem. Spitale dotate, asistență medicală de calitate… Școala?! Când v-ați înscris odraslele la școală a trebuit să vă interesați despre cum se învață, să căutați în stânga și-n dreapta? Nu, domnule, de unde ai mai scos-o și pe asta? Ne-am mutat de două ori și de fiecare dată ultima noastră grijă a fost școala odraslelor. Care merg la școala de cartier și suntem foarte mulțumiți. Rechizite gratuite, laboratoare dotate și masă la prânz la un preț rezonabil. Dar cu drumurile cum stați? Drumurile?! Sunt foarte bune… Curățenia? E impecabilă, dar voi, în România, cu cât contribuiți la stat? Cu 45%…

45%? Înseamnă că ai salariu foarte mare. Când le-am tradus în banii lor cam cât înseamnă salariul meu din România și le-am mai spus și că plătim și TVA pe tot ceea ce cumpărăm au cam rămas fără cuvinte. Păi la noi salariul minim e mai mare de două ori. Dar de banii ăștia ce primiți? Bănuim că aveți spitale dotate, școli de calitate, drumuri ca în palmă și multe altele. Când le-am spus ce primim au crezut că glumesc. Cum, contribuiți cu atât de mult din venituri la stat și nu primiți mai nimic? Da, ăsta e adevărul. Nu primim mai nimic. Și suportați să vi se întâmple așa ceva? Suportăm, ce să facem?

La discuția respectivă m-am gândit când, la început de an, au crescut impozitele și taxele locale. O veste neplăcută, dar nu neașteptată. Asta pentru că s-a cam vorbit despre necesitatea de a crește birurile locale. Liberalii au susținut că ei nu sunt de acord cu așa ceva și au votat în consecință, deși nu a trecut multă apă pe Sitna de când aveau părere diametral opusă. Bine, pe atunci erau la butoane și lucrurile se vedeau altfel. Pesediștii spun că nu e vorba de cine știe ce efort financiar, doar câțiva lei lunar, acolo, mai ales că au crescut salariile și pensiile. Da, au crescut, dar cu veniturile mărite cetățeanul de rând poate cumpăra mai puțin decât cu vechiul salariu sau pensia nemajorată. Facturile la energie au luat-o razna de tot, astfel că pentru cei mai mulți dintre români sunt imposibil de plătit chiar și dacă li s-ar dubla veniturile.

Plătim prea mult pentru mai nimic. Plătim aiurea pentru servicii care nu există. Drumul spre Iași, de pildă, arată ca după bombardament. Valabil și pentru multe dintre străzile din oraș. Sănătate, școală, infrastructură… Sunt doar niște cuvinte din dicționar. Statul ne jecmănește la modul cel mai propriu pentru a răsplăti serviciile parveniților de partid cu salarii sensibil mai mari față de țările cu economie adevărată. Că tot veni vorba, veniturile magistraților au fost mărite cu vreo patru mii de lei pe final de an. Cei mai mulți dintre cei care lucrează în economia reală au salariul mai mic decât creșterea primită de magistrați. Dar cică e lege și legea trebuie respectată. Pe bune? Atunci de ce nu se respectă toate legile? De ce statul este pentru unii mumă, iar pentru cei mai mulți ciumă?

Pentru că permitem. Pentru că-i lăsăm să ne spolieze fără să spunem niciodată nimic. Pentru că nu cerem, doar oferim. Asta ne e soarta…

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
10.1 ° C
12.7 °
10 °
86 %
1.8kmh
13 %
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...